Misbruik gegegevens

Op CampersCaravans.nl willen we graag dat je succesvol en veilig kunt handelen. Gelukkig hebben de meeste bezoekers op CampersCaravans.nl geen kwade bedoelingen. Jammer genoeg zijn er toch uitzonderingen die wel misbruik maken van jouw advertentie. Met gezond verstand kun je een hoop ellende voorkomen. Op basis van onze ervaringen hebben we wat tips op een rijtje gezet om veilig te handelen.

Vaak verraden zelfs de overtuigendste phishingmails zichzelf met het e-mailadres. Handig om te weten is dat de meeste diensten en apps voor e-mail de volledige naam van de afzender laten zien, ook oplichters kunnen dat doen. De afzender kan namelijk invullen wat hij wil. Klik daarom altijd door naar het daadwerkelijke e-mailadres.

Malafide e-mailadressen zijn vaak op twee manieren te herkennen. Het makkelijkste geval is een opvallend e-mailadres als mail@x23emm.net of belastingdienst@gmail.com. Ook wordt vaak geprobeerd een bestaand adres te imiteren. Toch is het mogelijk dat een phishingmail van een ogenschijnlijk legitiem adres komt of zelfs van je eigen e-mailadres.
De oplichters achter een phishingmail willen graag informatie lospeuteren of je laten doorklikken naar een nepwebsite. Klik daarom niet zomaar op links in berichten en geef geen persoonlijke informatie via de mail.

Wil je toch op een link klikken, controleer de link dan even. Op pc's kun je het muispijltje boven een link laten hangen om het adres te bekijken. Op smartphones en tablets werkt dat door de link even ingedrukt te houden. Als het adres er verdacht uitziet, met bijvoorbeeld lange reeksen tekens, klik dan zeker niet door.
  • Let op taalgebruik
  • Phishingmails zijn vaak slordig geschreven en bevatten typefouten, vertaalfouten, spatiefouten of ongewoon taalgebruik. Ook is de vormgeving van de e-mail vaak niet zo verzorgd als die van echte e-mails van bijvoorbeeld banken en de overheid.

    Er zijn echter ook zeer overtuigende en niet van echt te onderscheiden phishingmails in omloop, waar zelfs je eigen naam boven kan staan. Ook hierbij geldt dat je naar meer dan één kenmerk moet kijken.

  • Download en open geen vreemde bestanden
  • Als je een bestand krijgt toegestuurd van een afzender die je niet kent, download dat dan niet zomaar. Het bestand kan malware bevatten, dat bij het openen geïnstalleerd kan worden. Open op een apparaat met Windows niet zomaar bestanden die op .exe eindigen en op de Mac geen bestanden die eindigen op .dmg. Dat zijn installatiebestanden.

    Open ook geen bestanden die eindigen op .js, .ink, .wsf, .scr of .jar. Deze bevatten scripts die na het aanklikken automatisch worden uitgevoerd.

  • Controleer of de e-mail een phishingmail is
  • Op de site fraudehelpdesk.nl worden alle bekende phishingmails bijgehouden. Met dat overzicht kun je controleren of een verdachte e-mail inderdaad een phishingmail is.