Contact met verkoper

Heb je een camper of caravan gevonden waar je echt interesse in hebt? Dan kun je direct contact opnemen met de verkoper. Aan de rechterkant bovenaan de advertentiepagina staat een ‘visitekaartje’ van de verkoper van de camper of caravan. Hier kun je zien of de aanbieder een particuliere adverteerder is of een camper- of caravanmakelaar. Daar staan verschillende mogelijkheden waarop je contact kunt opnemen met de aanbieder.

In het aankoopproces is het belangrijk dat je een goed beeld krijgt van de camper of caravan. Zijn er zaken waar je nog vragen over hebt? Vraag deze aan de verkopende partij. Bijvoorbeeld:

  • Wat is de leeftijd of de staat waarin de camper of caravan verkeert?
  • Heeft de camper of caravan nog bepaalde garanties?
  • Wat is de onderhoud geschiedenis?
  • Zijn er mogelijk nog verschillende schades aan de camper of caravan?
  • Zijn er aanvullende foto's?

Een camper of caravan is vaak een complex geheel waar je als leek moeilijk een compleet beeld van krijgt. Daarbij maakt liefde blind. Zodra je reeds de mooiste kampeerroutes in gedachten hebt, is het vaak al te laat om een goed oordeel te vellen over de technische staat van de camper of caravan. Een aantal tips om je hierbij te helpen.

Oriënteer je goed
Vraag jezelf af of de camper of caravan die je voor ogen hebt, past bij jouw persoonlijke voorkeuren. Maak een goede vergelijking wanneer er meerdere campers of caravans te koop staan die daaraan voldoen. Zo weet je zeker dat je de mooiste camper of caravan vindt en de juiste prijs betaalt. Wanneer je de camper of caravan bij een dealer koopt, krijg je naast advies een goede begeleiding van je aankoop.

Identificeer de verkoper
Wanneer je van een particulier een camper of caravan koopt, controleer dan het paspoort of rijbewijs van de verkoper en noteer het BSN. Stel vast of het werkelijk in eigendom is door een eerder koopcontract, registratie of verzekeringsbewijs. Belangrijk ook zijn de eigenaarshandleiding, onderhoudsfacturen en garantiebewijzen.
Je kunt de camper of caravan laten keuren voor je de daadwerkelijke aanschaf doet. Zeker als je bij een particulier een camper of caravan koopt, is dit aan te raden. Het keuringsrapport geeft je duidelijkheid over de huidige staat van de camper of caravan en de reparaties die zijn te verwachten.
Naast de aanschafprijs zijn er kosten die jaarlijks terugkomen. Onderhoud, verzekeringen en eventuele stalling. Het is goed om deze kosten van tevoren alvast in kaart te brengen, zodat je een realistisch beeld krijgt welke kosten jaarlijks terug gaan komen.
De beste manier om te ontdekken of de camper of caravan bij je past, is door er een proefrit mee te maken. Tijdens de rit kun je controleren of alles goed werkt.
Leg de koop vast in tweevoud, een voor jezelf en een voor verkoper. Vaak worden hier ook ontbindende voorwaarden in opgenomen. Een dealer heeft dit uiteraard standaard in het dienstenpakket.

Klik hier om een koopcontract te downloaden.