Geplaatst op: 23-01-2021 Geschreven door: Laurens Koster Leestijd: 3 minuten
VW T6.1 Campers: schoner en zuiniger

VW T6.1 Campers: schoner en zuiniger

Om aan de laatste uitstootnormen te voldoen, krijgt de VW T6.1 nieuwe motoren. Die zijn zowel schoner als zuiniger, al scheelt dat slechts een halve liter brandstof op iedere 100 kilometer.

VW T6.1: 50% Schoner

Sinds 1 januari 2021 moeten personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen in Europa voldoen aan de EU6d-ISM-FCM norm, ook wel afgekort tot EU 4 AP. Volkswagen voorziet zijn VW T6.1 daarom van een nieuwe generatie motoren. Meest opvallend zijn een vernieuwd uitstootfilter en een dubbele AdBlue-inspuiting. De Multivan, Transporter, Caravelle en California stoten daarmee tot 50% minder schadelijke gassen uit. De motoren met motorcode EA288Nutz zijn daarmee behoorlijk onder handen genomen.

VW T6.1 Campers

AdBlue TwinDosing

Door het verplaatsen van het roetfilter, van onder de bodem tot vlakbij de motor, werkt het filter beter. Dat komt doordat de temperatuur vlakbij de motor een stuk hoger is. Daarnaast is er dus ook een dubbele inspuiting met AdBlue bijgekomen. Dit systeem noemt Volkswagen TwinDosing. Ondanks die dubbele inspuiting doet de nieuwe VW T6.1 toch langer met een tankje AdBlue. Ook krijgt de VW T6.1 als eerste VAG product het nieuwe DeNox 5.3-systeem mee. Een tweede SCR-katalysator die onder de bodem geplaatst is. Zo doen beide katalysatoren hun werk bij verschillende temperaturen. De gedachte daarachter is dat zo altijd een van de twee lekker bezig is. Ook bij een zware belasting,  zoals het rijden met een maximaal beladen camper, met een aanhanger of op hoge snelheden. Onder al deze omstandigheden is de werking zo optimaal.

VW T6.1 Campers

Het is de eerste keer dat deze configuratie, die uit de personenautowereld voortkomt, in een licht bedrijfsvoertuig wordt toegepast. Vooral bij stadsverkeer scheelt het fors qua uitstoot. Daarnaast werkt de Bi-turbo ook anders. Daarmee gaat het vermogen van de 2 liter TDI omhoog van 146 kW naar 150 kW, een riante 204 pk. Bij alle andere motorvarianten blijft het vermogen gelijk. De VW T6.1 110 Kw is de eerste motor die met het nieuwe systeem wordt uitgerust. Ook de VW T7 zal uitgerust worden met dit systeem. De introductie van de T7 vindt volgens planning plaats in het vierde kwartaal van 2021. De nieuwe Volkswagenbus is dan in eerste instantie uitsluitend als Multivan verkrijgbaar. Daarom loopt de productie van de T6.1 gedurende die periode gewoon door.

VW T6.1 Campers

Meer informatie: Volkswagen Campercentrum Nederland.

Meer lezen over de Transporter T6.1 camper? Klik dan hier

Op zoek naar een VW Camper? Kijk dan eens op CampersCaravans.nl

 

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws