Geplaatst op: 03-05-2024 Geschreven door: Redactie Leestijd: 5 minuten
Hoe schokdempers het comfort en de veiligheid van campers beïnvloeden

Hoe schokdempers het comfort en de veiligheid van campers beïnvloeden

Heb je een reis gepland met de camper? Heerlijk! Genieten onderweg met mooie uitzichten vanuit je comfortabele stoel: wat wil een mens nog meer? Comfort en veiligheid zijn de sleutelwoorden voor een reis met de caravan. Veiligheid voor een reis met de camper betekent dat je een goede camper moet kiezen en deze regelmatig en goed moet onderhouden. Bij onderhoud denken de meeste mensen gelijk aan banden, remmen en de motor. De schokdempers worden jammer genoeg vaak vergeten en dat terwijl deze wel heel belangrijk zijn voor de veiligheid en ook zeker voor het comfort tijdens het reizen met de caravan of camper. In deze blog lees je alles over schokdempers, onderhoud en meer. Zo wordt jouw volgende reis een gegarandeerd succes. 

Een comfortabele reis  

Voordat je schokdempers gaat kopen, wil je natuurlijk eerst weten wat die schokdempers nou precies doen. De naam geeft het misschien al een beetje weg, maar toch leggen we het even uit. Schokdempers absorberen de invloed van oneffenheden zoals drempels en kuilen in de weg. Zo kun je lekker comfortabel reizen zonder geschud en gestuiter. Dit is niet alleen comfortabeler, maar het zorgt ook dat je minder snel vermoeid raakt. Goed werkende schokdempers zijn een absolute must als je een lange reis voor de boeg hebt met de camper. Zeker als je naar landen reist waar de kwaliteit van het wegdek niet zo top is, heb je die schokdempers hard nodig. Meer informatie over schokdempers op de website besteonderdelen.nl.

Veiligheid voorop met schokdempers 

Schokdempers zorgen dus voor een soepele en comfortabele reis, maar dat is nog niet alles. Met schokdempers zorg je ook voor veiligheid onderweg. Schokdempers stabiliseren de vering van de camper en helpen de banden op de weg te houden. Zo zorgen schokdempers dat je de camper makkelijker onder controle kunt houden en er minder kans is op slippen, glijden of rollen. Als je een caravan moet trekken is dit dubbel zo belangrijk, een stabiele, goed gecontroleerde rit is dan absoluut noodzakelijk voor de veiligheid. Maar ook voor campers is stabiliteit en controle heel erg belangrijk.

De juiste schokdempers kiezen 

Zijn schokdempers het antwoord op al jouw problemen? Dan kun je natuurlijk niet wachten om deze te installeren in je camper of caravan. Voordat je je winkelmandje gaat vullen bij de autogarage, moet je wel even weten waar je op moet letten bij het kiezen van schokdempers. Ten eerste is het belangrijk dat je kijkt naar het gewicht en de belasting van de camper of caravan. Schokdempers zijn namelijk afgestemd op het gewicht van de camper die ze ondersteunen. Je wilt natuurlijk geen schokdempers die te licht zijn voor je camper, maar je hoeft ook niet meer te betalen voor schokdempers die te zwaar zijn voor je camper. Je wilt precies goed zitten. Denk ook na over het terrein waarover je gaat rijden.  Als je vaak off-road rijdt over hobbelige wegen heb je schokdempers nodig die dit aankunnen. Weet je zelf niet zeker of je de juiste schokdempers op het oog hebt? Ga dan even langs de garage. Een ervaren monteur of specialist kan je helpen bij het kiezen van de juiste schokdempers voor jouw camper, rijstijl en bestemming.

Onderhouden van de schokdempers

Heb je de perfecte schokdempers gevonden en is je camper helemaal klaar voor je volgende reis? Super! Vergeet niet om je schokdempers regelmatig te controleren op schade en lekkage. Voor de veiligheid en het comfort is het belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Vraag bij een onderhoudsbeurt of controle ook altijd of de monteur je schokdempers controleert. Soms is het nodig om de schokdempers af te stellen. Door je schokdempers regelmatig te onderhouden zorg je dat ze langer meegaan en dat ze beter werken. Voor comfort tijdens elke reis.

Vervang je schokdempers op tijd 

Zie je sporen van slijtage op je schokdempers? Vervang deze dan gelijk. Blijven rondrijden met beschadigde schokdempers is niet veilig. Dit zorgt voor minder veiligheid en rijcomfort. Het is belangrijk dat je goed oplet als je merkt dat de demping minder goed is. Vaak voel je het wel als de schokdempers niet meer goed werken. Als je merkt dat je meer hobbelt tijdens het rijden of dat je minder controle hebt tijdens het rijden, dan is de kans groot dat je schokdempers aan vervanging toe zijn. Heb je het idee dat het tijd is voor nieuwe schokdempers? Ga dan gelijk naar een professionele garage en laat de schokdempers van de auto vervangen. Kortom, een reis met de camper is niet compleet zonder schokdempers. Natuurlijk kunnen wij daar boeken over volschrijven, maar als je het zelf eenmaal ervaart, dan wil je nooit op reis met de camper zonder schokdempers. Investeer in schokdempers en geniet van je heerlijke, comfortabele en veilige vakantie. Nu alleen nog even inpakken en je bent klaar om te gaan!

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws