Geplaatst op: 12-03-2019 Geschreven door: Redactie Leestijd: 5 minuten
Fendt Bianco Emotion 445 FH: prijswinnende loungecaravan

Fendt Bianco Emotion 445 FH: prijswinnende loungecaravan

In Nederland voert Fendt de ranglijst aan als het gaat om nieuw verkochte caravans. De Duitse fabrikant kenmerkt zich door een degelijke bouwwijze en traditionele indelingen. Met de Fendt Bianco Emotion 445 FH springen de Duitsers opeens uit de band. En dat levert ze meteen het predikaat ‘Caravan van het Jaar 2019’ op.

Voor deze test bekijken we de Fendt Bianco Emotion 445 FH die zegevierde bij de ANWB-verkiezing ‘Caravan van het Jaar’. De caravan werd ontwikkeld in samenwerking met studenten Design en Techniek van de Duitse universiteit in Rosenheim. En dat levert een paar leuke verrassingen op, met name binnen. Maar we bekijken de caravan eerst van buiten.

Fendt Bianco Emotion 445 FH

Slimmigheidjes

In eerste instantie zie je niets bijzonders aan de nieuwe Fendt Bianco Emotion. De off-white beplating aan de buitenkant in combinatie met de grijze accenten: dat hebben ze allemaal, net zoals de verzonken oranje zijmarkeringslampjes in de onderste rand van de caravan. We zien slimmigheidjes die we ook bij de andere series tegenkomen, zoals de iets hoger geplaatste serviceluiken waarvan de klep de modderige bodem of het natte gras niet meer raakt, en handig is ook de in eigen beheer ontwikkelde schroefdop van de ingebouwde watertank. Die zit vast met een snoertje vast aan de caravan, zodat je ‘m niet kunt kwijtraken. Eenvoudig, maar geniaal.

Opvallende rangeergrepen

Opvallend zijjn robuuste rangeergrepen in de modern vormgegeven achterbumper, die met carbonaccenten een echte automotive uitstraling krijgt. In het met schuim geïsoleerde polyester front opent de disselbak bijna verticaal omhoog, waardoor je gemakkelijk bij de gasflessen kunt. Typisch Fendt, maar nog niets nieuws. Wat de Emotion 445 FH ánders maakt dan andere modelseries, is het hoge raam in het midden van de caravan. Daar schuilt iets bijzonders achter. En de extra deur aan de voorkant maakt ook nieuwsgierig. Wat kunnen we daarachter verwachten?

Fendt Bianco Emotion 445 FH

Loungebak

Het eerste dat opvalt als je de deur – met comfortabele, verlaagde instap – opent, is de indeling van de caravan. We lopen als vanzelf tegen een comfortabele loungebak aan, met een schuin kussen dat uitnodigt om meteen languit de krant te gaan lezen. Zelfs vanuit die luie positie kun je door het grote raam naar buiten kijken. Tegenover de loungebak is een langsbank geplaatst, waar je ook lekker kunt zitten.

De tweede verrassing zit in de voorkant van de caravan: een hooggeplaatst vast tweepersoonsbed over de volle breedte: nóg zo’n loungeplek waar je niet alleen kunt slapen, maar ook lekker met je rug tegen het tot aan het plafond gestoffeerd hoofdeinde kunt chillen. En de derde verrassing is dat je het bed omhoog kunt kantelen, waardoor in de grote bagageruimte eronder zelfs twee fietsen kunnen worden geplaatst – vandaar ook die tweede deur aan de buitenzijde.

Fendt Bianco Emotion 445 FH

Compacte keuken

Achterin de caravan vinden we de compacte keuken met daarnaast de badkamer met toilet. Qua stoffering en meubelkleuren is ervoor gekozen om alles licht te houden: voornamelijk grijstinten, lichte houtkleuren, crème kastkleppen met hout- en chroomaccenten; het ziet er allemaal modern en fris uit. In eerste instantie lijkt de Emotion een echte tweepersoonscaravan, maar schijn bedriegt. Van beide langsbanken kun je een dinette maken voor twee personen, door een tafel die vanonder het bed naar buiten schuift. Eten met vier personen kan ook, door de tafel watt verder uit te trekken. En met vier personen op vakantie? Dat kan ook: van de loungebanken maak je gemakkelijk een tweede bed.

Installaties

Waterleidingen, luchtslangen van de ringverwarming en elektrische bedrading zijn netjes weggewerkt, zoals altijd in Fendt-caravans. Voor verwarming en warm water zorgt de Truma combi. Een slim detail is de buitendouche die in het fietsencompartiment is aangebracht – handig om de mountainbikes af te spuiten na een ritje door de bossen.

Fendt Bianco Emotion 445 FH

Resultaat caravantest Fendt Bianco Emotion

De caravan is uitstekend gebouwd en rijkelijk voorzien van unieke Fendt-slimmigheidjes die laten zien dat de ontwerpers zelf ook kampeerders zijn. Fendt laat met deze bijzondere indeling zien dat ze ook ‘out of the box’ kunnen denken. Het inschakelen van twintigers bij het ontwerp van een ándere caravan bleek succesvol, met als bewijs de bekroning tot ‘Caravan van het Jaar 2019’.

PLUS & MIN

+ verrassende indeling
+ slimme details
+ doordachte fietsenstalling

Technische informatie

Lengte opbouw, met dissel, binnen: 679/567/482 cm
Breedte buiten, binnen 232/210 cm
Hoogte buiten/binnen 263/195 cm
Bedmaten voor (vast): 140 x 210 cm
Gewicht rijklaar: 1.223 kg
Totaal toelaatbaar: 1.500 kg
Laadvermogen: 277 kg

Prijs € 24.200

Meer informatie vind je op www.fendt-caravan.com
Bekijk hier het aanbod van Fendt op onze website

Lees verder
Terug naar Caravantesten