Geplaatst op: 09-04-2019 Geschreven door: Redactie Leestijd: 6 minuten
Vries Levelsystems: waterpas kampeerplezier

Vries Levelsystems: waterpas kampeerplezier

Een camper of caravan die scheef staat, biedt geen comfortabel onderkomen. Van slapen komt niet veel terecht, de koelkast kan het onder helling moeilijk hebben en de gootsteen loopt niet leeg. Vries Levelsystems biedt de oplossing.

Natuurlijk is een scheef staande camper op caravan relatief eenvoudig op te lossen met wiggen onder de wielen of met de stelpoten van een caravan. Wanneer je echter lekker aan het rondtoeren bent is die terugkerende klus niet iets wat op vakantie lijkt. Een druk op de knop en alles kaarsrecht is dat wel. Vries Levelsystems uit Veenendaal maakt het mogelijk.

Initiatiefnemer Vries Levelsystems

Tonnie de Vries, initiatiefnemer van Vries Levelsystems, is een techneut met hydraulische olie in de aderen. Na een lang en prettig dienstverband bij E&P Hydraulics gestart als zelfstandig dealer van dit merk om in drie jaar tijd uit te groeien tot de belangrijkste aanbieder van een behoorlijke upgrade voor campers en caravans. Wekelijks verlaat een exemplaar de eigen werkplaats met een hydraulisch volautomatisch werkend levelsysteem, al dan niet volledige luchtvering of een combinatie van beide systemen. Wanneer je op zoek bent naar sterk verbeterde rijeigenschappen en ultiem comfort op de plaats van bestemming, is dit de optie die daarvoor zorgt.

Vries Levelsystems

Afstandsbediening

Met een viertal cilinders aan het chassis wordt een camper met één druk op de knop van de afstandbediening, binnen twee minuten waterpas gezet. Zonder gedoe met een krikslinger of het obligate “over de wig heenrijden”. Een levelsysteem heeft daarnaast nog een voordeel. Het gewiebel wanneer er iemand uitstapt of rondloopt is grotendeels verleden tijd.

Het systeem heeft nogal wat veiligheid ingebouwd gekregen waarmee een vergissing geen desastreuze gevolgen heeft. Wegrijden met een duf ochtendhoofd terwijl de poten nog uitstaan is natuurlijk nergens bevorderlijk voor. Gelukkig kan dat ook niet. Levelen kan alleen wanneer de handrem is aangetrokken. Zodra je die vrij zet en weg wil rijden, gaan er allerlei alarmen af en worden de telescopen automatisch ingetrokken.

De poten worden hydraulisch in- en uitgetrokken, aangedreven door een pomp, onderdeel van een compacte unit met een tankje voor de olie en de elektronica. Dit al vraagt voor waterpas zetten ongeveer net zoveel van de startaccu als een keertje starten. Mocht er echter toch een probleem met de spanning zijn, is er op iedere stelpoot een noodbediening aanwezig om deze in te trekken.

Vries Levelsystems

Makkelijk band verwisselen

Een lekke band is vervelend, maar met dit systeem is verwisselen een stuk eenvoudiger. Hef in semiautomatische stand de boosdoener vrij van het wegdek en het reservewiel kan er op. Voor de veiligheid hoort er nog wel een krik onder. Onder normale omstandigheden blijven de wielen op de grond staan. De poten stellen zich dan per twee in. Een verkeerde belasting van het chassis vindt zo niet plaats.

Onderhoud is er eigenlijk niet. De poten zijn opgebouwd uit materiaal wat zomaar vanaf 2 ton kan tillen. Het zit alleen wel onder de auto waar zand, modder of pekel vrij spel hebben. Vries Levelsystems zet er daarom als extra bescherming na montage nog een laag tectyl op. Zo af en toe eens schoonmaken is eigenlijk de enige vorm van liefde en aandacht wat je aan het systeem hoeft te besteden.

Vries Levelsystems

Voor campers tot 40 ton

Het E&P systeem is er voor alle campers tot 40 ton. Bij Vries beschikt de werkplaats over een brug tot 16 ton. Het model/merk camper maakt niet uit. Voor alles is een passende set. Montage van een systeem in en onder een camper tot 3,5ton neemt ongeveer twee dagen in beslag. Een leenauto is beschikbaar.

Voor caravans gelden in grote lijnen dezelfde voordelen maar wordt wel een andere set toegepast. Twee stelpoten op de as zetten de caravan in de breedte recht. Vier hydraulische vervangers van de standaard stelpoten nivelleren vervolgens in lengterichting.

Verbeterde rijervaring

Vries Levelsystems verhoogt niet alleen het comfort op de kampeerplek maar verbetert ook de rijervaring op weg er naar toe. Campers rijden doorgaans altijd op hun maximale belading. Dat heeft op de wegligging geen gunstig effect. Stalen hulpveren op de standaard bladvering kan al veel schelen in comfort en stabiliteit. Hulpluchtvering voegt daar de mogelijkheid om de rijhoogte in te stellen aan toe. Al dan niet met een ingebouwde compressor.

Vries Levelsystems

Volledige luchtvering

Een flinke stap verder is volledige luchtvering. De bestaande blad- of schroefvering wordt hiermee vervangen door balgen, schokdempers, compressor en een elektronische regeleenheid. Dit vernieuwde veersysteem filtert alle oneffenheden uit het wegdek waardoor het rijcomfort toeneemt. Daarnaast is er een instelbare constante rijhoogte, ongeacht de belading, zelfs als het allemaal aan één kant ligt. Zijwind of een passerende vrachtwagen heeft met luchtvering niet meer zoveel effect wat naast comfort ook de veiligheid ten goede komt. Die wordt verder vergroot door een kortere remweg.

Met één druk op de knop zorgt “AutoLevel” van de VB-FullAir 4C luchtvering ervoor dat de camper waterpas staat. Oneffenheden tot 130mm kunnen zo weggewerkt worden. Het E&P Hydraulics levelsystem gaat daarin een stuk verder en zet de camper ook stevig neer. Een combinatie van beide is dan ook voor elkaar geschapen. E&P is compatible met de luchtvering waardoor ze prettig samenwerken. De luchtvering kiest de laagst mogelijke stand waarna het levelsysteem de camper waterpas zet. Volledig automatisch, met een touchscreen afstandbediening die als display in het dashboard is opgenomen maar wel uitneembaar zodat het ook op afstand bediend kan worden.

Vries Levelsystems

Waardevolle upgrade

Vries Levelsystems biedt hiermee een waardevolle upgrade aan voor campers of caravans. In een goed georganiseerde werkplaats worden de systemen vlekkeloos gemonteerd en met de nodige expertise afgeregeld. Veel ervaring zorgt daarnaast ook voor een goed advies. Tonnie de Vries laat graag zien hoe de systemen te werk gaan en welke het beste past. De aankomende Camper Expo in Houten is daar een goede gelegenheid voor. Met een werkende testopstelling wordt inzichtelijk gemaakt wat er allemaal gebeurt wanneer je op die ene knop drukt. Hal 3, stand 335.

Meer informatie vind je op www.vrieslevelsystems.nl
Op zoek naar een nieuwe of gebruikte camper of caravan? Klik hier voor het huidige aanbod

Lees verder
Terug naar Kampeertips