Geplaatst op: 30-07-2019 Geschreven door: Redactie Leestijd: 3 minuten
Vouwwagens: nieuwe, slimme opzetsystemen

Vouwwagens: nieuwe, slimme opzetsystemen

Comfortmatrassen, enorme woonruimte, stoere buitenkeuken en een slim opzetsystemen waarmee je ‘m in een mum van tijd opzet: vouwwagens zijn weer helemaal in beeld bij kamperend Nederland.

Het opzetten van vouwwagens gaat dus steeds sneller. Bijvoorbeeld met vouwwagens van Campooz. Het merk dat de vouwwagen met een slim opzetsysteem opnieuw op de kaart zette. En Good old Holtkamper heeft al een aantal jaren de WindForce, waarmee de wagens zichzelf opzetten, zonder dat er een mensenhand aan te pas komt. Maar ook Camp-let staat binnen een paar minuten, dankzij gasdrukveren, waardoor je niet meer dan één hand nodig hebt om de tenttrailer uit te klappen.

Opus

Opzetsystemen

Ze zien eruit als een aanhanger, maar eenmaal uitgeklapt bieden ze vaak meer leefruimte dan een caravan. Vouwwagens hebben verschillende soorten opzetsystemen – de een net wat sneller dan de ander. Als je vakantie bestaat uit drie weken aan de Costa Brava, dan speelt opzetgemak een iets andere rol dan wanneer je van rondtrekken houdt. Dan is een snelle opzetter nodig die je ook zonder voortent of luifel kunt gebruiken als je bijvoorbeeld maar één nachtje ergens blijft staan.

Een paar belangrijke innovaties komen voor rekening van bijvoorbeeld het uit Australië afkomstige Opus, dat luchtslangen gebruikt in plaats van tentstokken. Ook het Franse Jamet zit op dat spoor, met de Jamet Air. Een fietspomp is al genoeg om van beide wagens een comfortabel kampeerverblijf te maken.

Camp-Let

Voordelen vouwwagens

Het grote voordeel van vouwwagens is dat ze achter elke auto passen. Vergeleken met een caravan wegen ze vrijwel niets (vanaf 250 kilo) en doordat de luchtweerstand nauwelijks toeneemt, merk je niet eens dat je een tenttrailer achter de auto hebt hangen. Bovendien zijn ze in aanschaf nogal wat goedkoper: vanaf zo’n 3.800 euro kun je al een vouwwagen vinden (Keijzer tenttrailers), maar ze zijn er ook van 35 mille, zoals de robuuste Conqueror die ontworpen is voor kamperen onder de ruigste omstandigheden – voor die prijs koop je ook een perfecte uitgeruste caravan met alles erop en eraan.

Holtkamper Kyte

Slapen onder tentdoek

Een belangrijk argument waarom kampeerders kiezen voor de vouwwagen is slapen onder tentdoek: de geur van katoen en wakker worden met het geluid van de vogeltjes. Je bent gewoon dichter bij de natuur dan met een camper of caravan, en je hebt duidelijk meer comfort dan in een tent. Je slaapt immers van de grond af, vaak op lattenbodems en comfortabele matrassen. En voor de kinderen kun je meestal aparte binnententen monteren – zo heeft iedereen z’n eigen slaapplek.

Jamet

Stoere look

Vouwwagens, of tenttrailers, zien er ook steeds stoerder uit, zoals bij 3Dog en Campwerk. Aluminium traanplaat op de wagenbak, zonnepanelen waardoor je niet meer afhankelijk bent van de stroompaal op de camping, grote wielen met noppenprofiel… Perfect voor achter een 4×4 terreinwagen, zoals de Landrover Defender, Jeep of Toyota Landcruiser. Ook deze blikvangers beschikken over een comfortabel interieur, handige luifels en robuuste buitenkeukens. Het enige wat je bij zo’n kampeerbuffel verliest is… privacy. Want het zijn echte publiekstrekkers op de camping.

Stoere vouwwagens

Aanbod vouwwagens

Ben je op zoek naar een nieuwe of gebruikte vouwwagen? Bekijk hier ons aanbod

Lees verder
Terug naar Kampeertips