Geplaatst op: 24-05-2019 Geschreven door: Redactie Leestijd: 6 minuten
Victron Energy: maakt campers zelfvoorzienend

Victron Energy: maakt campers zelfvoorzienend

Victron Energy is de stuwende kracht achter het verschil tussen afhankelijkheid van een stroomaansluiting op de camping of een camper die het geheel zelf kan. De opvallend blauwe kleur, RAL 5015, staat voor deze marktleider in betrouwbare stroomoplossingen voor klein- en grootverbruikers, wanneer een gewoon stopcontact niet aanwezig is of niet voldoet.

Omvormers, laders, accu’s, zonnepanelen, accuscheiders, batterij monitoren en een uitgebreide serie aanvullende accessoires voor een geheel geïntegreerd en optimaal renderend systeem: Victron Energy heeft als wereldwijd marktleider in stroomoplossingen een naam van formaat.

Nederlands familiebedrijf

Het Nederlandse familiebedrijf heeft dit in 45 jaar voortvarend opgebouwd. Jaar op jaar groeit de onderneming met dubbele cijfers en neemt daarmee een positie in waar de concurrentie tamelijk moedeloos van wordt. Victron is in 143 landen actief met op strategische plaatsen een steun- of servicepunt. In Nederland heeft Victron ook een serviceafdeling, waar het trouwens nooit druk is. De producten hebben namelijk een uitvalpercentage waar iedere andere producent jaloers op is.

Victron Energy

De roots

De roots van Victron liggen in de watersport, maar al geruime tijd zijn de activiteiten ook gericht op de automotive industrie. Zowel professioneel voor ambulances of brandweerwagens, als recreatief in een camper of caravan. Waar mobiele stroomoplossingen nodig zijn, is Victron de aangewezen merknaam om alle benodigde componenten voor een stabiel stroomaanbod probleemloos met elkaar te laten communiceren. Iets wat in een combinatie van verschillende merken nog maar de vraag is.

Het hoofdkantoor bevindt zich In Almere waar een 70-tal medewerkers alles in de juiste banen leiden. Meer dan de helft hiervan houd zich met research & development bezig wat meteen ook de kracht van Victron goed weerspiegeld. Eigen, innovatieve producten die vooruitlopen op de laatste stand der techniek in een kwaliteit die een marktleider waardig is. Van handzaam acculadertje met grootse specificaties tot een driefasesysteem voor de zwaarst denkbare toepassing. Op iedere stroomvraag heeft Victron Energy een spannend antwoord.

Systeem met omvormer

Passend in de keep it simple formule is de combinatie van een Blue Power acculader en een Phoenix omvormer. Afhankelijk van het type Blue Power lader kunnen meerdere accu’s geïsoleerd van elkaar opgeladen worden. Met de Phoenix omvormer is altijd een stabiele wisselstroom voorhanden om een laptop op te laten draaien of je elektrische tandenborstel mee op te laden.

Omvormers bestaan in twee soorten. Met een zuivere of blokvormige sinusgolf. De wisseling van de plus en minpool om wisselspanning te mogen heten hoort in grafiek een vloeiend verloop te hebben. Een omvormer met een blokvormig verloop van de wisseling tussen + en – doet dat niet in een golfbeweging maar kan alleen aan- of uitstaan. En dat geeft een heel ander resultaat. Blokvormige wisselspanning is ongeschikt voor alle apparaten met een printplaat, transformator of elektromotor. En dat zijn er nogal wat. Alle omvormers van Victron Energy kennen dit probleem niet en leveren 230V exact zoals dat thuis uit het stopcontact komt, veilig en stabiel voor alle aangesloten apparatuur.

Victron Energy

Multiplus met Power Assist

Stroomvoorziening in een camper die geheel zelfvoorzienend is ontstaat door de laadstroom van de motor, het eventuele zonnepaneel en de aansluiting op een kampeerterrein, te combineren met een Multiplus acculader en omvormer in één behuizing. Met het Multi-bedieningspaneel kan een maximum afname worden ingesteld. De MultiPlus houdt dan rekening met andere stroomverbruikers en gebruikt voor het opladen alleen de stroom die nog ‘over’ is. Hiermee raakt de walaansluiting niet overbelast en blijft het doorsmelten van een zekering achterwege.

De Power Assist functie voegt hier nog een extra dimensie aan toe. Hiermee kan de MultiPlus zijn capaciteit aanvullen wanneer bijvoorbeeld een airco meer Ah vraagt dan wat het stopcontact van de camping kan leveren. Bijvoorbeeld in Spanje is dat vaak niet meer dan 6Ah wat onvoldoende is om een stroomvreter als een airco op te starten. De daarvoor benodigde piekstroom is maar kortstondig van belang. De MultiPlus zorgt ervoor dat onvoldoende stroom van buiten onmiddellijk wordt gecompenseerd met aanvullend vermogen uit de accu. Zodra de belasting afneemt, wordt de reservestroom weer gebruikt om de accu op te laden. Met de ingebouwde omschakelautomaat merk je daar niets van. Een aangesloten computer of TV blijft onverstoorbaar zijn werk doen.

Met een Cyrex-ct voorkom je daarnaast dat de start- en service accu(s) elkaar zien. Wanneer bijvoorbeeld de koeling op een camperplaats de daarvoor bedoelde accu belast, moet de startaccu niet gaan meehelpen om het bier te koud te houden. Cyrix accuscheiders zijn een uitstekend alternatief voor diodelaadstroomverdelers. De belangrijkste eigenschap is dat het spanningsverlies nihil is, waardoor de uitgangsspanning van dynamo’s of acculaders niet verhoogt hoeft te worden. Met het verlies van een diodebrug is dat wel nodig.

Victron Energy

De accubank

Om wat langer wild te kunnen kamperen zonder comfort in te leveren is een andere accubank nodig dan wanneer je een enkele keer per jaar op een camping staat. In een eenvoudige opstelling waarin koelen en koken op gas gaat, is 100Ah al genoeg om de ledverlichting te ontsteken of iets op te laden wanneer er even geen vaste aansluiting is. Een Victron gel accu is daar goed geschikt voor. Met ca. € 350.- betaalbaar en 33kg gewicht is in het beperkte laadvermogen van een camper nog wel in te passen.

Een Victron Lithium SuperPack van 100Ah is met 15kg echter een verleidelijk stuk lichter. Daarbij mag een lithium accu dieper worden ontladen en is deze weer sneller vol. Hierdoor kun je in dezelfde opstelling ook wel met een 50Ah lithium toe. Een Victron SuperPack met deze capaciteit weegt nog maar 6,5kg en heeft een prijs rond de € 725.- In combinatie met een zonnepaneel op het dak van een camper heeft een lithium accu nog een voordeel. Het laatste stuk opladen van een loodaccu gaat moeizaam. Bij een lithium is dat niet het geval waardoor de opbrengst van het zonnepaneel sneller voor een altijd volle accu zorgt.

Lithium accu’s hebben ondanks een stevige meerprijs vooral nut in een stroomoplossing aan boord van een camper wanneer deze met waterpompen, satelliet tv, een audioset of espressoapparaat meerdere dagen solitair moet kunnen zijn. Het gewicht en omvang van een flinke accubank uit traditionele accu’s is lastig in te passen in de krapte van een camper. Met Lithium accu’s zijn voldoende Ah’s wel goed weg te werken. Het verschil in prijs kun je verkleinen door een zonnepaneel te monteren en voor wat minder Ah’s te kiezen. Ook de lange levensduur van Lithium accu’s dient meegewogen te worden in de keuze voor accu’s die het beste bij je verbruik passen.

Voor meer informatie: www.victronenergy.com

Lees verder
Terug naar Kampeertips