Geplaatst op: 06-09-2019 Geschreven door: Redactie Leestijd: 6 minuten
Vakantie met tieners? Tips voor een onvergetelijke tijd

Vakantie met tieners? Tips voor een onvergetelijke tijd

Het kan nog best een uitdaging zijn: een kampeergebied vinden waar zowel jij als je tieners enthousiast van worden. Zodat jullie beiden een onvergetelijke vakantie hebben. We hebben we een aantal tienerproof activiteiten voor je verzameld als hulp bij het zoeken én vinden van de beste bestemming.  

In de buurt

Kanoën

De eerste activiteit die wij aanraden is kanoën, omdat je hiermee samen goed de omgeving kunt ontdekken. Lekker actief en avontuurlijk bezig zijn, terwijl jullie vertrouwd raken met het kampeergebied. Ondertussen kan het soms lekker spannend worden, bijvoorbeeld bij de stukken die stroomversnellingen bevatten. Die stroomversnellingen ontstaan door openingen in dammen, wanneer je er doorheen gaat, kun je met hoge snelheid naar beneden.

Kano tienerproof

Hebben jij en je tieners nog meer uitdaging nodig? Dan kun je ook naar een gebied gaan waar je kunt wildwaterkanoën. Voor de echte lefhebbers. Mooie/leuke kano gebieden zijn veel in Frankrijk te vinden, bijvoorbeeld deze twee mooie locaties in Zuid-Frankrijk.

Quad rijden

De tweede activiteit die wij aanraden is quad rijden. Er zijn veel campings in bijvoorbeeld, Nederland, België en Frankrijk waar deze activiteit wordt aangeboden. Quad rijden is populair onder jongeren. Ze kunnen (na de instructies) lekker over het terrein heen racen en lekker hun gang gaan.

Wat het quad rijden zo leuk maakt, is dat je op dit stoere voertuig zo snel of langzaam kunt gaan als je wilt. Dat geeft een extra gevoel van vrijheid. Je kunt zoeken naar campings die het quad rijden in hun programma hebben staan of een omgeving kiezen waar je mooie quad-tochten kunt maken. In de prachtige Ardennen bijvoorbeeld zijn de mogelijkheden tot quad rijden enorm, vele bedrijven bieden daar tochten aan. Trouwens ook leuk voor tieners in de Ardennen: klimmen in een steengroeve.

Bezoek aan een grot

Ben je in bergachtig gebied? Dan is er kans dat er een grot in de buurt is die je kunt bezoeken. Luister samen naar een tourgids en kom erachter hoe de grot is ontstaan en waarom het er zo uitziet. De meeste kinderen vinden dit erg interessant. Het nog een beetje spannender maken? Voor de echte durfals kun je kiezen voor speleologie. Dit is op een avontuurlijke manier de grot bezoeken, je gaat bijvoorbeeld klimmen en abseilen in de grot. Voor echt mooie grotten raden we een vakantie in Frankrijk aan. De grotten zijn daar groot en prachtig van binnen.

Windsurfen Tieners

Windsurfen

Deze activiteit is leuker en moeilijker dan je denkt, het vraagt kalmte en goede balans. Vaak zijn er bij stranden of meertjes, bedrijven die windsurfles geven. Als je het al vaker hebt gedaan en geen les wilt, kun je de benodigde spullen natuurlijk ook gewoon huren. Deze activiteit is lekker anders. Veel tieners hebben het ook nog nooit gedaan. Dat maakt het direct al avontuurlijk. Een goed gebied om te windsurfen is Lacanau, het ligt in Frankrijk en is een van de beste (wind)surf stranden.

Op de camping zelf

Laser gamen/ paintballen

Deze twee activiteiten zijn regelmatig te vinden op campings. Lasergamen en paintball zijn niet alleen leuke activiteiten voor je tieners, ook voor jou! Bij beide bezigheden is het de bedoeling zoveel mogelijk mensen te raken en het andere team uit te schakelen. Dat zorgt voor een gezellige en competitieve sfeer. De winnaars van de wedstrijden worden vaak beloond met een prijs.
Paintball tieners

Tafeltennis

Ja hoor, ook deze activiteit staat in het lijstje, dit is natuurlijk de échte campingsport. En het is een makkelijke manier om mensen te leren kennen. Jouw kinderen kunnen gewoon bij de tafel staan en vragen of ze een rondje mee mogen doen. Het fijnste voordeel van deze activiteit is dat bijna elke camping wel een tafeltennistafel heeft, of je nou in Nederland of Spanje bent. Dus vergeet niet wat tafeltennis-batjes en balletjes in te pakken.

Bossabal

Wel eens van bossabal gehoord? Waarschijnlijk nog niet. Dit is niet alleen op de camping een onbekende sport, maar ook in het dagelijkse leven. Het combineert volleybal, voetbal en gymnastiek. Bossabal werkt ongeveer hetzelfde als volleybal, alleen is de ondergrond waar je op staat anders. Je staat namelijk op een opblaasbaar speelveld. Daarnaast staat er een trampoline waar één iemand op staat. Voor de rest gelden ongeveer dezelfde regels zoals bij volleybal. Deze sport wordt zomers aangeboden in het activiteitenprogramma van sommige campings in Nederland, zoals camping Bakkum. Weer even lekker wat anders.

Om een indruk te krijgen van bossabal, hier een filmpje:

Club / disco

Het is als vanouds: de tienerdisco. En toch nog steeds populair. Campings met een club zijn er genoeg te vinden. En ze trekken ook andere tieners aan, de meesten zijn namelijk wel te vinden voor een feestje. Zo ontmoeten jouw kinderen ook direct andere leeftijdgenoten. Natuurlijk geen alcohol onder de achttien, maar gelukkig kunnen tieners ook zonder alcohol losgaan op de dansvloer. Wanneer je denkt dat een club en goede nachtrust niet in één zin passen, dan kies je gewoon een camping met een geluidsdichte disco. Je kinderen vermaken zich uitstekend en jij kunt genieten van de rust.

Spooktochten

Sommige campings bieden spookotchten aan. Een speciale activiteit die alleen geschikt is voor de stoerste mensen van de camping. De tocht vindt meestal in de avond plaats om het extra spannend te maken. Jouw kinderen kunnen zich ook opgeven om zelf een spook of zombie te spelen en anderen campinggasten bang te maken. Nederlandse Camping Geversduin is echt een top camping om op te spoken, daar worden regelmatig spooktochten georganiseerd in samenwerking met stichting Samenspelen.

Kampvuur tieners

Ook leuk met tieners

Serial story telling

Nog een leuke activiteit is serial story telling. Leuk om bijvoorbeeld in de avond te doen, als jullie met zijn allen rond een kampvuurtje zitten. Marshmallows erbij en het feest is compleet. Het spel werkt als volgt. Iemand begint een verhaal en krijgt daar een halve minuut de tijd voor, degene naast hem (links of rechts) gaat weer verder met het verhaal en mag maximaal twee zinnen gebruiken. De volgende mag dan weer en dit gaat dan door, het spel kan hilarische scenario’s opleveren.

Drie campingtips

Tip 1: Vakantiepark het Stoetenslagh in Rheezerveen–Hardenberg, met een uitgebreid programma voor jongeren.

Tip 2: Recreatiepark Samoza in Vierhouten. Programma speciaal voor de jeugd vanaf 13 jaar.

Tip 3: Camping Bertrix in de Ardennen. Nederlandstalige camping met veel activiteiten, zwembaden en buitensporten.

Lees verder
Terug naar Kampeertips