Geplaatst op: 15-11-2019 Geschreven door: Sanne Koens Leestijd: 3 minuten
Tweedehands caravan kopen? Onderhoud, keuring en garantie

Tweedehands caravan kopen? Onderhoud, keuring en garantie

Wat geweldig! Jullie hebben een tweedehands caravan gevonden die voldoet aan jullie eisen. Voordat je de caravan aanschaft, kun je op een paar punten nog een extra check doen. Dan weet je zeker dat het inderdaad de beste caravan voor jullie is.

Kentekenbewijs

Sinds 1 september 2003 is het in Nederland verplicht dat aanhangwagens vanaf 750 kilo een kentekenbewijs hebben. Deze 750 kilo is voor het totale gewicht, dus de lege caravan en het laadvermogen. Bijna alle caravans wegen boven deze grens, dus waarschijnlijk ook de caravan die jij op het oog hebt. Controleer dus bij de verkoper of de caravan een geldig kentekenbewijs heeft.

Keuringsrapport

Het is in Nederland nog niet verplicht om een caravan te laten keuren. Toch wordt er wel aangeraden om dit eens in de drie jaar te doen. Zo onderhoud je je caravan goed en ben je veilig op de weg. Onderzoek of de tweedehands caravan die jullie willen kopen recent gekeurd is. Dit is vooral goed om te weten als je een oudje op het oog hebt.

Tips bij het kopen van een tweedehands caravan
Tips bij het kopen van een tweedehands caravan

Technisch onderhoud

Hoe goed is de caravan onderhouden? Heeft hij buiten of binnen gestaan in het winterseizoen? Zelfs als een caravan bijna het hele jaar binnen in een stalling heeft gestaan, is het belangrijk dat hij goed onderhouden is. Door de stilstand (binnen of buiten), kunnen belangrijke onderdelen achteruit gaan. Zijn de banden in goede staat? Hoe oud zijn de banden? Wanneer zijn de remmen voor het laatst gecheckt? Vraag of er inderdaad technisch onderhoud is gedaan aan de tweedehands caravan die jij wilt kopen en of je het keuringsrapport in kunt zien.

Caravan op CampersCaravans.nl

Garantie

Is het bedrijf waar jij je caravan wilt kopen aangesloten bij de BOVAG? Dan heb je standaard zes of twaalf maanden garantie. Hier lees je daar meer over. Goed is het om met je dealer vast te stellen wat er onder de garantie valt. Bij de koopovereenkomst kun je hier duidelijke afspraken over maken. Bijvoorbeeld: is de garantie inclusief arbeidsloon? Ook handig voor de garantie: maak foto’s van de binnen- en buitenkant direct na aanschaf van de caravan.

Bekijk aanbod

Nog op zoek naar een nieuwe of tweedehands caravan? Bekijk hier het huidige aanbod. Nog meer tips bij het kopen van een caravan vind je hier. We hebben ook al heel wat caravans voor je getest: bekijk onze caravantesten

Lees verder
Terug naar Kampeertips