Geplaatst op: 27-12-2019 Geschreven door: Redactie Leestijd: 3 minuten
Trend: stand up paddling (suppen)

Trend: stand up paddling (suppen)

Staand op je supboard de omgeving in alle rust tot je door laten dringen, terwijl je toch actief bezig bent: dat is suppen. Ideaal voor iedere kampeerliefhebber die ook graag op het water verblijft. Vandaar dat ook steeds meer kampeerders een supboard tjidens hun vakantie.

Suppen is niet een nieuwe uitvinding. Het is waarschijnlijk in Hawaï ontstaan, waar ook de surfsport zijn oorsprong heeft. Een van de oudste bewijzen is een filmpje uit 1939 waarop olympisch zwemkampioen en surflegende Duke Kahanamoku op een board staat inclusief peddel.

Suppen: een trend

Toch is het vooral tijdens de laatste twintig jaar dat suppen een trend is geworden. Binnen korte tijd is het zelfs een razend populaire activiteit geworden. Surfer Jimmy Lewis maakte rond 2005 de eerste officiële supboards. Hij is op Hawaï een van de beste boardmakers. Sindsdien is het dus snel gegaan met de populariteit deze watersport. In 2007 werd de eerste sup-race gehouden en in 2013 was het een van de meest populaire buitensporten in de Verenigde Staten.

Verschillende vormen

Inmiddels zijn er vele soorten en maten supboards op de markt. Voldoende keuze dus. Het verschil zit hem vooral in de vorm: vast of opblaasbaar. Een vast supboard is lekker stevig, waardoor het optimaal presteert. Een opblaasbaar board kun je makkelijker meenemen of opbergen. Vooral tijdens een kampeervakantie is dat natuurlijk handig. Naast de vorm zijn er verschillende types supboards die voor specifiek vaarwater of gebruik geschikt zijn.

Er zijn vele soorten en maten supboards op de markt.
Er zijn vele soorten en maten supboards op de markt.

Jij kunt het ook!

Is het suppen nieuw voor je? Dan kun je het beste starten op vlak, rustig water zonder obstakels. Verder is het makkelijker als je op je knieën te begint. Als steun kun je je paddle dwars op het board plaatsen. Klim dan in op het board in geknielde stand, net iets achter het middelpunt. Zoek vervolgens balans vanuit deze positie. Let op dat de neus van je supboard niet uit het water komt en de staart niet onder water gaat.

Heb je balans gevonden? Dan kun je gaan staan. Plaats je voeten op de plaats waar je knieën balans hadden. Met je knieën enigszins gebogen en je rug recht houd je alles in balans door met je heupen te bewegen. De stabiliteit verder toenemen zodra je gaat peddelen en snelheid gaat maken. Peddel efficiënt met je armen recht en door je torso te draaien. Zo haal je meer kracht uit je torso dan uit je armspieren. Om in een zo recht mogelijke lijn te blijven varen maak je drie tot vijf slagen aan één kant eb vervolgens aan de andere kant. Moeilijk is het niet, je hoeft er zelfs geen nat pak bij te krijgen.

Groot aanbod

Op zoek naar een nieuwe of tweedehands camper of caravan? We hebben een groot aanbod, dat je hier kunt bekijken. Liever nog meer kampeernieuws bekijken? Dat kan hier.

Lees verder
Terug naar Kampeertips