Geplaatst op: 21-08-2019 Geschreven door: Redactie Leestijd: 3 minuten
Tips voor de strijd tegen muggen(bulten)

Tips voor de strijd tegen muggen(bulten)

Ken je dat? Zit je lekker bij je camper of caravan buiten van de avondlucht te genieten, komen kleine beestjes je belagen. Muggen! Voor iedereen die ze liever ziet gaan dan komen, hebben we wat tips op een rijtje gezet. Zo houd jij de muggen op afstand.

Eindelijk is het weer zomer, dat wordt genieten! Al hoewel. Sommige zaken zien we toch liever weer verdwijnen. Muggen bijvoorbeeld. Heb je deze vakantie onder de muggenbulten gezeten? Nog niets gevonden waarmee je ze weg kunt houden? Hier een aantal oplossingen.

Let op stilstaand water

Mocht je op de camping de keuze hebben op welke plek je gaat staan, let dan op of er je stilstaand water in de buurt ziet. Is dat zo? Dan kun je beter een andere plek kiezen. Muggen leggen hun eitjes namelijk graag in stilstaand water. Dat kunnen ze trouwens al in een waterplas.

Salie en rozemarijn

De kruiden salie en rozemarijn zijn een natuurlijke oplossing om muggen weg te houden. Je hebt er wel een vuurtje voor nodig, waar je de kruiden in verbrandt. Door ze te verbranden, komt er een geur vrij die muggen verschrikkelijk vinden. Zij blijven op afstand én de geur is voor mensen aangenaam. En je kunt rozemarijn en salie gewoon in de supermarkt kopen.

citronellaCitronella

Een bekend middel tegen muggen is citronella. Dit is in verschillende vormen verkrijgbaar. Op je huid kun je het gebruiken als een spray of olie, maar er zijn bijvoorbeeld ook citronellakaarsen verkrijgbaar. Over of het echt werkt, zijn de meningen wat verdeeld. In eerste instantie lijkt de geur muggen op afstand te houden, maar het lijkt erop dat muggen je na een tijdje toch weten te vinden.

DEET

DEET is al heel lang een effectief middel tegen muggen. Het werd zelfs al tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt. DEET is in verschillende concentraties te koop, dus als je na gebruik nog steeds last hebt, kun je de concentratie verhogen. Je kunt het kopen in verschillende vormen: vloeistof, lotion, spray of als een polsband.

walnoten tegen muggenWalnotenboom

Ben je op een camping die walnotenbomen heeft staan? Dan heb je geluk. De bladeren van deze bomen geven een bepaalde geur (tannine) af waar muggen en insecten niet van houden. Het is dus een goed idee om vlakbij een van deze bomen te gaan staan. Een vergelijkbare tip die we tegenkwamen: leg walnootdoppen bij je in de buurt. Ook dit schijnt muggen op afstand te houden.

Toch geprikt?

Helaas heb je toch kans dat een mug je te pakken krijgt. Sowieso: ga niet krabben. Dan maak je het alleen maar erger. Je kunt er wel iets op smeren om de jeuk en zwelling tegen te gaan. Naast de gebruikelijke middelen tegen een muggenprik, zoals prikweg, kwamen we deze tips tegen:

  • Smeer met een rol deodorant op de bult. Dit werkt verlichtend.
  • Smeer een beetje tandpasta op en rond de bult, dit heeft een verkoelend effect.
  • Met Apaisyl verdwijnt niet alleen de jeuk snel, maar de muggenbult zelf ook.
  • Koel de beet direct met ijs, bijvoorbeeld een bevroren zak groente.
  • Een beetje Vicks Vaporub schijnt de jeuk tegen te gaan.
  • Met theeboomolie vermindert de zwelling van de bult.
  • Met Sudocrème gaat het branderige gevoel van de bult weg.

Lekker op vakantie!

Wil je binnenkort op vakantie met je eigen camper of caravan? Op onze website vind je een groot aanbod, dat je hier kunt bekijken

Lees verder
Terug naar Kampeertips