Geplaatst op: 16-10-2018 Geschreven door: Redactie Leestijd: 6 minuten
Een camper kopen? Lees deze handige tips

Een camper kopen? Lees deze handige tips

Ga je een camper kopen? Dan ga je zeker niet over één nacht ijs, daar gaan veel overwegingen aan vooraf. Het idee ontstaat meestal in de ‘droomfase’. Want wie wil er nu niet onbekommerd zwerven langs de mooiste plekjes in Europa? Je eigen bed, douche en toilet bij de hand, daar kan geen hotel tegenop. Wanneer de plannen serieuze vormen aannemen, kan de zoektocht beginnen en kom je er achter dat er veel wegen naar Rome leiden.

Iedere aspirant camperkoper zal ervaren dat het niet zo eenvoudig is om de juiste camper te kiezen. Campers zijn er in veel soorten en maten, maar welke camper past nu het beste bij de eigen wensen en het persoonlijke budget? De eerste en misschien wel belangrijkste vraag is: welke plannen heb je voor het gebruik van de camper? Ga je een camper kopen met de bedoeling er een paar weken vakantie, af en toe een weekendje en een korte vakantie in door te brengen? Of zit je al in een levensfase met veel vrije tijd om bijvoorbeeld te overwinteren in het zuiden van Europa. Het gebruik tijdens de wintersport stelt weer andere eisen aan de opbouw. Allemaal factoren die mede de keuze van een type camper bepalen. Ook zijn er kostenbesparende mogelijkheden: een kleine camper die voldoet voor de vakanties is soms uitstekend als boodschappenwagen rond het huis te gebruiken.

camper kopen

Welk type camper kopen?

Globaal onderscheiden we vier typen campers: de kampeerbus, alkoofcamper, half-integraal camper en de integraal camper.

Kampeerbus

Kampeerbussen bieden op een relatief klein oppervlak alles wat een mens voor het kamperen nodig heeft. Het grote voordeel van de kampeerbus is de compactheid, zodat je bijna overal kunt komen en parkeren. Dergelijke bussen zijn ook goed te gebruiken als transportmiddel voor woon-werkverkeer. Nadeel van de kampeerbus is de grote schuifdeur aan de zijkant die met name ‘s nachts veel lawaai maakt. ’s Winters verdwijnt hierdoor snel veel warmte.

Alkoofcamper

Door boven de stuurcabine een alkoof te bouwen, waar een tweepersoons bed in past, ontstaat op een ongebruikte plek een ruime en vooral knusse slaapplaats. De alkoof is bij uitstek de camper voor gezinnen. Voordeel van dit type is de royale leefruimte. Nadeel is een wat hoger brandstofverbruik omdat de alkoof tamelijk veel wind vangt tijdens het rijden.

Alkoof camper
Alkoof model

Half integraal camper

Het model dat vooral bij senioren in de smaak valt is de zogenaamde half-integraal camper. Bij dit type is de originele cabine intact gelaten en achter de cabine is de opbouw geplaatst. De indeling met twee eenpersoonsbedden is bij duo’s zeer populair. De half-integraal camper is over het algemeen langer dan de alkoofcamper. Groot voordeel is de geringere hoogte dus een lager brandstofgebruik. Tegenwoordig is de half-integraal camper ook verkrijgbaar met een hefbed boven de zithoek. Dit model is vooral interessant voor gezinnen.

Half integraal camper kopen
Half integraal

Integraal camper

Hier is de oorspronkelijke cabine vervangen door een compleet nieuwe opbouw. Zo ontstaat een recht front met een grote, gebogen ruit. Veruit de meeste modellen hebben boven het dashboard en de voorstoelen een groot hefbed, dat ingeklapt nauwelijks zichtbaar is en daardoor geen ruimte inneemt. Om het bed in te klimmen is soms een kleine trap nodig, dit kan voor sommigen een nadeel zijn.

Moderne integraal camper kopen
Moderne integraal

Kwaliteit basisvoertuig

Kijk bij het camper kopen niet alleen naar indeling en inrichting van het kampeergedeelte. Zeker zo belangrijk is het basisvoertuig. De meeste campers staan op een Fiat Ducato chassis, af en toe wordt de Renault Master of Ford Transit als basisvoertuig gebruikt. Fiat heeft voor de camper-branche een speciaal chassis met een speciale motor ontworpen. De Mercedes Sprinter en Iveco Daily zijn voertuigen met achterwielaandrijving. De motorkeuze is sterk afhankelijk van de verlangde rijprestaties.

Gewicht van de camper

Ga je een camper kopen? Let bij de aanschaf dan goed op het leeggewicht en het laadvermogen van de camper. Een moderne camper heeft veel luxe aan boord en dat maakt het voertuig steeds zwaarder. Het merendeel van de bestuurders heeft een B-rijbewijs en mag een camper besturen met een maximum totaal gewicht van 3500 kg. Met een C-rijbewijs kun je een camper aanschaffen die een hoger totaal gewicht heeft zodat je weinig beperkingen hebt. Sommige campers met een maximum totaal gewicht van 3.500 kg hebben niet voldoende laadvermogen. Het is dus zinvol om de camper voor aankoop te laten wegen. Je kunt dan precies bepalen of al je spullen mee kunnen.

Krijg je garantie ?

Volgens de wet moet degene die de camper verkoopt garantie verlenen. Natuurlijk kopen de meeste mensen bij voorkeur een (gebruikte) camper die technisch in goede staat is. Als niet-deskundige is dit vaak moeilijk te beoordelen. Met een onafhankelijke keuring kom je erachter of de camper technisch in orde is en wat eventuele reparaties gaan kosten. Je weet dan precies waar je aan toe bent. Bij aankoop van een camper ben je zelf altijd verplicht onderzoek te doen (of laten doen) naar de technische staat. Bij een eventueel juridisch conflict over technische gebreken van de camper sta je met een keuring een stuk sterker. Heb je een camper met garantie gekocht dan is het raadzaam vóór afloop van de garantie de camper (opnieuw) te laten keuren. Eventuele gebreken kunnen dan nog tijdig onder garantievoorwaarden worden gerepareerd.

camper kopen garantie

BOVAG garantie

De aanschaf van een camper bij een BOVAG erkende dealer en/of merkdealer heeft als voordeel dat er duidelijke afspraken over de garantie op papier staat. Bij een geschil kunnen koper en verkoper eventueel de Auto Ombudslijn van de BOVAG inschakelen. De ombudslijn doet voor partijen bindende uitspraken. Ook met niet BOVAG bedrijven kunnen goede afspraken worden gemaakt, maar leg deze altijd schriftelijk vast!

Neem tijd voor oriëntatie

Er is een groot aanbod van gebruikte campers. Laat je niet onder (tijds-)druk zetten en neem vooral geen overhaaste beslissing waar je later spijt van krijgt. Voor een goed beeld van de camperwereld kun je het beste begin september naar de Messe in Düsseldorf gaan. Dit is het Walhalla op campergebied en je kunt er ieder model met eigen ogen bekijken. Probeer in ieder geval je camperdroom waar te maken en geniet van alle mooie dingen die de wereld ons biedt.

Eens rustig kijken welke campers er nu te koop staan? Neem eens een kijkje op CampersCaravans.nl

Lees verder
Terug naar Kampeertips