Geplaatst op: 15-02-2019 Geschreven door: Redactie Leestijd: 3 minuten
Wegwijs in satellietenland

Wegwijs in satellietenland

Lekker onderuit even naar het nieuws of sportuitzending of je favoriete programma kijken tijdens
je vakantie? Voor veel Nederlanders is dat net zo’n routine als ‘s morgens vroeg een stokbroodje halen in de kampeerwinkel. Maar er is iets veranderd met de Astra-I satelliet.

Televisiekijken tijdens je vakantie wordt er niet makkelijker op, sinds alle Nederlandse kanalen van de Astra-1 satelliet zijn verdwenen, zelfs BVN. De uitzendingen van de drie publieke omroepzenders, maar ook die van RTL, Net-5 en SBS zijn inmiddels verhuisd naar de veel zwakkere Astra-III satelliet. BVN is inmiddels verhuisd naar de Hotbird Satelliet. Dat stelt extra eisen aan de diameter van je satellietschotel, met name voor landgenoten die in Zuid-Spanje of Portugal overwinteren: 85 cm is dan noodzakelijk.

Daarnaast zal ook je satellietreceiver geschikt moeten zijn voor HD, want de tv-uitzendingen van de Nederlandse zenders worden vanaf dit jaar in hoge kwaliteit uitgezonden. Dus ook als je dichterbij blijft, heb je door de verhuizing van Astra-I naar Astra-III een HD-receiver nodig. Sta je op het punt een nieuwe schotel aan te schaffen, dan adviseert BM-Sat Rijssen de Oyster 85 Vision Skew. Bijzonder aan dit satellietsysteem is de ovale schotel met een diameter van 85 cm en de skew kop, deze zorgt ervoor dat de lnb (kop) van de schotel ook automatisch bij wordt gedraaid. Dit is noodzakelijk in de meest Zuidelijke landen (waaronder Portugal) als u daar ook goede ontvangst wilt hebben.

Satelliet

De schotel is geschikt voor de ontvangst van alle Nederlandse en Belgische televisie en radiokanalen via de Astra-III satelliet en de Duitstalige en andere vrije kanalen die via de Astra-I worden uitgezonden en BVN TV die nu wordt uitgezonden via de Hotbird satelliet. De schotelinstallatie heeft een geringe opbouwhoogte (17 -22 cm) en kan eenvoudig op het dak van de camper/caravan worden bevestigd.

Handig aan de Oyster 85 Vision Skew is dat het systeem receiver-onafhankelijk is: je kunt deze aansluiten op elke satellietontvanger of televisie met ingebouwde satellietreceiver, liefst wel eentje met ‘fastscan’-functie zodat de tv-zenders automatisch op de juiste kanalen worden geprogrammeerd. NPO-1 HD op kanaal-1, NPO-2 HD op kanaal 2 enzovoorts. De Oyster 85 Vision Skew heeft bovendien een automatische satellietwissel bij het selecteren van een kanaal vanuit de receiver. Als je dus van RTL-4 naar een Duitse zender of BVN switcht, zoekt de satellietantenne er automatisch de juiste satelliet bij.

Meer informatie: www.bmsat.nl

Lees verder
Terug naar Kampeertips