Geplaatst op: 22-02-2020 Geschreven door: Redactie Leestijd: 8 minuten
Caravan kopen: wat zijn populaire caravanmerken?

Caravan kopen: wat zijn populaire caravanmerken?

Wat een keuze! Ook al weet je dat je een caravan wilt gaan kopen, dan heb je alsnog keuze uit een heel groot aanbod van allerlei merken. Wij hebben zes populaire caravanmerken voor je op een rijtje gezet. Helpt jou weer kiezen.

Bij het zoeken naar een nieuwe of gebruikte caravan, is het belangrijk dat je weet wat jouw persoonlijke voorkeuren zijn. Want naast de gebruikelijke behoeftes, zoals het aantal personen en de indeling, heb je ook te maken met smaak. Het uiterlijk en interieur van caravans verschilt per model én per merk. Wat zijn nou veel gekozen caravanmerken? En welk merk past bij jou? We zetten vijf merken voor je op een rij: Knaus, Adria, Kip, Eriba, LMC en Dethleffs.

De zwaluwen van Knaus

We beginnen direct met een grote fabrikant: Knaus Tabbert GmbH, dat al meer dan 50 jaar bestaat. Het bedrijf heeft een hoofdkantoor in het Duitse Jandelsbrunn en andere vestigingen in Mottgers Sinntal en in het Hongaarse Nagyoroszi. Onder het hoofdmerk Knaus, staan ook andere bekende merken als Tabbert, Wilk, T@B, Bavaria Camp en Weinsberg. Stuk voor stuk topmerken die prima passen bij het logo van Knaus, een zwerm omhoog vliegende zwaluwen. Naast vele modellen caravans, bouwt Knaus ook alweer 30 jaar campers. Ook op CampersCaravans staat een groot assortiment campers en caravans van Knaus te koop. De Knaus Sport 420 QD hebben we voor je getest.

De Knaus Sport 420QD.

De blauwe band van Adria

Adria caravans herken je aan de karakteristieke blauwe band op vensterhoogte. Bij de Luxe-modellen zijn alle ramen in dubbel glas met een blauwe kleuring. Dit is al zo sinds 1970. Vijf jaar eerder bracht Adria de eerste caravan op de markt. Sinds 1968 zijn de caravans in Nederland verkrijgbaar. En sindsdien is het gegroeid tot een van de best verkochte caravanmerken in ons land. In 2015 vierde Adria haar vijftigste verjaardag zelfs met een nummer 1 positie op de Nederlandse markt. Je kent en herkent van de verschillende modellen van Adria, als de Action, Astella, Alpina of Adora. Die laatste hebben we getest, en wel de Adria Adora 673 PK. Bekijk ook eens het huidige aanbod van Adria.

We hebben de Adria Adora 673 PK getest.
We hebben de Adria Adora 673 PK getest.

Kip: Neerlands trots

Wie kent hem niet? De Kip caravan. Je kunt wel zeggen dat het Neerlands trots is. En een van de meest bekende caravanmerken in ons land. De geschiedenis van het bedrijf gaat heel wat jaren terug. Jan Kip bouwde in 1947 voor eigen gebruik zijn eerste kampeerwagen. Vanwege de grote belangstelling van particulieren konden er in het jaar daarop zomaar twintig stuks geproduceerd worden. Een aantal ging in de verhuur en de rest werd probleemloos verkocht. In 1949 kwamen vervolgens de eerste standaard Kip Caravans van de band rollen, die in de jaren 50 per vrachtwagen naar de dealers in den lande werden getransporteerd. De start dus van een succesvol bedrijf.

Kip caravans zijn kwaliteitscaravans die zich onderscheiden door vormgeving, techniek en hoogwaardige materialen. Alleen al in Nederland zijn 35.000 Kip Caravans geregistreerd en in gebruik, waarvan 26% ouder dan 20 jaar is. Dat cijfer zegt direct ook veel over de kwaliteit van deze caravans. Tegenwoordig vervaardigd Kip Caravans een overzichtelijk aanbod met de Shelter, Compact, Vision en Grey Line modellen. Caravans waar in vormgeving en kwaliteit veel traditie in is verwerkt. De indeling, ingebouwde systemen en rijeigenschappen zijn daarbij geheel van deze tijd. Benieuwd welke Kip caravans er nu te koop staan? Bekijk hier het aanbod van Kip.

Kip Vision
Kip Vision caravan.

Eriba: eigenzinnig topmerk

Eriba is een eigenzinnig topmerk dat al vele jaren caravans bouwt. Ooit begon het met de oer-Troll, in het jaar 1957. Dit was de eerste caravan die in Bad Waldsee, in het zuiden van Duitsland, het levenslicht zag. Deze oer-Troll was de eerste caravan uit de legendarische en succesvolle cult caravan Eriba Touring serie. Met deze caravan werd de basis gelegd voor het succes van de firma. Tegenwoordig is Eriba een onderdeel van de Hymer Groep. Onder de merknaam Eriba worden zowel compacte lichtgewicht als zeer royale en luxueuze comfort caravans geproduceerd. Van een eenvoudige caravan met extra slaapdak tot een chique en ruime familie caravan, alles wat een kampeer hart begeerd is in de Eriba range te vinden.

Met de Eriba wintertechnologie en de innovatieve Raum+Systeem in de Nova modellen biedt Eriba ook een caravan die het hele jaar gebruikt kan worden. Daarnaast maakt weinig uit of je een nieuwe of een gebruikte Eriba koopt. De investering is verantwoord dankzij een hoge waardevastheid.
Eriba biedt vandaag een zevental herkenbare modellen aan in diverse uitvoeringen. Dat herkenbare komt door de designtaal van Eriba. De gebruikte materialen, bouwwijze, indelingen en ingebouwde appendages zijn uiteraard geheel van deze tijd. We hebben een Eriba Nova voor je getest. En het aanbod van Eriba kun je natuurlijk ook bekijken.

ERIBA_Touring_2019
Eriba Touring, model uit 2019.

LMC: caravans met kwaliteit

De caravans van LMC worden al sinds 1955 gebouwd. Het eerste model heette Knospe. Sinds 1986 bouwt het merk ook campers. Een kenmerk van LMC is de Long Life Technologie. Hierbij wordt geen hout meer gebruikt in wanden, vloeren en daken. Door deze bouwwijze biedt LMC twaalf jaar waterdichtheidsgarantie. Het merk bouwt in Sassenberg ook voor zustermerken uit de Hymer groep.

De LMC Sassino is het instapmodel voor caravans. Dit model heeft een tweetal indelingen. De daaropvolgende Style-serie, een echte familiecaravan, heeft maar liefst negen verschillende indelingen. Daarna volgt de Vivo. Frisse trendy caravans in negen verschillende indelingen, gemaakt voor de moderne caravanliefhebber. Met de comfortabele Musica bedient LMC de middenklasse, verkrijgbaar in acht indelingen, is daarmee een bestseller in het programma. De Musica is tevens het topmodel bij LMC. Deze LMC caravan hebben wij getest. En het aanbod LMC bekijk je hier.

LMC Vivo
LMC Vivo caravan.

Dethleffs: uitvinder van de caravan

Ja zal maar de caravan hebben bedacht. Die eer komt toe aan Arist Dethleffs. Hij construeerde in 1931 de eerste “Woonauto” in Duitsland. Het fenomeen “vrije tijd” was tot dusver niet echt bekend, een vakantie met het gezin een privilege en ook het toerisme stond nog in de kinderschoenen. Met de ontdekking van de caravan heeft Dethleffs een nieuw tijdperk in gang gezet. Vanaf het eerste uur is de Dethleffs productie gevestigd in Isny im Allgäu, een gemeente in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. De Pioniersgeest van de oprichter, Arist Dethleffs, is daar ook vandaag de dag nog aanwezig. Dit heeft te maken met de continuïteit van de waardeontwikkeling van de diverse series campers en caravans, een ontelbaar aantal innovaties en natuurlijk de zorg voor het hart van camping geschiedenis; het gezin.

De Dethleffs caravans zijn tegenwoordig in een negental modellijnen beschikbaar in diverse lengtematen. Van de uitvinder van de caravan kun je dus echt verwachten een naadloos passend exemplaar te kiezen waar veel ervaring in combinatie met moderne maatstaven in is verwerkt. We hebben de Dethleffs C’go Up! 525 KR getest, een caravan met 7 slaapplaatsen. Meer aanbod van Dethleffs bekijk je hier.

Dethleffs C-joy
Dethleffs C-joy

Meer caravanmerken

Benieuwd welke gebruikte en nieuwe caravan er nog meer te koop staan? We hebben naast deze vijf genoemde caravanmerken, ook caravans te koop staan van nog veel meer merken. Bekijk hier het aanbod. Of wil je liever eerst nog wat caravantesten bekijken?

Lees verder
Terug naar Kampeertips