Geplaatst op: 18-11-2020 Geschreven door: Redactie Leestijd: 4 minuten
Klaar voor de winterstalling: bekijk onze tips

Klaar voor de winterstalling: bekijk onze tips

De winter komt er weer aan! Tijd om je camper of caravan te gaan stallen. Voordat je je camper of caravan echter naar de winterstalling brengt, is het goed om een aantal zaken te controleren en voor te bereiden. Zo voorkom je onnodige kosten als je er volgend voorjaar weer op uit wilt trekken.

Eigenlijk is een overdekte stalling het beste voor je camper of caravan. Zo voorkom je dat je geliefde kampeermiddel schade ondervindt van de weersinvloeden, zoals vorst, regen of sneeuw. Heb je een goede winterstalling gevonden? Volg dan deze tips om je camper of caravan zo goed mogelijk op te bergen.

Opgeruimd en schoon

Je hebt het niet zo in de gaten, maar vaak heb je nog aardig wat spullen in je camper of caravan. Haal de kastjes leeg en maak ze goed schoon. Vergeet ook niet de koelkast! Handig is als je daar de deur van op een kier zet. Best fijn als je camper of caravan fris ruikt als je hem in het voorjaar weer uit de stalling haalt. Trouwens, niet alleen de binnenkant is belangrijk: ook de buitenkant heeft een grondige schoonmaakbeurt nodig. Zo blijft de lak mooi.

ook de buitenkant heeft een grondige schoonmaakbeurt nodig.
Ook de buitenkant heeft een grondige schoonmaakbeurt nodig.

Je camper of caravan houdt niet van vocht, want dat kan leiden tot schimmel of erger. Goede ventilatie is hierin de sleutel. Dus zet je dakraam, raampjes en kastdeuren op een kier. Zet ook de kussens van je bank en bed rechtop.

Accu’s en batterijen

Zowel in je camper als caravan kunnen zich accu’s bevinden (denk bij je caravan ook aan de mover, die een accu heeft). Belangrijk dat je weet met wat voor accu je te maken hebt. Is het een zware loodaccu, dan moet deze aan een druppellader. Kan dat niet in de winterstalling? Dan kun je de lader ook mee naar huis nemen en die thuis aan de druppellader leggen.

Vergeet niet alle apparaten uit te zetten. En heb je apparaten met batterijen, haal die er dan uit.

Water en gas

Zorg dat het watersysteem van je camper of caravan helemaal leeg is, zowel de leidingen als de boiler/geiser. Maak de tank schoon en droog en bewaar deze vervolgens op een droge plek. Het is belangrijk om de boiler, geiser en leidingen volledig af te tappen.

Wat betreft het gas: controleer of de gasleiding dicht is en ontkoppel de gasfles. Sla de gasflessen op een veilige plek thuis op of in een speciale ruimte van de winterstalling.

Gasflessen
Sla de gasfles in een veilige ruimte op tijdens de winter.

Verzekering?

Een belangrijk onderdeel bij het kiezen van een winterstalling is controleren of de verzekering helemaal goed in orde is. Aan de kant van de eigenaar van de stalling, maar ook van jouw kant. Daarom is het goed om te kijken naar een goede verzekering voor je camper of caravan. Mocht er dan iets gebeuren tijdens de wintermaanden, dan kun je de eventuele kosten daarvan terugvragen.

Groot aanbod

Nog op zoek naar een nieuwe of tweedehands camper of caravan? Wij hebben een groot aanbod waar je uit kunt kiezen van dealers en particulieren. Of bekijk je liever eerst nog het laatste kampeernieuws?

Lees verder
Terug naar Kampeertips