Geplaatst op: 18-12-2020 Geschreven door: Sanne Koens Leestijd: 4 minuten
Kamperen met je hond: bereid je goed voor

Kamperen met je hond: bereid je goed voor

Thuis onderweg: zo voelt een vakantie met je eigen camper of caravan. Hoeveel te meer als je trouwe viervoeter met je mee gaat! Want die zorgt voor het ultieme thuisgevoel, terwijl je toch heerlijk op reis bent. Ga je voor het eerst kamperen met je hond? Bereid je dan goed voor! We geven je een aantal tips.

In de eerste plaats: waar gaan jullie naartoe? Houd in je keuze het karakter van je hond in je achterhoofd. Wat past bij hem? Lange wandelingen in een heuvelrijke omgeving zijn voor een gezonde, actieve hond geweldig. Maar als je een hond hebt die vooral erg graag slaapt, dan doe je je trouwe vriend geen plezier met uitputtende tochten. Een rustige vakantie waar je lekker veel op de camping bent, is dan wel weer geschikt.

Bestemming kiezen

Heb je een bestemming in je hoofd? Onderzoek of er voldoende geschikte wandelmogelijkheden in de buurt zijn waar je je hond uit mag laten. Verder is het belangrijk om te kijken naar het te verwachten weer. Vooral in het zuiden van Europa kan het bijvoorbeeld enorm warm worden in de zomer. Voor de meeste honden niet prettig, maar vooral voor wat oudere honden kan dit een erge belasting zijn.

Houd bij het plannen van je vakantie ook rekening met het verwachte weer.
Houd bij het plannen van je vakantie ook rekening met het verwachte weer.

Regels per land

Per land zijn er verschillende regels rondom huisdieren. Ga je naar het buitenland? Dan heb je kans dat je hond ingeënt moet worden en je bepaalde documenten moet regelen. Op de website van het LICG vind je veel relevante informatie hierover.

Camping kiezen

Heb je een bestemming bedacht die zowel voor jou als je hond geschikt is? Dan is de volgende stap: een camping waar je hond welkom is. Dat is niet op alle campings het geval. Goed om dus van tevoren goed te onderzoeken. Een camping kan trouwens ook nog specifieke, hond vriendelijke faciliteiten aanbieden. Denk dan aan plekken waar je hond mag zwemmen, of een speciale speelplaats.

Vaak vind je deze informatie op de website van de camping van je voorkeur. Ook zijn er websites waar je specifiek kunt zoeken op campings waar je huisdier welkom is, zoals op de website eurocampings.eu. De regels kunnen in het laagseizoen trouwens anders zijn dan in het hoogseizoen.

Heerlijk genieten van je kampeervakantie, samen met je hond.
Heerlijk genieten van je kampeervakantie, samen met je hond.

Je hond trainen

Voordat je wekenlang gaat kamperen met je hond, is het verstandig om eerst kortere tijd te gaan proefkamperen. Bijvoorbeeld een weekendje weg, vlakbij huis. Je kunt dan mooi testen of je hond campingproof is.

Luistert je hond goed in deze andere omgeving? Hoe gedraagt hij zich overdag en ’s nachts in en rond de camper of caravan? Kun je even weg, of gaat hij dan veel geluid maken? En hoe goed blijft je hond bij jullie plek? Het kan zijn dat je hond andere kampeerders erg interessant vindt en dat hij niet bij jullie plek blijft. Hoe reageert hij als hij aan de lijn moet? Al deze zaken kun je onderzoeken én aan- of afleren. Zo train je je hond tijdens deze ‘proefweekendjes’.

Wat meenemen?

Om het voor jezelf én voor je hond zo comfortabel mogelijk te maken, noemen we wat dingen die je mee kunt nemen:

  • Grondpin en lijn. Zo kun je je hond goed vastzetten bij de camper of caravan, maar heeft hij nog wel ruimte om te bewegen.
  • Eet- en drinkbak.
  • Voldoende voer van thuis.
  • Water voor onderweg.
  • Een fijne deken om op te slapen, zo heeft je hond nog wel een plek die voelt als thuis.
  • Speeltjes. Voor je hond is het ook vakantie, samen plezier maken vindt hij natuurlijk reuze gezellig.
  • Tekenband en tekenpen.
  • EHBO-doos voor je hond.
  • Tent voor je hond.

Op zoek?

Nog op zoek naar een camper of caravan waarmee je kunt kamperen met je hond? Bekijk ons actuele aanbod. Of lees eerst nog meer kampeernieuws.

Lees verder
Terug naar Kampeertips