Geplaatst op: 05-06-2018 Geschreven door: Laurens Koster Leestijd: 5 minuten
Exide Accu’s: specialisme in stroomvoorziening

Exide Accu’s: specialisme in stroomvoorziening

Thomas Edison, de bekende Amerikaanse uitvinder, ontwikkelde rond 1900 de eerste accu’s voor grootschalige productie. Hij was ook de ‘founding father’ van Exide Technologies, het bedrijf dat na ruim 120 jaar productontwikkeling nog steeds de honger van de aan elektriciteit verslaafde mensheid stilt. Daar horen ook heel wat camper en caravanbezitters bij, voor wie een lange autonomie vaak van groot belang is. Exide heeft van alle producenten de meeste ervaring in huis om voor gebruik op de camping of onderweg, de perfecte accu te produceren.
Exide

Verschillende soorten

De juiste accu bepaal je niet alleen aan de hand van het gewenste vermogen, maar ook met het feitelijke gebruik in gedachten. Een motor starten is iets anders dan een koelkast laten draaien. In grote lijnen zijn er drie accutypes.
Exide

Startaccu’s

Wanneer een motor elektrisch gestart wordt vraagt dit een kortstondige maar grote hoeveelheid stroom van de batterij. Zodra de motor loopt wordt er door de dynamo geladen en heeft de accu verder niet meer zoveel te doen. Exide biedt hier twee mogelijkheden. Een conventionele lood/zuur accu of een AGM met vlakke platen of met spiraalvormige cellen.
Eerstgenoemde is een budgetvriendelijke oplossing maar zal niet overal even goed voldoen. Een lood/zuur accu ontgast tijdens het laden door de doppen en zal zo af en toe met gedemineraliseerd water moeten nagevuld worden. Ook is er een speciale container nodig voor een veilige inbouw.
Bij een AGM accu geldt dat niet. AGM staat voor absorbed glass mat. Een glasvezelvlies tussen de platen fungeert als spons en houdt zodoende het electrolyt op zijn plaats naast het tegengaan van gasvorming. Deze accu’s zijn geheel zuurdicht en kunnen dan ook zonder bezwaar gebruikt worden in een camper of caravan. Inbouwbeperkingen zijn er niet zodat ze ook ergens in het interieur geplaatst kunnen worden. Een speciale accubak is niet nodig. Daarnaast laat een AGM accu een veel betere weerstand tegen trillingen zien en kunnen ze een langere tijd inactief zijn zonder aan levensduur in te boeten. Een voordeel voor een camper of caravan die niet het hele jaar door wordt gebruikt.
De Orbitaltechnologie van Exide voegt hier compacte afmetingen en een gering gewicht aan toe. Door geen vlakke loodplaten te gebruiken maar een wikkeling van een dun loodraster wordt er veel ruimte bespaard en kan de accu sneller lading opnemen. Het grootste voordeel van deze techniek is echter een extreem hoog koudstartvermogen en dito trillingsbestendigheid.
Exide

Equipment accu’s

Voor alle apparatuur in een camper of caravan die een constante stroomvoorziening nodig hebben, levert Exide de Equipment accu’s. Geen enkele accu houdt van gehele ontlading maar dit type is daar beter tegen bestand. Ontworpen om niet zozeer een korte stroompiek te leveren maar om zo lang mogelijk koelkast, verlichting of een laptop probleemloos te laten functioneren. Hier is een keuze tussen traditionele lood/zuur techniek of een compactere gelaccu. Bij deze accu’s wordt het zuur omgevormd tot een gel, zodat elke uitloop vermeden wordt. In vergelijk met een lood/zuur accu heeft een gelaccu een lagere koudstartstroom, zodat dit type minder als startaccu geschikt is voor zeer zware motoren. Ook is de oplaadtijd langer. De gel speelt hier een vertragende rol in. Daar staat echter tegenover dat de accu langer ontladen kan worden, meer energie levert en de zelfontlading ook veel trager gaat.

Belangrijk is om van een accubank de juiste omvang te bepalen. Wat is er allemaal aanwezig, hoeveel verbruikt het en hoe lang staat het aan. Het totaal van deze energiebalans levert een hoeveelheid watt per uur (Wh) op die, vermenigvuldigd met een veiligheidsmarge, het benodigde vermogen aanwijst.
Exide

Duaal

Een kleinere camper kan genoeg hebben aan een enkele accu om de motor te starten en een lampje te laten branden. Een Dual accu van Exide komt dan in aanmerking. Deze is van beide markten thuis en verkrijgbaar als lood/zuur accu, AGM met vlakke platen of in gewicht- en ruimte besparende uitvoering met spiraalvormige cellen.
Wanneer in een grotere camper of caravan met meerdere personen elektriciteit wordt verbruikt, is daar vaak veel stroom voor nodig, meestal kortstondig maar soms ook wat langer. Gelet op de hoge stroomafname is een eigen accu dan gewenst. Om een lange stroomkabel te vermijden ook liever in de buurt van de betreffende verbruikers. Een compacte accu, zoals de Dual AGM, die minder ruimte inneemt in het interieur, is dan een uitkomst. Ook is de snellere oplaadtijd van een AGM accu hier in het voordeel.
Exide

Laden

De levensduur van een accu wordt ingekort wanneer deze niet vaak genoeg volledig wordt opgeladen. Zonnepanelen of de dynamo staan te kort in hun werk om dit met name bij een gelaccu goed te volbrengen. Belangrijk is om een accu eens per maand volledig op te laden met een goede, op het accutype toegesneden lader. Exide laders zijn op gebruik in campers of caravans aangepast en hebben een schakeling die de accu op de juiste manier oplaad zonder vermogen of levensduur aan te tasten.

Duurzaam

Exide Technologies is met vestigingen in meer dan 80 landen uitgegroeid tot een van s’werelds grootste producenten van accu’s. Ook in de automobielsector is Exide een toonaangevende leverancier en worden de producten veelal af fabriek toegepast. Exide heeft daarbij oog voor het milieu. In een aantal state of the art fabrieken worden oude accu’s gerecycled tot bruikbaar materiaal waar weer nieuwe accu’s van gemaakt worden.

Voor meer informatie:
info@exide.nl
www.exide.com

Lees verder
Terug naar Kampeertips