Geplaatst op: 13-06-2021 Geschreven door: Sanne Koens Leestijd: 5 minuten
Etiquette op de camping: ongeschreven kampeerregels

Etiquette op de camping: ongeschreven kampeerregels

Steeds meer Nederlanders ontdekken het plezier van kamperen. Genieten van de buitenlucht en de eenvoud van het campingleven. Tijdens je vakantie gelden er echter ook regels. Naast de regels die per camping gelden, zijn er ook ongeschreven kampeerregels: de camping-etiquette.

Vrijheid, blijheid! Heerlijk erop uit met je caravan, camper of tent, met je vrienden of je gezin. Aangezien je niet de enige bent die wil genieten van zijn welverdiende rust, gelden er bepaalde omgangsvormen op de camping. Eigenlijk komt het er in het kort gewoon op neer dat je rekening houdt met elkaar. Wij geven je een overzicht van veel voorkomende wederzijdse verwachtingen op de camping.

Vriendelijkheid

Vriendelijkheid een belangrijke sleutel voor een prettige vakantie. Dat kan al door mensen kort te groeten als ze langs jouw kampeerplek lopen, maar ook door even een praatje te maken met je buren. Wie weet krijg je nog handige tips voor een leuk uitje of een interessante bezienswaardigheid. Komen er nieuwe mensen op de camping? Je kunt ze misschien wel een handje helpen, bijvoorbeeld met de caravan op de juiste plek duwen. Of als het hard gaat regenen, kun je je buren die een dagje weg zijn helpen door het wasgoed en stoelen even droog in de voortent te zetten.

Grenzen

Juist op de camping zijn grenzen belangrijk. Dat is letterlijk zo met de grenzen van jouw kampeerplek en die van anderen. Zo wordt het niet als prettig ervaren als je over de kampeerplek van een ander loopt, ook al maakt dat jouw loopje korter naar het toiletgebouw. Let er ook op dat je je camper of caravan niet te dicht bij je buurman neerzet. En daarbij dat je je kampeerplek niet volledig vol bouwt.

Houd je aan de grenzen van jouw kampeerplek
Houd je aan de grenzen van jouw kampeerplek

Grenzen gelden ook in de sociale omgang. Geef elkaar de ruimte. Dat betekent niet uitgebreid staren. En vriendelijk aftasten of je buren behoefte hebben aan een vriendelijk praatje. Zo niet, even goede vrienden, iedereen is tenslotte anders.

Als het goed is, hebben je kinderen een heerlijke tijd op de camping. Ze kunnen er spelen, rennen en nieuwe vrienden maken. Let er op dat jouw kinderen anderen niet storen.

Je hond

Neem je een hond mee? Logisch, die hoort er natuurlijk helemaal bij! Eerder gaven we al tips hoe je je hond kunt voorbereiden op een vakantie op de camping en tips hoe je hond het comfortabel op de camping kan hebben.

Wat betreft de etiquette van de camping: zorg dat je hond bij jou is, aan de lijn. Op veel campings is dat sowieso een vaste regel. Een hond die gaat rondzwerven op de camping is namelijk niet gewenst. Let op het gedrag van je hond. Met een voortdurend blaffende hond maak je bijvoorbeeld geen vrienden. En laat je hond niet alleen op de camping achter, behalve als je zeker weet dat hij zich gedraagt.

De hond hoort er helemaal bij!
De hond hoort er helemaal bij!

Geluid – rust

Op de camping heb je vaak wat minder privacy dan thuis. Je tent, camper of caravan is gehoriger dan je eigen huis en je leeft meestal dichter bij je buren. Daarom zijn er aardig wat ongeschreven kampeerregels rondom geluid. Belangrijkste daarin is: houd het geluid op een acceptabel volume. Of je nu aan het bellen bent, naar de televisie kijkt, of een gezellig muziekje op zet. Dit geldt vooral tijdens de rustige uren, vroeg in de ochtend en in de avond. Let dan bijvoorbeeld ook op het niet te hard dicht doen van de deuren van de sanitaire voorzieningen.

Netjes houden

Het is heerlijk om even helemaal bij te komen in de natuur. Let er daarom op dat je goed omgaat met je omgeving. Ruim je afval op en breng het naar de daarvoor bestemde afvalbakken. Steeds meer campings scheiden afval: nog beter voor het milieu! Een mooie regel hierbij is: alles wat je hebt meegebracht, neem je ook weer mee terug. Eigenlijk is het nog mooier als je je kampeerplek beter achterlaat dan dat je die aantrof.

Kamperen is genieten
Kamperen is genieten.

Sanitair

Bij het gebruik van de sanitaire voorzieningen gelden ook ongeschreven kampeerregels. Heb je afgewassen in de wasbakken? Let er op dat je geen etensresten in het putje achterlaat. Laat douches, toiletten en wasbakken schoon achter.

Heeft je camper of caravan eigen sanitair? Leeg de toiletcassette alleen op de daarvoor aangewezen plek en gebruik nooit de schoonwaterslang om hem schoon te spoelen. Zorg ervoor dat je deze plek schoon achter laat. Wel zo prettig voor de persoon die na jou komt.

Best logisch

Je leest het: deze regels zijn eigenlijk heel logisch. En als iedereen zich aan deze ongeschreven kampeerregels houdt, dan staat niets in de weg van een heerlijke kampeervakantie!

Op zoek?

Nog op zoek naar een camper of caravan waarmee je kunt gaan kamperen? Bekijk ons actuele aanbod. Lees eerst nog meer kampeernieuws of laat je inspireren door deze kampeerbestemmingen.

Lees verder
Terug naar Kampeertips