Geplaatst op: 26-04-2020 Geschreven door: Nienke Baerents Leestijd: 6 minuten
Caravantrekkers 2020: onze selectie

Caravantrekkers 2020: onze selectie

De caravan is al jarenlang erg populair en in juli 2018 was er volgens de BOVAG zelfs een recordaantal caravans. Om met een caravan te kunnen rijden, heb je alleen wel een geschikte auto nodig, ofwel een trekauto of caravantrekker. Wat is de beste trekauto van 2020 en wat worden de beste caravantrekkers van 2021? Waar let je eigenlijk op bij jouw keuze?

Belangrijke punten

Allereerst moet je jezelf afvragen wat je van plan bent. Gaat het je om een pure caravantrekker of wil je de trekhaak ook voor andere dingen gebruiken? Ga je maximaal één keer per jaar op vakantie naar dezelfde camping? Of rijd je jaarlijks 10.000 kilometer? Dit zijn cruciale punten waar je over na moet denken tijdens de aanschaf van een caravantrekker.

Een kleinere auto is geen enkel probleem als je het niet erg vindt om met een lagere snelheid de caravan te trekken. Mocht je het juist belangrijk om in redelijk tempo naar de vakantiebestemming te rijden, dan is het een beter idee om een sterker/groter model aan te schaffen.

Ook de reis zelf is erg belangrijk. Reis je bijvoorbeeld via steile bergpassen en smalle weggetjes? Dan is het belangrijk om voor een auto te kiezen met een goede trekkracht. Reis je juist via de grote snelwegen? Dan zal een kleinere auto of een auto met minder trekkracht ook goed zijn werk doen. Op die manier bepaalt de manier waarop je de caravan wilt trekken de auto die daarvoor het best geschikt is.

Bepalen

Nu is het natuurlijk de vraag; wat maakt een auto nou een goede caravantrekker? Er zijn verschillende factoren die meespelen, zoals je rijbewijs, ledig gewicht, en het trekgewicht van de auto. Daarnaast is het natuurlijk ook erg belangrijk wat voor een auto jij wilt hebben in het dagelijks leven. Meestal is dit natuurlijk een auto zonder al te veel wegenbelasting of een hoge brandstofrekening. Je koopt natuurlijk niet een auto om alleen een caravan mee te trekken.

Om een goede caravantrekker te kunnen bepalen moet je rekening houden met de aanschafprijs, maximaal trekgewicht, wegenbelasting, verbruik en het ledig gewicht van de auto.

Is het voor jou belangrijk dat een auto zuinig is? Dan is de kans groot dat de auto harder moet werken om de caravan te trekken. Hierdoor kan je reis mogelijk minder comfortabel uitpakken en wat langzamer verlopen. Wil je een wat comfortabelere auto dan zul je in veel gevallen een klasse groter moeten gaan zoeken. Kijk ook goed naar het gewicht van de caravan die je hebt of wilt gaan aanschaffen. Aan de hand van dit kan het verstandiger zijn om voor een kleinere of lichtere caravan te kiezen in plaats van een grotere en zwaardere auto.

Beste caravantrekker in 2020: onze selectie!

Renault Kadjar

Renault Kadjar
Renault Kadjar 2020

De Renault Kadjar kan een zeer complete auto zijn. De kadjar kan worden voorzien van onder andere een Panoramadak, LED koplampen, Keyless Entry & Go, Lederen bekleding, elektrisch verstelbare bestuurdersstoel, sidebars, navigatie, stoelverwarming voor, grootlichtassistent, wegklapbare trekhaak. Ook als trekauto is de Kadjar  erg aantrekkelijk maar kijk dan is naar de diesel variant. Een benzine motor is ook prima, echter is het trekgewicht wat lager.

 

Volkswagen Polo

Volkswagen polo
Volkswagen Polo 2020

Een trekauto gezocht om de caravan mee te trekken, terwijl de auto toch lekker compact is? Dan is de Volkswagen Polo een goede keuze. De auto is er bijvoorbeeld met een 1.0 TSI-motor, die toch nog goed is voor 115pk. Gekoppeld aan een DSG-automaat hoef je zelf in ieder geval niet te schakelen. Deze auto is zeer geschikt voor de langere ritten via de grote snelwegen.

 

Land Rover Discovery

Land Rover Discovery
Land Rover Discovery 2020

De Landrover is één van de zwaarste auto’s uit dit rijtje met een gewicht van 1.900 kilo. Discovery is verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen en met diverse motoren. Afhankelijk van de uitvoering en gekozen opties kan de auto voorzien zijn van een full map navigatie, panoramadak, elektrisch verstelbare voorstoelen met geheugen, Meridian audio, LED mistlampen voor en meer. Het is een luxe auto en dankzij het gewicht ligt hij ook hoger in de wegenbelasting. Het is een stevige auto om zelfs op de meest moeilijk bereikbare plekken te kunnen komen.

 

Mazda CX5

Mazda CX5 2020
Mazda CX5 2020

De Mazda CX5 is een erg populaire caravantrekker en wij begrijpen goed waarom. Deze compacte auto heeft een ruim trekgewicht. Er zijn verschillende uitvoeringen maar qua motoren heb je keuze uit een benzinemotor en twee dieselmotoren, allemaal viercilinders met vermogens van 150 tot 175 pk. Het trekgewicht varieert en ligt tussen de 1.800 en 2.100 kg. De auto is erg populair gezien de prijs kwaliteitverhouding en wegens het feit dat deze auto zeer geschikt is voor het dagelijks leven.

 

Skoda Octavia

Skoda Octavia 2020
Skoda Octavia 2020

Een zeer betrouwbare auto die ook geliefd wordt voor het dagelijks leven. De Octavia is beschikbaar met 150pk uit een 2.0 TDI-motor, gekoppeld aan een DSG-automaat. Je hoeft op die manier niet zelf te schakelen, omdat er altijd voldoende vermogen beschikbaar is in de juiste versnelling. Het is een fijne en sterke auto, waarmee je zonder problemen de caravan kunt trekken.

Aan het eind van de rit is je gevoel bij de keuze ook altijd erg belangrijk. Kies voor een auto die goed bij jou levensstijl past.

 

 

Meer lezen over caravans? Lees dan verder op onze blog

Zelf nog opzoek naar een caravan? Kijk dan naar ons aanbod op camperscaravans.nl

Lees verder
Terug naar Kampeertips