Geplaatst op: 27-10-2018 Geschreven door: Redactie Leestijd: 5 minuten
Ga je een caravan kopen? Bekijk eens deze tips

Ga je een caravan kopen? Bekijk eens deze tips

Ga je een caravan kopen? Dan ben je niet de enige die interesse heeft in een caravan. Het is bekend in heel Europa: ons landje is een caravanland bij uitstek! Zelfs de jongere generatie bevolkt tijdens het hoogseizoen volop de campings.

Voor onze kids is de camping dan ook een waar speelparadijs met legio vriendjes en vriendinnetjes. En wat is er nu spannender dan in je eigen tentje te overnachten, veilig dichtbij je ouders. Buiten het seizoen genieten senioren van rust en ruimte en slapen bovendien heerlijk in hun eigen comfortabele bed. Wanneer de omgeving is verkend of het weer valt wat tegen: geen probleem. Gewoon de caravan aanhaken en een nieuw stekje opzoeken. Ook zijn er voldoende mogelijkheden om de fiets mee te nemen. Tref je toch een regendag, nou dan pak je fijn de auto om erop uit te gaan.

Kampeerbeurzen

Totaal onbekend in de kampeerbranche? Dan is het slim eerst een grote beurs te bezoeken, zoals de Kampeer & Caravan Jaarbeurs in Utrecht of de Caravana in Leeuwarden. Zo krijg je een aardig beeld van maten en indelingen.

caravan kopen

Vele soorten en maten

Uiteraard het belangrijkste is het beschikbare budget. Maar ja dat geldt voor alles wat een mens aanschaft. Caravans zijn er in vele soorten en maten en (niet onbelangrijk) gewichten. Zo is de auto die de caravan moet trekken zeer belangrijk! Want met een Fiat 500 een caravan van 2000 kg trekken, dat gaat echt niet lukken. Vandaar dat de beschikbare trekauto al een duidelijke richtlijn is voor de caravankeuze. Let hierbij op de gewichtsverhouding van 75%, een waarde die overeenkomt met de vuistregel die de ANWB hanteert waarbij de lege caravan 75% weegt van de trekauto.

Dan het (te verwachten) gebruik, want voor drie weken zomervakantie op de Veluwe gelden andere eisen dan het overwinteren aan de Spaanse zuidkust. En voor wintersportliefhebbers is perfecte isolatie van het grootste belang. Bedenk dus vooraf goed welke reisplannen er voor de caravan in het verschiet liggen.

Groot aanbod caravans

Er is een groot aanbod van (gebruikte) caravans, zowel op internet als bij de dealers. Daarom is het vinden van een caravan die zoveel mogelijk aan je wensen tegemoet komt niet moeilijk. De keerzijde van het grote aanbod kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Laat je dus goed informeren over de voor- en nadelen van een bepaald type. Juist hier komt het belang van een goede, vertrouwde dealer erop aan.

caravan kopen

BOVAG garantie

De aanschaf van een caravan bij een BOVAG erkende dealer en/of merkdealer heeft als voordeel dat er duidelijke afspraken over garantie op papier staan. Bij een geschil kunnen koper en verkoper eventueel de Auto Ombudslijn van de BOVAG inschakelen. Deze ombudslijn doet voor partijen bindende uitspraken. Ook niet BOVAG bedrijven kunnen hun zaken goed voor elkaar hebben. Advies: leg gemaakte afspraken altijd schriftelijk vast!

Voor welke prijs een caravan kopen?

De prijs van een gebruikte caravan wordt bepaald door vraag en aanbod. Om prijzen te kunnen vergelijken moet je derhalve het aanbod kennen. De meest geëigende methode is: bezoek caravanbedrijven, lees advertenties en speur op internet. De prijs van een caravan ligt normaliter bij een caravanbedrijf hoger dan bij een particulier. Het caravanbedrijf moet immers een winstmarge behalen om eventuele garantieaanspraken te bekostigen en service te verlenen. Dit wil niet zeggen dat je beter geen caravan van een particulier kunt kopen. De meesten onderhouden hun kostbare bezit immers met zorg. Tip: vraag altijd naar aanwezige onderhoudsrapporten. Laat een eventuele aankoop afhangen van een caravankeuring. Dit kan veel problemen voorkomen.

Caravan op CampersCaravans.nl

Technische staat

Bevalt de eerste indruk van de uitverkoren caravan, dan is het verstandig om de technische staat van de caravan te bekijken. Als eerste de opbouw. Inspecteer buitenbeplating op (hagel)schade en controleer kitnaden op uitdroging. Zitten de rangeergrepen goed vast en is de disselbak niet gescheurd? Functioneren verlichting, uitdraaisteunen, oplooprem stabilisator? De staat van de banden lijkt vaak oké maar let goed op het bouwjaar van de banden (DOT nummer).

Dan volgt het interieur, check wanden en vloer op eventuele vochtplekken. Ruikt de caravan fris en oogt het interieur netjes, probeer het kooktoestel en de kranen in toiletruimte en keuken. Probeer de ramen. Werken de rollo’s naar behoren? Check tenslotte het elektrische gedeelte.

caravan kopen

Bouwjaar en Kentekenbewijs

De fabrikant bevestigt op iedere caravan een typeplaatje waarop het bouwjaar van de caravan staat. Ook vind je het bouwjaar terug in het chassisnummer. Sinds 1 september 2002 hebben caravans zwaarder dan 750 kg (lediggewicht plus laadvermogen) een eigen kenteken met bijbehorende kentekenplaat. Eigenaren van caravans die voor deze datum op de weg waren, hadden de plicht het registratiebewijs om te ruilen voor een kentekenbewijs. Wanneer bij een caravan zwaarder dan 750 kg het kentekenbewijs ontbreekt, dan moet deze door de RDW worden gekeurd. Het is daarom riskant een caravan zonder kentekenbewijs te kopen. De caravan kan dan van diefstal afkomstig zijn. Het is van belang om het chassisnummer/typeplaatje aandachtig te bestuderen en te controleren of er niet mee geknoeid is.

Tot slot

Het suffe imago van de ‘witte doos’ is gelukkig verleden tijd. De caravanfabrikant brengt kekke kleuren en flitsend gevormde caravans om ook jonge, sportieve kampeerders te overtuigen. Voor gezinnen staan inrichtingen met toffe stapelbedden klaar en de senioren treffen comfortabele bedden met luxe slaapsystemen. Zo is er voor elk wat wils, nu alleen nog een toplocatie zoeken, aanhaken en wegwezen!

Tekst: Carla en Kees Witvliet (campercake.nl)

Lees verder
Terug naar Kampeertips