Geplaatst op: 25-08-2020 Geschreven door: Redactie Leestijd: 5 minuten
Camperverzekering: is jouw camper goed verzekerd?

Camperverzekering: is jouw camper goed verzekerd?

Wat een vrijheid heb je met een eigen camper! Je kunt gaan en staan waar je wilt en je hebt je eigen geliefde kampeerspullen bij je. Het is een geliefd en kostbaar bezit, daarom is het ook erg belangrijk om goed over een camperverzekering na te denken.

De mooiste vakanties beleef je gewoon in je eigen camper. Lekker een stuk rijden, en wanneer je in een streek komt die je bevalt, zoek je een kampeerplek. En anders ga je zo weer door. Lekker avontuurlijk! Een goede camperverzekering is daarbij erg gewenst. Want ook al staat niet iedereen er graag bij stil, het is wel degelijk belangrijk. Hoe verzeker je een camper eigenlijk? Wat zijn zaken waar je op kunt letten?

Drie soorten camperverzekeringen

Net als bij een verzekering voor een personenauto zijn er drie opties:

Wettelijke aansprakelijkheid (WA)

Deze biedt alleen dekking voor schade aan anderen en is wettelijk verplicht.

WA + beperkt casco

Deze biedt naast dekking voor schade aan anderen ook dekking bij schade aan je eigen camper door brand, diefstal, storm en ruitbreuk.

WA + volledig casco (allrisk)

Deze dekking biedt alles wat beperkt casco ook biedt, aangevuld met schade aan je eigen camper die je zelf veroorzaakt hebt.

Heb jij je camper goed verzekerd?
Heb jij je camper goed verzekerd?

Vergelijken van verzekeringen

De waarde van je camper is de meest voor de hand liggende eigenschap om bovenstaande keuze op te maken. Hoe hoger de waarde, hoe logischer om allrisk te kiezen.

Daarnaast hebben verzekeraars ook eisen aangaande wat er wel en niet allrisk verzekerd kan worden en die verschillen nog wel eens van elkaar. Want ook tussen verschillende allrisk verzekeringen zit verschil, de ene is uitgebreider dan de andere. En dat is niet altijd makkelijk vergelijken voor jou als consument. Hieronder volgen een vier punten om je op weg te helpen.

1. Verzekerde waarde

Wat is er precies verzekerd bij totaal verlies (total loss)? We komen verschillende waarden tegen:

  • Nieuwwaarde (ook wel cataloguswaarde genoemd)
  • Nieuwwaarde + indexering (dit is het aanpassen van de nieuwwaarde aan de inflatie met als doel dat je in staat bent dezelfde nieuwe camper opnieuw aan te schaffen)
  • Taxatiewaarde
  • Aankoopwaarde
  • Dagwaarde

Let hierbij op hoe hoog de verzekerde waarde is en ook de duur dat deze waarde is verzekerd.

2. Eigen risico

Het klinkt logisch, maar heb je een hoog eigen risico dan is de premie vaak wat lager en andersom. De eigen risico’s verschillen per verzekeraar, en soms zelfs per soort schade, let hier goed op.

Daarnaast is het handig om te bekijken of je bij bepaalde bedrijven een lager eigen risico hebt, is dat bij een dealer van het merk camper wat je hebt? Dat kan erg handig zijn, niet alleen voor de kennis en expertise van die bedrijven maar ook bijvoorbeeld wanneer er vervangende onderdelen nodig zijn.

3. Gebruik

Het gebruik is bij veel verzekeraars belangrijk, bij de ene mag je de camper gebruiken op een manier die bij andere verzekeraars niet is toegestaan. De premie van een normale camperverzekering zijn meestal gebaseerd op je eigen recreatieve gebruik. Maar mag je de camper ook uitlenen aan familie of vrienden? Of is er sprake van verhuur of zakelijk gebruik? Of koop je een buscamper en wil je die ook af en toe voor een boodschap of familiebezoek gebruiken? Let er goed op of dit is toegestaan, dit verschilt vaak en daar wil je niet achteraf gedoe om krijgen.

4. Vervangende camper of vervangend vervoer

Dit is voor camperaars één van de meest belangrijke punten: als je strandt in het buitenland en je kunt niet verder, wat dan? Soms wil je niet verder, daar kan iedereen zich wel wat bij voorstellen. Maar niet verder kunnen want de motor is stuk, daar zit bijna niemand op te wachten. De ene verzekeraar regelt niks, de andere doet zijn best (maar dat valt in het hoogseizoen vaak ook niet mee) en weer een andere garandeert je een vervangende Nederlandse camper. Ons advies: bereid je voor, vergelijk en kies bewust. Ook hier geld dat je daar niet pas achter wilt komen als de nood aan de man is.

Wat een vrijheid heb je met een eigen camper!
Wat een vrijheid heb je met een eigen camper!

Aveco Verzekeringen

Is je camper nog niet verzekerd, maar wil je wel graag een camperverzekering? Bekijk eens de mogelijkheden van Aveco Verzekeringen. Zij zijn specialist op het gebied van camper- en caravanverzekeringen met de beste voorwaarden en service. Je kunt kiezen uit verschillende verzekeringen voor campers of caravans, afgestemd op jouw situatie.

Meer informatie vind je hier: www.avecoverzekeringen.nl

Groot aanbod

Mocht je ook nog op zoek zijn naar een nieuwe of gebruikte camper, wij hebben een groot aanbod waar je uit kunt kiezen van dealers en particulieren. Of bekijk je liever eerst nog meer campertesten of caravantesten? En natuurlijk lees je bij ons ook het laatste kampeernieuws.

Lees verder
Terug naar Kampeertips