Geplaatst op: 01-11-2018 Geschreven door: Redactie Leestijd: 3 minuten
Camper te zwaar? Oplossing overgewicht campers

Camper te zwaar? Oplossing overgewicht campers

Als je op vakantie gaat met de camper, wil je vaak toch meer mee dan je denkt. En als dan alle vakantiespullen erin zitten, heb je kans dat je het maximaal toelaatbare gewicht al hebt overschreden. Het resultaat: de camper is te zwaar.

Heb je hier wel eens mee te maken gehad? Dan ben je niet de enige. Ongeveer 40% van alle campers zitten met dit probleem en zijn regelmatig te zwaar. Daarbij zijn er twee soorten overgewicht van campers te onderscheiden. De eerste is wanneer de camper zwaarder is dan het maximaal toelaatbare gewicht. De tweede reden dat je camper te zwaar is, is als de afzonderlijke as-lasten worden overschreden. Ook dit wordt als overgewicht gezien.

Camper te zwaar?

Blijk je camper te zwaar te zijn? Dan riskeer je een boete. Het is ook een risico voor je verzekering, want wat doet je verzekering als je met je camper betrokken raakt bij een ongeluk en het blijkt dat de camper te zwaar was? Dit kun je voorkomen door je camper op te laten waarderen door WDT-Services.

camper te zwaar

Opwaarderen voertuiggewicht

Opwaarderen betekent dat de voertuiggewichten op het kentekenbewijs van de camper verhoogd worden. De hiervoor benodigde goedkeurrapporten heeft WDT-Services in de loop van de jaren, door testen, in samenwerking met de TÜV / RDW verkregen en opgeslagen in een database. Deze goedkeurrapporten zijn het bewijs dat het opwaarderen voor een bepaald type camper technisch mogelijk is en dat het veilig is. Omdat de gewichten verhoogd worden, is vaak wel een aanpassing aan het veersysteem noodzakelijk.

RDW goedgekeurd

Aan de hand van je voertuiggegevens wordt in de WDT-database naar het overeenkomende goedkeurrapport gezocht. Daarna wordt de aanvraag bij het RDW ingediend. Nadat WDT-Services het akkoord krijgt van het RDW, kun je met dit RDW bewijs de gewichten bij een RDW-station laten inschrijven. De opwaardering is dan officieel en je camper heeft geen last meer van overgewicht. Resultaat: je kunt veel meer meenemen op vakantie: RDW goedgekeurd.

Neem nu een camper op basis van een Fiat Ducato 33 light. Deze mag 3300 kg wegen. WDT-Services kan dit gewicht naar 4000 kg brengen. Dat betekent 700 kg extra gewicht. Naast de gewichtsvoordelen zorgt de aangepaste vering ook voor meer comfort en veiligheid. Let op: voor campers boven 3500 kg heb je een C of C1 rijbewijs nodig.

Meer informatie vind je op www.wdt-services.com

Lees verder
Terug naar Kampeertips