Geplaatst op: 07-05-2019 Geschreven door: Redactie Leestijd: 4 minuten
Camper kopen? Tips bij oriëntatie

Camper kopen? Tips bij oriëntatie

Ben je op zoek naar een camper? Er staan honderden campers te koop, bij particulieren en bedrijven. Keuze zat. Maar dan wil je natuurlijk wel de beste camper kopen. Hoe oriënteer je je op het aanbod? Wij zetten de te maken keuzes voor je op een rijtje.

Wat een heerlijk vooruitzicht: op vakantie met je eigen camper. Rijden wanneer je wilt, onderweg even een lekker ontbijtje maken op het parkeerterrein en dan weer door. Op avontuur door de mooiste landschappen, kamperen op plekken met de prachtigste uitzichten. Wat een vrijheid geeft dat! Niet voor niets is de camper in Nederland razend populair. En de belangstelling voor campers neemt nog steeds toe: steeds meer mensen worden camperfan.

Nieuw of gebruikt

Je gaat dus een camper kopen. En nu nog beslissen welke dan… De eerste keuze die je gaat maken is of je een nieuwe of een gebruikte camper gaat kopen. Nieuwe campers zijn nog nooit door iemand gebruikt, een schone lei voor de reizen die je gaat maken. Je hebt vaak garantie en Koop je toch liever een gebruikte camper? Dan betaal je sowieso minder en kun je dus meer kopen voor je budget. Deze keuze ligt dus aan het beschikbare budget, maar ook aan je persoonlijke voorkeur.

Jouw voorkeuren

Het camperaanbod in Nederland is ontzettend groot. Heb je er al over nagedacht hoe jouw ideale camper eruit ziet? Welk model heeft je voorkeur, hoeveel slaapplaatsen heb je nodig? Wat is de mate van luxe die je minstens wilt hebben? Je kunt je op onze website heel goed oriënteren door het grote aanbod campers. Toch raden we je ook aan om een paar beurzen of camperbedrijven te bezoeken. De indruk die je krijgt is dan nog completer.

Soorten campers

Je kunt dus verschillende types van een camper kopen. Het verschil ligt in de grootte en in de plek van de slaapplaats. Het bus-model is veelal de kleinste vorm camper. Vaak is het dak verhoogd, zodat er ruimte is voor de slaapplaatsen. Het alkloofmodel dankt zijn naam aan de uitbouw boven de autocabine, hierin zit een vast tweepersoonsbed. De half-integrale camper lijkt op het alkloofmodel, maar heeft het slaapgedeelte niet boven de bestuurderscabine. Bij een integrale camper zijn de woonruimte en de bestuurderscabine één geheel. Integrale campers bieden veel leefruimte door de breedte en zijn veelal de duurste campers.

Soorten campers

Zakelijk of particulier

Waar wil je de camper kopen? Op onze website kun je campers van zakelijke of van particuliere aanbieders selecteren. Bij een dealer heb je vaak garantie. Daar kun je ook terecht voor onderhoud, omdat de dealer verstand heeft van jouw gekochte camper. Het kan zijn dat je daar wel iets meer voor betaalt, dan bij een particulier. Aan de andere kant kun je bij een particuliere verkoper nog wel eens tegen een buitenkans aanlopen. We raden je dan wel aan om een expert mee te nemen.

Rijbewijs

Ook is het goed te bedenken wat voor rijbewijs je nodig hebt voor de camper die je voorkeur heeft. Rijbewijs B kun je gebruiken bij campers tot 3.500 kg en waarin je maximaal 8 personen kunt vervoeren. Heb je een zwaardere camper op het oog? Dan heb je een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig. Trouwens goed om te weten dat met het gewicht de toegestane maximummassa wordt bedoeld. Dat is het lege gewicht en daarbij het maximale laadvermogen.

Camper kopen

Je hebt nu van alles gelezen over het oriënteren op de campermarkt. Nu wil je natuurlijk erg graag bekijken welke campers er nu te koop staan. Bekijk dan hier het huidige camperaanbod

Lees verder
Terug naar Kampeertips