Geplaatst op: 04-06-2019 Geschreven door: Redactie Leestijd: 3 minuten
Camper kopen? Tips bij bezoek dealer

Camper kopen? Tips bij bezoek dealer

Wil je een bepaald type camper kopen dat naar je smaak is? Of heb je zelfs een specifieke camper gevonden die het helemaal lijkt te zijn? Dan is het goed om de dealer op te gaan zoeken om de camper in het echt te bekijken. Maar waar let je dan op? Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

Heb je een of meerdere campers gevonden die voldoen aan je wensen? Maak dan een afspraak met de verkopers. Tijdens het bezichtigen zijn er allerlei zaken waar je op kunt letten. Bijvoorbeeld: wat is de onderhoudshistorie, hangt er een frisse geur in de cabine, hoe ziet de inrichting eruit en hoe is het brandstofverbruik?

Onderhoud

Net als bij de aanschaf van een auto, is ook bij het kopen van een camper belangrijk hoe er in het verleden met de camper is omgegaan. Waar heeft de camper tijdens de winterperiode gestaan? Was er een overdekte winterstalling of heeft hij buiten gestaan? En ook belangrijk: is er een onderhoudsboekje? Het is goed om te weten hoe de camper is onderhouden en welke reparaties er nodig zijn geweest. Als er geen onderhoudsboekje is, raden we je aan om terughoudend te zijn.

Vocht in de camper?

Gebruikte campers hebben veel te maken met vocht. Een probleem dat voor nare dingen kan zorgen: vieze geurtjes, vlekken of zelfs schimmel. Als de vochtproblemen niet worden aangepakt, kan het ook leiden tot een roestende bodem. Je ontdekt vocht door de camper goed te onderzoeken. Kijk in de kastjes, langs de ramen, in de hoeken. En wees ook alert op wat je ruikt: muffigheid maar ook veel luchtverfrisser. Ook handig: gebruik een vochtmeter. Liever iemand meenemen die hier verstand van heeft? Je kunt een autocoach inschakelen om met je mee te gaan.

Camper kopen

Proefrit maken

Vergeet ook niet een proefrit te maken. Je zult heel wat uren rijden, mocht je deze camper kopen. Het is essentieel dat de camper goed en prettig rijdt. Bij voorkeur start je de motor als hij koud is. Tijdens het rijden onderzoek je natuurlijk ten eerste of hij lekker rijdt. Daarnaast raden we je aan om goed op te letten. Hoor je gekke geluiden, schakelt de camper goed, doet de rem het naar behoren? Laat de camper ook een tijdje stationair draaien. De motor moet dan rustig en constant blijven draaien.

Extra controle

Loop nog een keer kritisch de camper na aan de buitenkant en de binnenkant. Zie je roest aan de buitenkant? Hoe zien de banden eruit? Kun je erachter komen hoe oud de banden zijn? Nieuwe banden voor een camper zijn namelijk behoorlijk aan de prijs. Ook is het goed om uit te zoeken wat het gewicht van de camper is. Als het totaalgewicht van de compleet ingepakte camper (inclusief personen) meer is dan 3500 kg, heb je namelijk een vrachtwagenrijbewijs nodig. Handig dus dat de camper leeg ongeveer 3000 kg weegt.

Nog een laatste tip: slaap er een nachtje over. Mocht je een camper tegenkomen die je wilt kopen, besluit dan niet direct. Slaap er een nachtje over voordat je tot de koop overgaat. Zo voorkom je een impulsaankoop.

Camper kopen?

Nog op zoek naar de perfecte camper? We hebben een groot aanbod campers te koop staan.
Bekijk hier het huidige camperaanbod

Lees verder
Terug naar Kampeertips