Geplaatst op: 29-11-2020 Geschreven door: Redactie Leestijd: 6 minuten
Camper audio: concertzaal op wielen

Camper audio: concertzaal op wielen

Windgeruis, motorgeluid, het lawaai van de banden op het asfalt: om écht naar muziek te luisteren heb je voor camper audio niet veel aan de standaard luidsprekers van de fabrikant. Met slimme componenten, de juiste versterker en een uitgekiende set state-of-the-art luidsprekers maak je van de camper een concertzaal.

Mooie routes worden nóg mooier met je favoriete deuntjes op de achtergrond. Echte muziekliefhebber zijn niet snel tevreden als het gaat om de standaard speakers wat betreft camper audio. Daarom zijn er after-market systemen om de muziekinstallatie een flinke boost te geven. Maar de kampeerauto is een complex apparaat en een goede geluidsinstallatie in de camper kun je niet vergelijken met die van thuis.

Hifi voor de camperbranche

De ruimte in een camper is beperkt en daar bovenop ook nog asymmetrisch. Daarbij komt ook dat speakers tegen flinke temperatuurschommelingen en condens moeten kunnen. De belangrijkste beperking voor camper audio is echter dat je op twee manieren naar muziek luistert: rijdend, waarbij je te maken met het motorgeluid, windgeruis en het monotone zoeven van de banden over het asfalt.

Genieten van muziek in de camper
Genieten van muziek in de camper.

De tweede manier waarop je in de camper naar muziek luistert, is op je bestemming. Dan zit je precies andersom in de camper, met de voorstoelen omgedraaid. Daardoor bevinden de luidsprekers in de cabine zich opeens achter je rug. Met je een beetje geluk heeft de camperfabrikant ook nog twee speakers in het woongedeelte gebouwd maar ook daaraan valt veel te verbeteren.

Jehnert: voor campers

Een fabrikant die zich heeft gespecialiseerd in muziekinstallaties voor campers is Jehnert, een bedrijf met inmiddels 25 jaar ervaring in de camperbranche. Het bedrijf ontwikkelt speciale speakersystemen in samenwerking met merken als Dethleffs, Carthago, Hymer en Concorde. Ook produceert Jehnert complete systemen die achteraf kunnen worden ingebouwd, inclusief versterkers en speciale scheidingsfilters. Zo’n versterker kan prettig zijn om tijdens het rijden net even wat meer volume uit je installatie te krijgen en scheidingsfilters zorgen dat elke speaker precies het frequentiebereik krijgt waarvoor hij is gemaakt, waardoor ze optimaal presteren.

Luidsprekers in het dashboard in de Fiat halfintegraal
Luidsprekers in het dashboard in de Fiat halfintegraal.

De juiste positie

Een ander aspect waar Jehnert zich mee bezighoudt, is de juiste plaats van de luidsprekers. Die positie heeft een enorme invloed op de geluidskwaliteit. Zo mag de afstand tussen de afzonderlijke luidsprekers niet te groot zijn, maar ook niet te klein. Lang niet altijd kun je terugvallen op de originele installatie-openingen van de standaard luidsprekers: de beste plek voor met name midden- en hoge tonen is bijvoorbeeld op dezelfde hoogte als onze oren. De standaard-openingen in de camperdeuren liggen dus veel te laag en kunnen daardoor eigenlijk alleen gebruikt worden voor lage tonen.

Een goede plaats voor de midtone-speakers op het dashboard, maar dan wel in zo’n hoek dat ze richting onze oren stralen in plaats van recht omhoog. Voor de hoge tonen is de A-stijl van de camper de ideale plek. De positie van de subwoofer is minder belangrijk, omdat het menselijk oor niet kan bepalen uit welke richting de laagste bastonen komen.

Een mooie positie in halfintegraals en buscampers is het kaartenvak van het bestuurdersportier. Hier heeft Jehnert een speciale subwoofer voor ontwikkeld. Voor integraalcampers kan een subwoofer eenvoudig in een bankkast of zelfs in de dubbele bodem worden gebouwd.

Luidsprekerboxen voor de woonruimte
Luidsprekerboxen voor de woonruimte.

Ook in de woonsituatie

Zo’n muziekinstallatie levert een fantastisch geluid op als je onderweg bent. Maar dan komt de woonsituatie, als je met de cabinestoelen omgedraaid zit. Daarvoor heeft Jehnert de Multibox ontwikkeld: 2- of 3-weg opbouwspeakers, speciaal ontwikkeld voor de woonruimte. Die worden recht tegenover beide cabinestoelen tegen de wand geplaatst: bij de keuken en daar tegenover, bij de entree. Zo stralen ze hun geluid richting voorstoelen. Een unieke Jehnert-oplossing is vervolgens de aparte controller waarmee je met één druk op de knop de karakteristiek van de complete muziekinstallatie omschakelt van rijden naar wonen.

Dan spelen de luidsprekers in de cabine een ondergeschikte rol en komt het accent te liggen op de speakers in het woongedeelte. Zo geniet je optimaal van je favoriete muziek, zowel onderweg als op de camperplek. Laat dat concert maar beginnen!

Een compleet soundpakket voor integraalcamper.
Een compleet soundpakket voor integraalcamper.

Maatwerkpakketten

Speciaal voor halfintegraalcampers op basis van de Fiat Ducato (en soortgenoten op Citroën Jumper of Peugeot Boxer) heeft Jehnert complete maatwerksystemen. Net als voor kampeerauto’s op Mercedes Sprinter, Renault Master en de Volkswagen California. Ook zijn er complete pakketten voor muziekinstallaties in integraalcampers. Naast de verschillende luidsprekers (hoog, midden, laag) bestaat zo’n ‘soundpakket’ uit voertuigspecifieke scheidingsfilters en een digitale 5-kanaals versterker. Hierin zijn de akoestiekkenmerken van de camper al voorgeprogrammeerd. De kosten voor een complete muziekinstallatie starten bij circa 1.200 euro, plus (vanaf) 300 euro voor een set speakers in de woonruimte.

Meer informatie: www.jehnert.de

Andere specialisten voor camper audio

Alpine: www.alpine-electronics.nl
Caratec: www.caratec.de
Fusion: www.fusionentertainment.com

Nog op zoek?

Bekijk ons uitgebreide camperaanbod, lees de laatste campertesten of ontdek het laatste kampeernieuws.

Lees verder
Terug naar Kampeertips