Geplaatst op: 14-10-2019 Geschreven door: Laurens Koster Leestijd: 3 minuten
Verkoop Caravans en Campers blijft groeien

Verkoop Caravans en Campers blijft groeien

Uit cijfers van de BOVAG en de KCI blijkt dat het aantal nieuwe caravans en campers’s dit jaar tot en met het derde kwartaal met respectievelijk 4 en 3 procent gegroeid is. Dit ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Op de jaarlijkse Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht merken de brancheorganisaties bovendien op dat de caravanverkoop in september zelfs met 21 procent toenam. De camperafzet is dit jaar zelfs tot recordhoogte aan het stijgen.

In de eerste negen maanden van 2019 werden in Nederland 6.206 nieuwe caravans verkocht. De groei van 4 procent ten opzichte van vorig jaar betekent dat het eindtotaal voor heel 2019 naar verwachting op het hoogste niveau sinds 2012 uit gaat komen. Toen werden meer dan 7.500 nieuwe caravans afgeleverd. De verkoop van nieuwe campers’s zal dit jaar voor het eerst de grens van 2.000 stuks passeren. Tot en met september 2019 werden 1.895 nieuwe campers geregistreerd. Over het gehele vorige jaar waren dat er 1.978. Daarnaast verkocht de vakhandel dit jaar al bijna 10.000 tweedehands exemplaren. Dat is 15 procent meer dan in de eerste drie kwartalen van 2018. De verkoop van gebruikte caravans is met ruim 11.500 stuks stabiel ten opzichte van een jaar terug.

Dethleffs Coco Lounge
De Dethleffs Coco Lounge.

Nederland kampeerland voor caravans

“De kampeerbranche zit na een dieptepunt rond 2013 alweer een aantal jaren in de lift”, stelt KCI-voorzitter Leo Diepemaat. “Het consumentenvertrouwen is ook in onze sector door de gunstige economische omstandigheden flink toegenomen. Afgelopen maand zagen we zelfs een grote groei van maar liefst 21 procent in de caravanverkoop en het aantal nieuwe kampeerauto’s gaat dit jaar op recordhoogte eindigen. Het is duidelijk dat de camping voor Nederlandse vakantiegangers een populaire bestemming blijft. Dat zien we ook duidelijk terug op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs, waar meer nieuwe kampeermiddelen worden getoond dan ooit tevoren.”

 

Noord, Oost en Zeeland

Uit de statistieken blijkt verder dat de inwoners van Noord-Brabant, Zuid-Holland en Gelderland de meeste caravans en campers bezitten. De grootste groei in de verkoop van kampeermiddelen is dit jaar tot en met het derde kwartaal echter waar te nemen in de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel. Ook de Zeeuwen zijn bovengemiddeld geïnteresseerd in nieuwe caravans en campers, getuige de toename van 11 procent in de verkoopcijfers aldaar.

Meer informatie: www.bovag.nl

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws