Geplaatst op: 12-10-2020 Geschreven door: Epco Ongering Leestijd: 4 minuten
Van Boot naar Camper: Altijd ‘on the move’

Van Boot naar Camper: Altijd ‘on the move’

Redacteur Laurens Koster leidt een avontuurlijk bestaan. Hij woont in Muiden, vlak bij het Markermeer en is met bootjes opgegroeid. Ooit leende hij de boot van zijn vader en gaf die nooit meer terug. Hij schreef over bootjes, zeilde zoveel hij kon en ging 35 jaar lang met de boot op vakantie. Na al die jaren ontdekte hij echter de lol van vakantie met de camper.

Laurens: ,,Wij hebben een 24 voets zeiljachtje. Met twee kinderen mee op vakantie vergt dat een hoop aanpassingen, zeker van mijn echtgenote. Om haar een lol te doen heb ik een keer een camper gehuurd bij Hafkamp in Sittard. Het was een Weinsberg, een camper met enkele bedden, een half-integraal. Vanuit Sittard zijn we om te wennen naar een camping vlakbij in Landgraaf gegaan. Daar vonden we het direct leuk. Daarna zijn we Frankrijk ingedoken. Dat betekende iedere dag 3-4 uur rijden en dan ‘s middags relaxen. We hadden maar twee weken, dat vonden we eigenlijk te kort. Nu gaan we elk jaar drie weken met de camper op pad, dit jaar voor de derde keer.

boot camper

Stoppen en relaxen

Mijn boot zal ik nooit wegdoen, want op vakantie mis ik wel een lekker stukje zeilen. Maar het leuke van camperen is dat je nog eens ergens komt. Als je gaat varen kom je vaak op dezelfde plekken. Met een camper zie je veel meer. We houden van Frankrijk. Dat is een heerlijk land. Chablis vond ik erg leuk, dat zit ook in de naam, haha. Ook hebben we enorm genoten met vrienden in de Dordogne. Ik geniet het meest van het aankomen en de afwisseling. Het is telkens weer leuk om op een camping aan te komen, stoeltjes uit te klappen en direct lekker te recreëren. Dat vind ik zo heerlijk. Op elke parkeerplaats heb ik de neiging om dat ook te doen: stoppen en relaxen. In Frankrijk rijd ik het liefst binnendoor, dan rijd je de hele dag door telkens wisselende schilderijtjes.

Prestatie

We hebben twee vouwfietsen bij ons, puur om brood te halen, niet om fietstochten mee te maken. We zoeken altijd campings vlak bij een plaatsje uit, we doen de verkenning van de omgeving niet met de fiets, maar gewoon onderweg rijdend met de camper. Nadelen van het camperen ervaar ik niet zo. Ik vind het manoeuvreren door kleine straatjes altijd wel leuk. Op een boot heb je aan het eind van de dag een prestatie geleverd, dat heb je met een camper veel minder, daarom zijn die kleine straatjes wel een uitdaging. Alleen een lang stuk over tolwegen rijden of als je moet stressen om ergens op tijd te zijn, vind ik minder leuk.  Maar al met al heeft een camper weinig nadelen hoor. Ja, tanken is soms wel een nadeel, eigenlijk rijd je in een maximaal beladen bestelbus, dus boven de 100km/u gaat ie slurpen.

boot camper

Individualistisch

Met deze camper zijn we overal welkom, op sommige alternatieve campings houden ze niet van kastelen op wielen, maar deze is bescheiden. Iedere camping heeft tegenwoordig wel een plekje voor campers. Vergeleken met een zeven meter lange boot is het slapen in een zeven meter camper een verademing, je slaapt riant, net als thuis en hebt ook het plezier van een stukje land om je camper. Op campings is het sanitair tegenwoordig echt in orde. Met een rol toiletpapier onder je arm naar de WC is niet van deze tijd. Grappig is dat mensen op boten elkaar altijd groeten en ik heb gemerkt dat camperaars dat meestal ook doen. Verder zijn camperaars individualistischer, ze blijven meestal niet langer dan 1-2 dagen op een plek. Camperaars zijn altijd ‘on the move’. Daar houden wij ook van. Toch heb ik nog wel een nadeel aan de camper ontdekt. Mijn vrouw krijg ik nu niet meer in een boot.”

Wil je ook overstappen op een camper? Kijk dan eens op www.camperscaravans.nl. Andersom kan natuurlijk ook, www.botentekoop.nl

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws