Geplaatst op: 25-02-2020 Geschreven door: Redactie Leestijd: 4 minuten
Truma Smart: budget caravanmovers

Truma Smart: budget caravanmovers

Duwen en trekken om een caravan op z’n plek te zetten? Dat is anno 2020 toch wel heel erg achterhaald. Caravanmovers zorgen dat je van dat gedoe af bent: geen gekissebis met je partner, je houdt je rug heel en je bent ook niet meer afhankelijk van bereidwillige buren. 

Dat zul je net zien: een prachtige, maar krappe staanplaats op de camping, tussen twee prachtige groene heggetjes en ook nog een stoeprand. Doorgewinterde caravanners zetten zo’n plek in gedachten al op de reservelijst. Ook al ís het uitzicht geweldig, ook al stá je lekker dichtbij het sanitairgebouw, het campingrestaurant en het speeltuintje van de kinderen…

Zonder krachtsinspanning

Toch is dat allang niet meer nodig: caravanmovers bestaan al jaren en elk jaar verschijnen er wel nieuwe modellen op de markt. En daarmee zet je de caravan zonder enige krachtsinspanning op z’n plek, met een paar klikken op de afstandsbediening.

Zo’n caravanmover wordt onder het chassis gemonteerd, vlakbij beide caravanwielen. De werking is simpel: zodra de caravan is losgekoppeld, plaats je – handmatig of automatisch -twee elektrisch aangedreven rollen tegen beide caravanbanden, waarna je de caravan met een paar drukken op de knop naar je staanplaats rijdt. Of andersom: van de plek naar de trekhaak van de auto, waarna je de dissel alleen nog maar hoeft te laten zakken door aan de slinger van het neuswiel te draaien.

Met een caravanmover zet je de caravan zonder enige krachtsinspanning op z’n plek.
Met een caravanmover zet je de caravan zonder enige krachtsinspanning op z’n plek.

Soft start

Belangrijk bij de aanschaf van zo’n caravanmover is of-ie onder het chassis past, of hij zwaar genoeg is uitgevoerd voor het beladen gewicht van je caravan, of de motor sterk genoeg is voor hellingen en stoeprandjes en tenslotte: of hij is voorzien van ‘soft start’. Dat betekent dat de motor vanuit stilstand heel beheerst begint te rijden. Vaak ontbreekt dat op de goedkopere systemen en dan schiet de caravan vooruit: voor je het weet heb je dan een kras op de bumper van je auto, bij het aankoppelen.

Truma lanceerde onlangs twee nieuwe modellen caravanmovers die aan alle bovenstaande specificaties voldoen: de handbediende Smart M en de automatische Smart A. Handbediend wil in dit geval zeggen dat je beide aluminium rollen met een handle tegen de caravanbanden zet – bij de Smart A gebeurt dat automatisch, met een druk op de knop. Zodra de aandrijfrollen tegen de caravanbanden staan, is de werking identiek: met de draadloze afstandsbediening manoeuvreer je je caravan alle kanten op. Ook heuveltje op, tot hellingen van 13 procent, en een stoeprandje is ook geen probleem voor beide Smart caravanmovers. En dat ‘soft start’, dat hebben deze Truma movers ook allebei. Ook handig: zodra je de knop loslaat, staat je caravan ook meteen stil – je kunt dus echt op de vierkante millimeter manoeuvreren.

Truma Smart A met afstandsbediening
De Truma Smart A caravanmover met afstandsbediening

Voor alle caravans

De Smart-M is geschikt voor alle soorten caravans ongeacht het chassis (behalve tandemassers), tot 1800 kilo en de Smart-A gaat nog ietsje verder: tot 2.000 kilo. Het verschil met de duurdere modellen is dat de Smart movers één snelheid hebben – je kunt dus niet ‘gasgeven’ zoals bij de duurdere Truma XT. De Smart M weegt 33 kilo, de Smart-A een kilootje minder. Truma geeft – net zoals bij z’n topmodel – 5 jaar garantie en vanaf deze februari zijn ze te koop bij de caravandealer. Prijs vanaf 1.199 voor de handbediende Smart M en 1.699 voor de automatische caravanmover. Vervolgens komen er nog 2-3 uurtjes en dan aan montagekosten bij, bij je dealer, plus een accu. En om het laadvermogen van je caravan niet al te zeer onder druk te zetten, adviseren wij een lichtgewicht lithium-accu, zoals de PowerExtreme X10 (2,1 kg, circa 295 euro).

Meer informatie vind je op www.truma.com

Groot aanbod caravans

Ben je op zoek naar een nieuwe of gebruikte caravan? Bekijk het grote aanbod caravans dat nu te koop staat. Je kunt natuurlijk ook eerst een paar caravantesten bekijken.

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws