Geplaatst op: 19-09-2021 Geschreven door: Sanne Koens Leestijd: 5 minuten
Tips voor duurzaam kamperen

Tips voor duurzaam kamperen

Hoe verminder je eigenlijk de uitstoot van CO2 tijdens je kampeervakantie? Die vraag stellen steeds meer vakantiegangers. Want de natuur is kostbaar. En zeker tijdens het reizen, genieten we daar zo van. Wij hebben wat tips verzameld zodat ook jij duurzaam kunt kamperen.

Sowieso is duurzaam kamperen al makkelijk voor je gemaakt als je kiest voor een van de vele groene campings. Deze hebben op meerdere manieren geïnvesteerd in milieuvriendelijk kamperen. Bijvoorbeeld door het gebruik van groene stroom, zuinig waterverbruik en milieuvriendelijke schoonmaakproducten. Maar er zijn natuurlijk ook dingen die je zelf kunt doen. Kleine veranderingen kunnen daarin al een groot verschil maken.

Zonne-energie

Tijdens de zomer is er als het goed is lekker veel zon. Daar kun je meteen mooi gebruik van maken, want er zijn allerlei producten op de markt die met zonnepanelen werken. Ga je bijvoorbeeld met de camper of caravan op pad? Het kan waardevol zijn om te investeren in zonnepanelen op je dak. Daarmee kun je dan zelfs een aantal dagen zelfvoorzienend kamperen. Handig als je onderweg bent!

Maar er zijn ook slimme gadgets waarmee je apparaten kunt opladen. Denk aan opladers die met zonne-energie werken. Dan is een filmpje kijken, je favoriete muziek luisteren of een boek lezen op je e-reader ook ineens onderdeel geworden van duurzaam kamperen. Verder zijn er allerlei lampen te koop die overdag opladen in de zon en in de avond voor een gezellige sfeer zorgen rondom je camper of caravan. Milieuvriendelijk én knus.

Lampen die overdag opladen in de zon: : milieuvriendelijk én knus.
Lampen die overdag opladen in de zon: : milieuvriendelijk én knus.

Onderweg: zuinig rijden

Eigenlijk begint duurzaam kamperen al met hoe je je huis achterlaat. Want daarin kun je de nodige energie besparen. Schakel bijvoorbeeld alle apparaten uit, zodat ze ook geen stroom verbruiken voor de stand-by stand.

En dan de reis zelf. Hoewel het rijden met een caravan achter je auto of met een wat zware camper best wat extra brandstof kan kosten, kun je door je rijstijl aan te passen toch zuinig rijden. Dat doe je door rustig te rijden (ongeveer 90 km per uur) en zoveel mogelijk te schakelen, zodat je steeds met lage toeren rijdt in een hoge versnelling. Daarnaast rijd je zuinig als je kiest om vloeiend te rijden, dat wil zeggen weinig inhalen, optrekken en afremmen. Rijd met een zo constant mogelijke snelheid.

Zuinig rijden
Door je rijstijl aan te passen kun je zuinig rijden.

Op de camping

Eenmaal aangekomen op de camping zijn er allerlei manieren om op energie te besparen. Ga je bijvoorbeeld uitstapjes in de omgeving maken? Met de (elektrische) fiets ervaar je je omgeving optimaal. Ook voor boodschappen in een nabij gelegen dorp is de fiets ideaal. Sowieso zijn wandel- en fietsvakanties helemaal geschikt als je kiest voor duurzaam kamperen.

Tijdens het bereiden van de maaltijd, bespaar je eenvoudig je gasgebruik door een deksel op de pan te doen, water te koken in een waterkoker en het overgebleven hete water te bewaren in een thermoskan. Ga je barbecueën? Een barbecue zorgt voor aardig wat CO2 uitstoot. Als je deze manier van vakantie vieren echt niet wilt missen: er zijn ook elektrische bbq’s te koop. En in plaats van vlees kun je ook kiezen voor vis, groente en vega-producten.

Houd je omgeving netjes.
Houd je omgeving netjes.

Houd je omgeving netjes. Sowieso valt dit onder kampeeretiquette, maar zorg er ook altijd voor dat je afval goed opgeruimd is. Daarmee maak je niet alleen je mede-campinggenoten blij, ook voor dieren is dat een goed idee. Voor dieren kan zwerfafval namelijk gevaarlijk zijn. Een mooi streven: zorg dat je je kampeerplek netter achterlaat dan je hem aantrof.

In de aanschaf van servies kun je kiezen voor herbruikbare producten. Dan verminder je meteen al het afval dat je produceert. En voor het afval dat je wel hebt: probeer dat zoveel mogelijk te scheiden en op de juiste manier weg te gooien.

Duurzame producten

Wat heb je veel spullen nodig als je gaat kamperen! Het lijkt wel een complete huisraad! Mocht je familie, vrienden of buren hebben met een grote liefde voor kamperen, dan is delen een mooie, duurzame oplossing voor een deel van de benodigde kampeeruitrusting. Denk aan pannen en ander keukengerei, maar ook stoelen en een kampeertafel. Niet de mogelijkheid om te delen? Deze artikelen zijn vaak ook te huur of tweedehands verkrijgbaar.

Wist je dat er voor veel producten zoals schoonmaakmiddelen en cosmetica een milieuvriendelijk alternatief te koop is? Dit zijn vaak biologische producten op basis van plantaardige oliën. Dit is niet alleen beter voor de natuur, maar ook voor jou. Er zijn trouwens ook ecologische producten te koop voor je chemisch toilet. Let er wel op dat zelfs deze producten niet direct in de omgeving terecht komen, maar gebruik voor bijvoorbeeld afvalwater de voorzieningen van de camping.

Campers en caravans

Op zoek naar een nieuwe camper of caravan? Wij hebben een groot aanbod waar je uit kunt kiezen van dealers en particulieren. Of bekijk je liever eerst nog het laatste Kampeernieuws?

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws