Geplaatst op: 13-01-2021 Geschreven door: Laurens Koster Leestijd: 3 minuten
Tempo 100 rijden met een caravan: Zwitserland is om

Tempo 100 rijden met een caravan: Zwitserland is om

In Zwitserland mag je vanaf 1 januari 100 kilometer per uur rijden met een caravan. De Tempo 100 regel gaat gelden voor caravans tot 3500 kilo. Een keuring of de zoveelste sticker is niet nodig zoals die in plakplaatjes minnend Duitsland wel nodig is om met een caravan over de Autobahn te jakkeren.

Let op de typegoedkeuring

Zwitserland komt dus met goed nieuws voor de caravanbezitter. In navolging van onze oosterburen schiet het ineens wat meer op wanneer je op caravanvakantie deze landen bezoekt. Dit was tot nu toe 80 kilometer per uur. Nog prettiger is dat er geen extra keuring nodig wordt geacht. Ook hoeft er geen obligate sticker te worden geplakt. Om in Duitsland 100 te mogen rijden met je caravan is dat wel verplicht. De regel gaat gelden op de Zwitserse Autobahnen en Autostrassen. De caravan dient echter wel te voldoen aan een aantal technische voorwaarden. De caravanner is hiervoor zelf verantwoordelijk.

banden

Ten eerste moet je rekening houden met het maximale trekgewicht van de auto. Uiteraard mag je daar niet overheen gaan. Daarnaast moeten de gemonteerde banden de snelheid aankunnen. Dat is af te lezen aan de laatste letter van de bandenaanduiding:  Op de wangen van de band staat bijvoorbeeld de volgende code: 185/60 R 12 C 104/101 N. De letter N staat in dit voorbeeld voor t/m 140 kilometer per uur. Andere aanduidingen zijn:

F tot 80 km/h

G tot 90 km/h

J tot 100 km/h

K tot 110 km/h

L tot 120 km/h

M tot 130 km/h

N tot 140 km/h

Vanaf de letter J voldoen de banden dus. Overigens kun je deze lijst, die nog wat langer is, ook gebruiken om te bepalen of je met winter of all-season banden in Italie de weg op mag in de zomer. In de winter rijden we niet zo hard en doet de snelheidsindicatie er niet zo toe. In de zomer eisen de Italianen dat de banden geschikt zijn voor de maximale snelheid van het voertuig. Dus wanneer je Lamborghini camper de 300km p/u kan aantikken moeten de banden dat aankunnen. Vervolgens wordt alles in beslag genomen wanneer je die poging waagt.

Om verder aan de Tempo 100 regels van de Zwitsers te voldoen moet de door de fabrikant opgegeven maximale snelheid van de caravan opgezocht worden. Die staat op de typegoedkeuring. Kun je die niet vinden, dan is het ook na te vragen bij de dealer van het merk. Als die op 100 kilometer per uur staat voldoet de caravan aan de technische voorwaarden. Het is echter wel handig om dit desgevraagd te kunnen aantonen. Duits sprekende hermandad is doorgaans rechtvaardig maar in alle gevallen streng.

Meer informatie: Touring Club Suisse 

Op zoek naar een caravan om lekker mee door te rijden? Kijk dan eens op CampersCaravans.nl

Wegenvignet Zwitserland 2021

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws