Geplaatst op: 03-01-2020 Geschreven door: Redactie Leestijd: 6 minuten
TakeOff: 100 procent Nederlands kampeerproduct

TakeOff: 100 procent Nederlands kampeerproduct

Het is geen vouwwagen en het is geen caravan, maar het combineert wél beide voordelen van die kampeerklassiekers. Afgelopen najaar werd een nieuw kampeerproduct gelanceerd: de TakeOff, een product van Nederlandse bodem. CampersCaravans spreekt met de initiatiefnemers.

De ontstaansgeschiedenis van de TakeOff doet een beetje denken aan het eerste deel van jongensboekenserie De Kameleon, waarin de Friese tweelingbroers Sietse en Hielke Klinkhamer een boot bouwen om er dolle avonturen mee te beleven. Maar hier gaat het niet om een boot, maar om een nieuw kampeerconcept. De pretogen van Maarten de Roos, Rikus Hoving en Dennis Tiethoff zijn identiek aan die van de Friese tweeling. Het drietal kent elkaar van hun jarenlange samenwerking bij Kip Caravans in Hoogeveen en nu starten ze met een cross-over tussen caravan en vouwwagen. Hoogste tijd voor een interview. Een nieuw kampeerconcept, waarom?

De TakeOff: een product van Nederlandse bodem.
De TakeOff: een product van Nederlandse bodem.

Ontstaan idee TakeOff

Maarten de Roos: “Ik kampeer al zolang als ik het me herinner. Als hummel met mijn ouders in de caravan, later met de tent en toen we zelf kinderen kregen ook met de caravan. Toch keek ik altijd met een schuin oog naar mensen die met de tent of met de vouwwagen op vakantie gingen: die konden lekker doorrijden, maar op de camping stonden ze te tobben met het opzetten.”

Maarten vervolgt: “Ik wilde de voordelen van de caravan combineren met die van de vouwwagen – the best of both worlds. En dan meteen aansluiten op een aantal belangrijke trends: auto’s worden steeds kleiner en zijn dus minder goed geschikt om een zware caravan te trekken. Daarnaast zijn de prijzen van caravans in de afgelopen jaren fors gestegen – wie kan dat nog betalen? En dan is ook nog de elektrische auto fors in opkomst… dat betekent ook dat je op een andere manier naar kamperen moet kijken. Ik dacht: het moet simpeler kunnen én betaalbaar. Zo ben ik aan het schetsen geslagen, bijna letterlijk op de achterkant van een bierviltje.”

De voordelen van een caravan gecombineerd met die van een vouwwagen.
De voordelen van een caravan gecombineerd met die van een vouwwagen.

“Dit bestaat nog niet”

Met zijn schetsen toog Maarten de Roos, ooit directeur bij Kip Caravans, naar Rikus Hoving: inmiddels gepensioneerd, maar decennialang productontwikkelaar bij Kip. Rikus was direct enthousiast: “Ik zat meteen op het puntje van mijn stoel: wat Maarten had bedacht, bestond nog niet.”

“De aanhanger past achter elke auto, via binnenspiegel kijk je zó over de wagen heen om het verkeer achter je in de gaten houden en hij is zo smal dat je geen extra spiegels nodig hebt. En op de camping opent hij als de kofferbak van een auto. Vervolgens heb je binnen stahoogte, twee comfortabele langsbanken die je snel ombouwt tot een groot tweepersoonsbed, er is ruimte voor een toiletje en met de keuken kun je binnen én buiten koken.”

“Je moet het maar bedenken: het comfort van de caravan, maar dan in een superkleine aanhanger”, vertelt Rikus. “Mijn rol was om ervoor te zorgen dat het technisch ook allemaal werkt zoals Maarten bedacht had. En vervolgens hebben we industrial designer Frans Hegge ingeschakeld – de huisontwerper van Kip – om het er flitsend uit te laten zien, en om ervoor te zorgen dat het ook in serie gebouwd kan worden.”

Het interieur van de TakeOff.
Het interieur van de TakeOff.

De volgende stappen

Van een idee naar een produceerbaar concept is een flinke stap, maar vervolgens heb je financiers nodig om de vólgende stappen te zetten. Maarten de Roos benaderde Wim van der Vorst daarvoor, van De Vouwwagenspecialist in Boxtel en eigenaar van Holtkamper: vouwwagens uit het topsegment. Ook Van der Vorst was meteen enthousiast. “Met Wim aan boord konden we de volgende stap maken”, vertelt Maarten de Roos: “Protoypes bouwen.”

En zo komt Dennis Tiethoff in beeld, ook een Kip-oudgediende die als productieleider verantwoordelijk was voor de bouw van duizenden Kip-caravans. “Die prototypes zijn nodig om te zien of alles klopt, voordat de wagens in serie kunnen worden gebouwd. Alles is op papier bedacht, op de computer doorgerekend en uitgewerkt in 3D-cadcam tekeningen. Maar pas in de praktijk zie je of het werkt zoals het bedoeld is. Van de passing van de verschillende onderdelen tot de afstelling van het vouwmechanisme. Alles moet kloppen, zodat het assemblageproces straks vlekkeloos verloopt. En het is natuurlijk fantastisch om met het kluppie-van-toen iets compleet nieuws te maken.”

Bovenaanzicht van het interieur van de TakeOff.
Bovenaanzicht van het interieur van de TakeOff.

D-Day in Utrecht

De protypes die Dennis samen met Maarten en Rikus bouwde, waren ook bedoeld om potentiële klanten te interesseren. Maarten de Roos daarover: “De lancering was tijdens de Kampeer & Caravan Jaarbeurs in Utrecht, afgelopen najaar 2019. Dat was voor ons echt D-Day. De aandacht die we kregen met de TakeOff was echt enorm. Tijdens de beurs hebben we nauwelijks tijd gehad om een boterhammetje te eten – we zijn voortdurend bezig geweest om het inklapproces te laten zien aan kampeerders.”

“Mensen waren echt onder de indruk van het gebruiksgemak. Binnen dertig seconden is de TakeOff gebruiksklaar en dan heb je hetzelfde comfort als in een compacte caravan. Tijdens de beurs, maar ook erna heeft ons dat een flink aantal orders opgeleverd, fors meer dan verwacht. Dat geeft natuurlijk heel veel voldoening.”

Het comfort van de caravan, maar dan in een superkleine aanhanger.
Het comfort van de caravan, maar dan in een superkleine aanhanger.

De volgende uitdaging

Inmiddels staat het drietal voor de volgende uitdaging: de productie van de seriemodellen. “We staan echt op scherp en we zijn nu de laatste details voor de productie aan het fine-tunen”, vertelt Maarten de Roos. “Eind maart rollen de eerste TakeOff’s van de band.”

Het prototype van de TakeOff is te zien bij De Vouwwagenspecialist in Boxtel. Meer informatie: www.easycaravanning.com

Meer kampeernieuws bekijken? Klik hier
Op zoek naar een nieuwe of gebruikte camper of caravan? Bekijk hier het huidige aanbod

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws