Geplaatst op: 31-05-2020 Geschreven door: Redactie Leestijd: 8 minuten
Ram Pickup met afzetunit: comfortabel én avontuurlijk camperen

Ram Pickup met afzetunit: comfortabel én avontuurlijk camperen

Het in Amsterdam gevestigde Dusa brengt een aantrekkelijke combinatie op de markt. Een full size Ram Pickup met een Forrest River afzetunit als lading. Een kampeermiddel waar je het hele jaar door van kan genieten, ook wanneer het even geen vakantie is.

Dusa Import USA Cars voegt aan de veelzijdigheid die een Ram al biedt, een dosis vakantieplezier toe. Met een truck trailer van Forrest River transformeer je in een paar minuten de pickup in een camper met een paar aantrekkelijke extra’s. De trailer biedt ongeveer net zoveel leefruimte als een buscamper maar door een wat grotere breedte beleef je het als de ruimte in een halfintegraal. En dat terwijl de unit toch echt compacte buitenmaten heeft. Twee personen kunnen goed uit de voeten in de trailer.

Indeling

Het bed in de alkoof is een tweepersoons zonder concessies. Een U vormige bank is met een tafel groot genoeg om ook nog een paar gasten te herbergen en kan met een vulstuk nog omgebouwd worden in een wat kleiner bedje. De pantry beschikt over een 2-pits kooktoestel op LPG en stromend water. Het aanrecht biedt nog wat werkruimte en met een afzuiger boven de kookplaat blijft het binnen fris ruiken. Daar dragen de kachel en airco ook aan bij wanneer het buiten koud of warm is. Een porta potti is weggebouwd in een kastje onder de banken. In een douche is ook voorzien, die trek je aan de buitenzijde tevoorschijn, zoals dat hoort bij avontuurlijk kamperen.

Indeling afzetunit
De pantry beschikt over een 2-pits kooktoestel op LPG en stromend water.

Een afzetunit van Forrest River is beschikbaar in twee uitvoeringen. Een hard-shell met een vast dak of een versie met een elektrisch bedienbaar hefdak. De vaste uitvoering is ook onderweg altijd klaar voor gebruik. Met een hefdak moet je even wachten tot dat zover is. Maar daar krijg je extra ventilatie mogelijkheden voor terug en de hoogte van de combinatie is tijdens het rijden beperkt. Handig wanneer je een laag bruggetje tegenkomt. Beide versies hebben dezelfde indeling en styling van het interieur.

Comfortabel én avontuurlijk camperen.
Comfortabel én avontuurlijk camperen.

Over Forrest River

Forrest River is in Noord Amerika één van de grootste producenten van recreatievoertuigen. Sinds 1996 worden er campers en caravans in alle verschijningsvormen vervaardigd. Van vouwwagens tot touringcar campers met werkelijk alles daar tussenin. Dat een dergelijk agglomeraat heel goed weet hoe je een slim interieur in een compacte afzetunit plaatst, spreekt voor zich en kun je zien aan de inrichting van de afzetunits bij Dusa. Materiaal en kleurkeuze is wel gebaseerd op de Amerikaanse leest. Een kwestie van smaak wat je daarvan vindt. Wat voor de één tamelijk traditioneel zal zijn kan door een ander weer gezellig gevonden worden. Ergonomisch klopt het in ieder geval als een bus.

Voordelen afzetunit

Het grootste voordeel van een afzetunit geeft de naam al aan. Je kunt hem afzetten op de plaats van bestemming en met een wagen van formaat de omgeving verkennen. Dat afzetten is eenvoudig. Met een viertal wegneembare stelpoten die je elektrisch kunt bedienen lift je de unit enigszins waarna je de auto kunt wegrijden. De unit staat dan als een huis op je kampeerplek. Opzetten is net zo eenvoudig. Het is dan wel centimeterwerk maar met een 360 graden achteruitrijcamera en het goed doseerbare vermogen van de Ram, kom je niet in de problemen, tenzij je echt niet kunt rijden.

De bevestiging van de unit aan de pickup is ook eenvoudig. De enige aanpassing aan de auto zijn een stel extra ogen waarmee met kettingen de lading gefixeerd wordt. De stelpoten neem je voor een wat langere rit weer af waarna je de reis kunt vervolgen. Een kind, vanaf 18 jaar met rijbewijs, kan de was doen. Overigens blijft de trekhaak gewoon bruikbaar wanneer er een afzetunit in de laadbak staat.

Een ander voordeel van een truck camper geldt bij thuiskomst. Je kunt de unit achterlaten in de stalling en de pickup gebruiken als dagelijkse auto. Dat scheelt een extra auto wanneer je een buscamper of halfintegraal bezit. Die staan wanneer er geen vrije tijd is, werkeloos te zijn. Het komt ook de levensduur van de unit ten goede. Voor je het weet verslijt je wel drie pickups voor de unit aan vervanging toe is.

Dusa Import USA Cars

Dusa Import USA Cars is sinds 1988 een specialist in het importeren van Amerikaanse auto’s en pick up trucks. De onderneming is in hoge mate verantwoordelijk voor het verschijnen van pickup’s op de Nederlandse autowegen. Dusa is Trusted US Car dealer wat zo zijn eisen stelt aan de werkplaats en wat maakt dat de fabrieksgarantie gewoon intact blijft. Daarbij wordt er op voorraad ingekocht. De levertijd van een nieuwe pickup is daarom kort en de prijs extra scherp. Naast de Ram levert Dusa ook Ford USA trucks en Toyota Tundra’s waar de afzetunits van Forrest River ook op passen.

De weg op

Rijden in een Ram, ook met 600kg woongenot in de laadbak, is een genoegen. Hoewel een standaard Ram totaal niet onder de indruk is van dat gewicht bouwt Dusa eigenlijk altijd luchtvering in. En dat is een goede keuze. Doorgaans is de achteras van een pickup lastig om goed te krijgen. Leeg wil een bedrijfsvoertuig nogal eens wat stug veren. Het fijne van luchtvering is dat je dat voor het grootste gedeelte kan oplossen met nog wat extra features. De rijhoogte is bijvoorbeeld instelbaar waarmee off road rijden in het verschiet ligt. Want buiten de gebaande paden staat de Ram ook zijn mannetje.

De inschakelbare vierwielaandrijving heeft ook nog eens spermogelijkheden en de bodemvrijheid is dankzij de luchtvering lekker groot. Op de weg zul je geen rondetijden verbeteren, maar het is wel een auto waar je enthousiast mee kan sturen. Het rijdt gewoon goed. Dankzij de dikke HEMI V8 is het een combinatie waarmee je best een keer gas kan geven, ook in een bocht.

Het verbruik

Het verbruik is fors, een behoorlijk gewicht en 8 cilinders zijn daar debet aan. Maar daar is ook een oplossing voor. LPG wordt door Dusa vrijwel altijd ingebouwd. De twee grote nadelen van LPG tellen namelijk niet voor een RAM 1500. De tank kan makkelijk als onderbouw worden weggewerkt zonder enig ruimteverlies. En voor een grijs kenteken geldt de hogere wegenbelasting niet. Een Ram is dan ook vooral interessant om zakelijk te rijden. De BPM en BTW worden wel bepaald, maar niet betaald.

Dusa Import USA Cars voegt aan de veelzijdigheid die een Ram al biedt, een dosis vakantieplezier toe.
Dusa Import USA Cars voegt aan de veelzijdigheid die een Ram al biedt, een dosis vakantieplezier toe.

De truck camper met hefdak heeft een prijs vanaf € 16.500,-. De hard shell vanaf € 19.500,-. Volgens de wetgever is het gewoon de lading dus een camper kenteken zit er niet in. Wel kun je de unit bij Dusa leasen of huren. Eventueel in combinatie met een Ram 1500 zodat je zelf kunt ervaren hoe de set in het dagelijkse leven uitp31akt. De huurprijs wordt verrekend met de aanschafwaarde wanneer je tot koop besluit. Goede kans dat dit gaat plaatsvinden. De rijkwaliteiten van een Ram 1500 zijn uitzonderlijk en de truck trailer van Forrest River biedt al het vakantie comfort wat je graag meeneemt. De extra mogelijkheid om met of zonder trailer rond te rijden maakt een interessant plaatje compleet.

Meer informatie: www.dusa.nl

Groot aanbod

Nog op zoek naar een nieuwe camper of caravan? Wij hebben een groot aanbod waar je uit kunt kiezen van dealers en particulieren. Of bekijk je liever eerst nog een aantal campertesten of caravantesten?

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws