Geplaatst op: 26-04-2019 Geschreven door: Redactie Leestijd: 2 minuten
Nederland Kampeerland: kamperen populair

Nederland Kampeerland: kamperen populair

Begin april 2019 was het jaarcongres van de BOVAG en KCI. Hier werd een gedeelte van de resultaten van de Kampeermonitor 2019 bekendgemaakt. Wat blijkt: Nederland is nog altijd een echt kampeerland.

In totaal zijn er in ons land 440.000 caravans en 120.000 campers. Dat maakt Nederland een van de landen met de hoogste ‘caravandichtheid’. En we kamperen graag: 1 op de 3 Nederlanders heeft minimaal 1 keer gekampeerd in de afgelopen 3 jaar.

Onze eigen caravan of camper

Uit de Kampeermonitor blijkt ook dat we het liefst op pad gaan met ons eigen kampeermiddel. Toch wordt het aantal mensen met een eigen caravan, vouwwagen of camper wel iets kleiner: van 69% in 2016 naar 61% in 2019. We kiezen er ook voor om te lenen van bekenden of een kampeermiddel te huren op locatie.

Onze eigen camper of caravan

We zoeken anders

Wat verder opvalt: we zoeken op een andere manier. Steeds meer starten we onze zoektocht online en steeds minder bij de dealer. Ook valt op dat minder caravaneigenaren opnieuw voor een caravan kiezen. In de afgelopen 3 jaar daalde dit percentage van 57% naar 48%. Ze switchen dus naar een ander kampeermiddel. Dit is niet alleen bij carvavaneigenaren het geval. Ook tent- en campereigenaren switchen vaker naar een ander kampeermiddel.

Nieuw of tweedehands

Voor een nieuwe caravan of camper gaan we voornamelijk naar een (dealer)bedrijf. Tweedehands wordt er veel verkocht, en dat gebeurt veel particulier. De belangrijkste reden die daarvoor werd gegeven in de Kampeermonitor is een aantrekkelijke prijs, een caravan of camper kunnen overnemen van een bekende en het juiste aanbod. Verder blijkt dat tweedehands campers minder vaak particulier worden gekocht dan caravans. Reden hiervoor is dat het een complexer product is, waarbij het kopen bij een bedrijf extra zekerheid biedt.

Kampeerland

Delen met onbekenden

Het delen van kampeermiddelen blijft achter op de verwachtingen. Het delen van kampeermiddelen met een onbekende is voor de meeste eigenaren van caravans en campers geen optie. 68% is niet bereid om te delen, waar 26% zijn kampeermiddel wel met familie of vrienden deelt. Slechts 25% is bereid zijn caravan of camper via een deelplatform aan te bieden aan onbekenden.

Groot aanbod campers en caravans

Op zoek naar een nieuwe of tweedehands camper of caravan? Bekijk het huidige aanbod

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws