Geplaatst op: 23-05-2021 Geschreven door: Redactie Leestijd: 4 minuten
Naar het buitenland? Kies de juiste raamstickers

Naar het buitenland? Kies de juiste raamstickers

Ga je deze zomer op vakantie naar Frankrijk, Zwitserland of Duitsland? Of reis je door deze landen heen? Denk er dan aan dat je de juiste raamstickers (vignetten) gebruikt. In Frankrijk heb je bijvoorbeeld milieustickers nodig, In Zwitserland heb je een autobahnvignet  nodig en voor Duitsland kun je een Tempo 100-ontheffing krijgen.

Raamstickers Frankrijk

Frankrijk scherpt dit jaar de maatregelen rondom de Franse milieusticker verder aan. Vertrek je deze zomer weer naar een Franse stad of camping? Vergeet dan niet te controleren of je auto of camper is voorzien van de juiste raamstickers.

Niet iedereen is er van op de hoogte dat alle Franse steden en departementen een milieuzone kunnen instellen. In deze lage- of tijdelijke emissiezones, dient je voertuig voorzien te zijn van een speciale Milieusticker Frankrijk (ook wel Crit’Air of ecovignet genoemd). Overigens kennen ook veel Duitse steden dergelijke milieuzones. Daar is een groene Milieusticker verplicht (Umweltplakette).

Ga je reizen naar of door Frankrijk?

Nog strenger milieubeleid

Per 1 juni 2021 worden de Franse milieuregels nog strenger dan dat ze al waren. Het aantal regio’s dat bij ernstige luchtvervuiling alleen bepaalde categorieën auto’s toelaat, wordt per die datum verdubbeld. Deze verscherping zou eigenlijk per 1 januari 2021 ingaan, maar vanwege corona is dat met zes maanden uitgesteld. Per 1 juni 2022 worden de maatregelen waarschijnlijk weer wat strenger: meer gebieden en alleen auto’s met Crit’Air-sticker 1 en 2 worden dan alleen nog binnengelaten.

Meer veranderingen in Frankrijk

Naast de strengere milieuregels is er voor kampeerders met een camper van meer dan 3,5 ton nog een belangrijke regel om rekening mee te houden; sinds 1 januari 2021 zijn in Frankrijk dodehoekstickers verplicht. Dodehoekstickers waarschuwen fietsers, voetgangers en kwetsbare medeweggebruikers voor de dode hoeken; plekken rondom het voertuig die de bestuurder niet ziet. De velgekleurde stickers zijn 25 cm hoog en 17 cm breed met daarop de tekst: ‘Attention – Angles Morts’ (‘Pas op – Dode hoeken’).

Per voertuig drie dodehoekstickers

Per voertuig dienen drie stickers aangebracht te worden, op een hoogte tussen 90 en 150 centimeter boven de grond: één sticker achterop en rechts van het midden en de andere twee aan beide zijkanten binnen 1 meter vanaf de voorkant van het voertuig.

VignetBestellen.nl biedt als één van de weinige webwinkels in Nederland drie verschillende oplossingen aan: Dodehoekstickers als permanente sticker, de dodehoeksticker uitgevoerd als magneet en een variant met zuignappen. Het voordeel van de laatste twee is dat je zodra je Frankrijk verlaten hebt, de waarschuwingsstickers van het voertuig kan halen en bij een volgende reis weer kan hergebruiken.

Vignetten

Vignet Zwitserland afhalen

Ga je op vakantie naar Zwitserland of reis je erdoorheen? Voor zowel toeristisch als zakelijk verkeer is het op de Zwitserse snelwegen verplicht om een autobahnvignet in bezit te hebben. De verkrijgbaarheid en levertijd van de wegenvignetten valt bij veel (web-)winkels tegen. VignetBestellen.nl beschikt over een ruime voorraad vignetten en heeft een afhaalbalie in Abcoude waar je kunt pinnen.

Duitsland: Tempo 100-ontheffing

In Duitsland is de maximumsnelheid voor een auto-caravan combinatie 80 km/u, tenzij je beschikt over een tempo 100-ontheffing. Is die voor de aanhangwagen afgegeven en voldoet de hele combinatie aan de gestelde eisen, dan mag je met die combinatie 100 km/u rijden.

De Tempo 100-ontheffing kun je verkrijgen na een inspectie door bijvoorbeeld TUV NORD. De combinatie moet daarbij aan een aantal eisen voldoen. Na goedkeuring krijg je de Tempo 100 sticker opgestuurd. Deze plak je vervolgens op je caravan, aanhangwagen of vouwwagen. De ontheffing geldt alléén voor de Duitse snelwegen en is niet geldig in andere Europese landen.

Meer weten?

Meer weten over vignetten en raamstickers? Ga naar www.vignetbestellen.nl. Deze website biedt naast een handige bestelhulp voor het verkrijgen van de juiste milieustickers voor Frankrijk en Duitsland of het Zwitserse tolvignet, tal van accessoires die van pas komen tijdens je reis en verblijf in het buitenland. Je kunt er ook de Tempo 100 ontheffing aanvragen. Ook voor informatie over plaatsing en wetgeving ten aanzien van de dodehoekstickers kun je contact met ze opnemen.

Nog op zoek naar een camper of caravan? Op onze website staat een groot en actueel aanbod nieuwe en gebruikte campers en caravans. Bekijk hier het aanbod. Allerlei interessante kampeergebieden bekijk je hier.

 

 

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws