Geplaatst op: 01-04-2020 Geschreven door: Laurens Koster Leestijd: 4 minuten
Naar de camping tijdens de coronacrisis?

Naar de camping tijdens de coronacrisis?

Het kampeerseizoen is officieel begonnen op 1 april. Maar mag je in de huidige situatie nog kamperen en zijn de campings eigenlijk wel open? Ook na de persconferentie op dinsdagavond 31 maart is daar nog onduidelijkheid over. Wat we wel weten, zetten we voor je op een rijtje.

Eigenlijk weten de meeste campings zelf ook niet waar ze aan toe zijn. In principe mogen campings open gaan zolang ze zich aan de landelijke én de regionale regels houden. En daar is verschil te vinden, want er zijn 25 veiligheidsregio’s. En dan zijn er ook burgemeesters die van de overheid de bevoegdheid hebben gekregen om zelf regels op te stellen. Dat zorgt voor grote verschillen tussen de verschillende regio’s en gemeenten.

Er zijn regio’s waarvoor geldt dat campings nog open mogen gaan op voorwaarde dat ze hun sanitaire voorzieningen sluiten. Voor de mensen die een seizoensplek op een camping hebben, is dat niet zo’n ramp, maar wel voor de kampeerder die zelf geen douche of wc heeft.

Camping open

In Zeeland alles dicht

De veiligheidsregio in Zeeland heeft besloten dat toeristen hun vakantieverblijf weer moeten verlaten. De sluiting van de vakantieparken behoort tot de aanvullende maatregelen die de veiligheidsregio treft om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De regio Rotterdam heeft dit voorbeeld inmiddels gevolgd. Veel campings elders hebben besloten de opening nog even uit te stellen tot er wat meer duidelijkheid is. Ook zijn er veel kampeerders die annuleren vanwege de coronacrisis. Daarnaast is er een behoorlijk grote groep kampeerders die er inmiddels voor kiezen om hun vakantie te verplaatsen.

Toch blijft openhouden van de campings een optie. Ondernemers werken met man en macht om de camping volgens de laatste regels aan te passen. Op veel campings is afstand houden geen probleem. Daarbij kan voor sommige gezinnen een onderkomen op een vakantiepark juist een uitkomst zijn. Bijvoorbeeld voor gezinsleden die een cruciaal beroep vervullen. Ook voelen sommige mensen zich op de camping veiliger dan in drukbevolkt appartementencomplex. Zolang er maar de mogelijkheid is om afstand te bewaren en een camper of caravan te bewonen waar zich sanitaire voorzieningen in bevinden.

camper

Ook de Stichting Vrije Recreatie (SVR), waar ruim 1200 boerencampings zijn aangesloten, ziet dat de regels per regio sterk verschillen.  Bijvoorbeeld Gelderland. In de regio’s Noord en Oost-Gelderland mogen de campings open maar moeten alle gemeenschappelijke ruimtes, zoals kantines en toiletgebouwen, afgesloten worden. Al kan een burgemeester van een gemeente weer bepalen dat een specifieke camping toch dicht moet.

Die onduidelijkheid zorgt voor onrust. Een landelijk beleid zou in dit opzicht overzichtelijker zijn. Maar, de ene camping is de andere niet. Het voordeel van de huidige aanpak is dat per camping bekeken kan worden of het verantwoord is om het seizoen van start te laten gaan.

Annuleren van je vakantie

Wat moet je doen wanneer je een campingvakantie wilt cancelen of plannen? Check de website en neem contact op met de betreffende camping. Bij een annulering geven veel campings een tegoedbon voor later in het seizoen. Een werkwijze waar we maar beter sympathie voor kunnen hebben. Op je strepen staan en geld eisen zal betekenen dat het merendeel der campings anders permanent zal moeten sluiten en dan valt er straks, wanneer we de huidige crisis te boven komen, niet veel meer te recreëren.

Ben je op zoek naar een eigen camper of caravan? Je kun op onze website zoeken in een groot aanbod. Of bekijk eerst nog een aantal caravantesten of campertesten.

 

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws