Geplaatst op: 04-08-2019 Geschreven door: Redactie Leestijd: 3 minuten
Mag je je camper of caravan voor de deur parkeren?

Mag je je camper of caravan voor de deur parkeren?

Direct voor of na je vakantie is het erg prettig als je de camper of caravan even voor je deur kunt laten staan. Je hebt natuurlijk veel in- en uit te laden van je kampeervakantie. Wist je dat er in de meeste gemeentes een regel is over de parkeertermijn? Handig om te weten, zeker als je geen bekeuring wilt krijgen.

Nog even alles inruimen of ordenen voordat je vakantie begint. Of alle spullen er weer uithalen en schoonmaken, zodat je camper of caravan weer helemaal klaar is voor de winterstalling. Dan is het ideaal als die even voor de deur kan blijven staan.

APV

In de meeste gemeentes van Nederland mag je maximaal drie dagen je camper of caravan parkeren op de openbare weg. Soms is dat langer, soms korter, dat verschilt per gemeente. Als je de maximale parkeertijd overschrijdt, riskeer je een boete. Een vervelend begin of einde van je vakantie. Ben je benieuwd hoelang je in jouw straat mag parkeren? Dit staat in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) van je gemeente.

Deze verordening wordt door gemeentes opgesteld, zodat het uitzicht op de openbare weg niet wordt beperkt en/of er geen langdurige verhoging van de parkeerdruk is. Dit geldt ook voor andere wagens, zoals aanhangwagens en vouwwagens.

caravan parkeren

Ook niet verplaatsen

Mocht je slim bedenken dat je deze termijn kunt verlengen door je camper of caravan een paar plekken op te schuiven, dan heb je het mis. Het gaat om het gebruiken van de openbare weg, ongeacht op welke plek de caravan of camper staat. Heel precies wordt deze regel trouwens niet altijd nageleefd. De gemeente komt meestal pas in actie als omwonenden gaan klagen, of als het echt storend is voor de omgeving. In deze gevallen kun je dan een boete krijgen, of je camper of caravan wordt zelfs weggesleept.

Caravan op CampersCaravans.nl

Afwijkende regels

Naast deze regel over parkeren op de openbare weg, zijn er extra regels voor het parkeren van je camper of caravan. Als je bijvoorbeeld parkeert op je eigen terrein. Zo kan in de APV staan dat de camper of caravan achter de ‘achtergevelrooilijn’ van je oprit moet staan. Als je in een stad woont, kan het zijn dat je een parkeervergunning nodig hebt voor je kampeermiddel. Dit geldt voor de caravan alleen als je die los hebt staan. Is je caravan aan je auto vastgekoppeld, dan hoef je geen extra parkeergeld te betalen.

Is jouw camper niet alleen je kampeermiddel, maar ook je dagelijks vervoermiddel? Dan betaal je ook volledige wegenbelasting en mag je gewoon voor de deur parkeren. Toch kan ook hier een eis in de APV staan, vooral over de maximale grootte en breedte die daarin is toegestaan.

Op zoek?

Ben je nog op zoek naar een camper of caravan? Wij hebben een groot aanbod: campers en caravans in alle soorten en maten. Bekijk hier het huidige aanbod

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws