Geplaatst op: 14-06-2020 Geschreven door: Redactie Leestijd: 7 minuten
Lithiumaccu’s: nooit meer aan de stroompaal

Lithiumaccu’s: nooit meer aan de stroompaal

Vrijheid, onafhankelijkheid: kampeerders houden ervan en met name camperaars staan graag helemaal ‘vrij’, zonder steeds een kabeltje te hoeven uitrollen naar de stroompaal. De nieuwste trend: lithiumaccu’s. Waar moet je op letten?

Campers zijn helemaal selfsupporting: je hebt je eigen toilet en douche aan boord, met je eigen gasvoorraad kun je koken, heb je warm water en verwarming, drinkwater haal je uit je eigen tanks en afvalwater verdwijnt in de vuilwatertank. Voor het elektrische systeem hebben campers twee accu’s aan boord: eentje om de motor te starten en de camper rijdend te houden en de andere noemen we de huishoud- of boordaccu. Die zorgt voor de stroomvoorziening als je stil staat. Als je op het punt staat om die boordaccu te vervangen, dan is dit hét moment om over te stappen op lithium.

Emergo PowerExtreme X125
Emergo PowerExtreme X125

Het hart van de camper

De boordaccu is het hart van de camper. Die zorgt voor de binnenverlichting, hij zorgt voor elektriciteit voor de waterpomp, om het toilet door te spoelen, voor de ringverwarming en bijvoorbeeld om radio te luisteren en tv te kijken. Met een speciale omvormer (ook wel: inverter) tover je zelfs 230 Volt uit je accu. Zodat je een kopje koffie uit je Nespresso-apparaat kunt halen, zodat je de laptop en je e-bikes kunt opladen en zodat de dames aan boord hun haar kunnen föhnen. En dat allemaal zónder dat je aan de stroompaal staat. Dat zorgt dus voor optimale vrijheid, zodat je precies op dat ene mooie plekje kunt staan waar geen 230 Volt beschikbaar is. De modernste variant van die huishoudaccu is de lithium-ion accu en die heeft veel voordelen.

Let op veiligheid

De markt wordt overspoeld met wat in de volksmond de lithiumaccu is gaan heten. Fabrikanten en leveranciers uit met name het verre oosten struikelen over elkaar heen met prijskaartjes waar de A-merken niet aan kunnen tippen. Hoe verleidelijk ook: als je overweegt om een lithiumaccu te kopen, is het belangrijk om te letten op veiligheid, al was het maar omdat je ook in de camper slaapt. Lang niet alle fabrikanten hebben hun veiligheidscertificaten voor elkaar als ze überhaupt al een certificaat hebben. Gevestigde merken gebruiken ijzerfosfaat als basis voor hun lithiumaccu’s, een materiaal dat onbrandbaar is, in tegenstelling tot de lithiumaccu’s die in de autobranche worden gebruikt. Die zijn gebaseerd op nikkel, kobalt en magnesium en kunnen bij verkeerd gebruik dus wel vlam vatten.

NDS 3Lion 100 Ah
NDS 3Lion 100 Ah

Veel voordelen

Waarom zou je eigenlijk overstappen op een lithiumaccu? Omdat ze een aantal belangrijke voordelen hebben voor camperaars. Allereerst is dat het gewicht: een lithiumaccu scheelt tientallen kilo’s laadvermogen omdat ze vele malen lichter zijn dan de traditionele loodzuur- of AGM-accu. Als voorbeeld nemen we de SuperB Epsilon, een accu van Nederlandse (!) makelij: die accu’s worden in Hengelo gebouwd.

De Epsilon heeft een capaciteit van 90 Ah (ampère-uur) en die capaciteit is de populairste variant voor de campermarkt. Hij weegt slechts 12,5 kilo en als je dezelfde capaciteit wilt bij loodzuur-accu’s, heb je minimaal twee van die zware bakbeesten nodig die per stuk 22 kilo wegen. Dat komt omdat je loodaccu’s slechts tot de helft mag ontladen. Voor een effectieve 90Ah moet je dus 180 Ah in je camper plaatsen. Lithiumaccu’s kun je helemaal leegtrekken en de SuperB Epsilon levert dus ook echt wat er op staat: 90 Ah. Een ander voordeel van de lithiumaccu is dat je ‘m razendsnel kunt opladen: in 1-2 uurtjes is dat gebeurd. Nog een voordeel is dat de energie uit de zonnepanelen veel efficiënter wordt opgeslagen in lithiumaccu’s dan in loodaccu’s. Waardoor je zomaar vier tot vijf dagen op die ene plek kunt blijven staan, zonder dat je aan de stroompaal hoeft of moet verkassen.

Victron LFP Smart 12,8/100Ah
Victron LFP Smart 12,8/100Ah

Van camper naar camper

Een laatste voordeel betreft de levensduur: een lithiumaccu gaat zomaar drie tot vier keer langer mee dan een normale accu en wat dat betreft is SuperB een buitenbeentje. De levensduur van accu’s wordt namelijk uitgedrukt in laadcyclussen: het volledig op- en ontladen van de accu. De meeste fabrikanten van lithiumaccu’s garanderen een levensduur van 1500 tot 2500 laadcycli. SuperB garandeert er maar liefst 5000: twee keer zoveel.

Die accu kun je dus vijfduizend keer volledig ontladen en weer opladen. Dat heeft te maken met de hoge kwaliteit van de lithiumcelen waarmee de accu is opgebouwd, de bouwwijze en het ingebouwde Battery Management Systeem dat erop toeziet dat de cellen heel gelijkmatig worden ontladen en weer opgeladen. Daardoor kunnen SuperB accu’s enorme ontlaadstromen aan, tot maar liefst 350 Ampère, waardoor je een omvormer kunt gebruiken tot 3000 Watt, genoeg om zelfs twee föhns op te laten draaien. Door die lange levensduur verhuis je de SuperB Epsilon dus moeiteloos mee naar je volgende camper en daarmee is het prijsverschil met de concurrentie dus ook wel te verklaren.

SuperB Epsilon 12V90Ah
SuperB Epsilon 12V90Ah

Bovendien is de Epsilon ‘plug-and-play’, terwijl je bij sommige andere merken bijvoorbeeld nog een Battery Management Systeem moet aanschaffen. Het merk uit Hengelo heeft in middels een flinke reputatie opgebouwd in de camperwereld. Als je bij merken als Morelo, Carthago, La Strada, Rapido of Malibu een nieuwe camper bestelt met een lithium-ion accu, dan wordt er standaard een Nederlandse SuperB-accu ingebouwd. Duitse premium campers met Nederlandse lithiumaccu’s – best bijzonder.

Inbouwen

De huishoudaccu vervangen door een SuperB lithiumaccu is niet heel ingewikkeld. Bij een moderne camper – met een Euro-5 of Euro-6 motor – is waarschijnlijk nog een extra booster nodig; bij oudere campers is dat vaak niet eens nodig. Met twee uurtjes inbouwen sta je weer buiten. Voor het inbouwen van een SuperB accu kun je terecht bij diverse kampeerbedrijven. Meer informatie daarover vind je op www.caravan-campercomfort.nl

Overzicht lithiumaccu’s

Emergo PowerExtreme X125
Capaciteit 125 Ah
Max. continu stroom 150A (piek 200A)
Max. laadstroom 100A14
Levensduur >1500 laadcycli
Gewicht 14,8 kg
Prijs € 1429
emergoplus.com

NDS 3Lion 100 Ah
Capaciteit 100 Ah
Max. continu stroom 100A (piek 150A)
Max. laadstroom 100A
Levensduur >2500 laadcycli
Gewicht 13,8 kg
Prijs € 1464
www.ndsbenelux.eu

SuperB Epsilon 12V90Ah
Capaciteit 90 Ah
Max. continu stroom 200A (piek 350A)
Max. laadstroom 90A
Levensduur >5000 laadcycli
Gewicht 12,5 kg
Prijs € 1839
www.superb-accu.nl

Victron LFP Smart 12,8/100Ah
Capaciteit 100Ah
Max. continu stroom 100A (piek 200A)
Max. laadstroom 50A (max. 200A)
Levensduur >3000 laadcycli
Gewicht 18 kg
Prijs € 1.390*
www.victronenergy.nl

*exclusief battery management systeem

Groot aanbod

Nog op zoek naar een nieuwe camper of caravan? Wij hebben een groot aanbod waar je uit kunt kiezen van dealers en particulieren. Of bekijk je liever eerst nog een aantal campertesten of caravantesten?

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws