Geplaatst op: 04-06-2021 Geschreven door: Redactie Leestijd: 5 minuten
Levelsysteem camper: perfect waterpas

Levelsysteem camper: perfect waterpas

Onderweg zijn met de camper – dat is het mooiste wat er is. Samen met die ene perfecte plek voor een overnachting natuurlijk. En dan sta je het liefst mooi horizontaal. Dat kan met wat gehannes, of… met een druk op de knop. Zeker met het juiste levelsysteem voor je camper.

Je camper perfect waterpas: veel camperaars geeft dat een comfortabel gevoel. Je bed staat mooi horizontaal zodat je niet met hoofdpijn wakker wordt, het water van de douche loopt netjes weg en je gebakken eitje ligt perfect in het midden van de koekenpan. Sommige camperbezitters halen er hun schouders over op als ze een nachtje niet perfect horizontaal staan – je moet het wel erg bont maken voor je je bed uitrolt. Ideaal is het niet. Een scheve vloer ‘werkt’ nu eenmaal niet erg prettig met je evenwichtsorgaan. Daarom maakt ‘horizontaal stellen’ een vast onderdeel uit van het aankomstritueel.

E&P produceert levelsystemen voor campers en caravans
E&P produceert levelsystemen voor campers en caravans

Gemak dient de mens

De goedkoopste manier om de camper waterpas te zetten is met zogenaamde oprijblokken: wigvormige kunststof keggen onder de wielen van de camper. Er is ook een ándere manier om de camper horizontaal te stellen: met een hydraulisch levelsysteem. Niet goedkoop (vanaf circa 5.350 euro, inclusief montage), maar wel heel gemakkelijk. Een van de A-merken onder de hydraulische levelsystemen is E&P Hydraulics, een bedrijf uit het Zuid-Hollandse Nieuw-Vennep. E&P is marktleider op het gebied van automatische levelsystemen en ontwikkelt, produceert en verkoopt wereldwijd zulke systemen voor onder meer caravans en campers. Zo’n levelsysteem zorgt overigens niet alleen voor gebruiksgemak bij het horizontaal stellen.

Een extra voordeel van hydraulische stelpoten is dat de camper muurvast staat en dus minder gevoelig is voor zijwind op je overnachtingsplek. Daarnaast voel je dus ook geen beweging als iemand in of uit de camper stapt – prettig als ’s morgens iemand eerder wakker is en door de camper loopt.

De belangrijkste onderdelen van het levelsystem – vier poten en de hydraulische pomp en het bedieningspaneel

Druk op de knop

Het E&P levelsysteem bestaat uit een elektrische pomp met regelunit, die tussen de chassisbalken wordt gemonteerd. Van daaruit wordt via de slangen hydrauliek-olie naar vier cilinders – op elke hoek van de camper – gepompt. Daardoor zakt er vanuit elke cilinder een steunpoot omlaag die de camper vervolgens omhoogduwt. Dat gebeurt automatisch, eerst de voorkant en dan de achterzijde, om torsie in het chassis zoveel mogelijk te voorkomen. De geïntegreerde digitale waterpas zorgt vervolgens voor finetuning totdat de camper perfect waterpas staat. Dat gebeurt allemaal na één druk op de knop en het hele proces duurt nog geen twee minuten. De besturing van het E&P levelsysteem doe je met een meegeleverde afstandsbediening of de optionele draadloze unit met touchscreen. Daarmee stel je de camper horizontaal terwijl je zelf buiten een rondje om de wagen loopt.

Met de Footplatecover krijg je 40 procent meer oppervlak.
Met de Footplatecover krijg je 40 procent meer oppervlak.

Handmatig of automatisch

Je kunt de stelpoten – die in de basisuitvoering al 2000 kilo per stuk kunnen dragen – volledig automatisch bedienen maar ook handmatig is mogelijk. Bijvoorbeeld met je voeten iets omhoog wilt slapen. Ook is er een ‘scheefstandfunctie’ waarbij het systeem de camper iets laat overhellen zodat de tank maximaal leegloopt. Wegrijden met de stelpoten omlaag is uitgesloten: het E&P systeem werkt alleen als de handrem is aangetrokken. Een relatief nieuwe optie is de weegmodule, waarbij het E&P levelsysteem de camper weegt. Zo kun je overbelading voorkomen. Naast het totaalgewicht meet het systeem ook het gewicht per steun zodat meteen duidelijk is of het gewicht goed over de camper is verdeeld.

Een E&P levelsysteem kan worden gemonteerd onder alle mogelijke camperchassis, ook onder buscampers. De systemen zijn beschikbaar voor campers van 3,5 tot 24 ton en ze kunnen worden gecombineerd met luchtvering. In zo’n situatie wordt de luchtvering automatisch op het laagste niveau ingesteld zodra het E&P systeem wordt geactiveerd. De camper zakt dan tot het laagste punt, waarna de hydraulische stelpoten het voertuig waterpas zetten. Daardoor heb je een lage instap en het is bovendien mogelijk om grote verschillen in de ondergrond te overbruggen. E&P kan worden gecombineerd met diverse merken luchtvering, waaronder de systemen van VB Airsuspension, dat net als E&P onderdeel is van chassisfabrikant ALKO.

Fabrikanten levelsystemen

E&P Hydraulics – www.ep-hydraulics.com
AL-KO – www.alko-tech.com
Goldschmitt – www.goldschmitt.de

Nog op zoek?

Nog op zoek naar een nieuwe camper? Wij hebben een groot aanbod waar je uit kunt kiezen van dealers en particulieren. Of bekijk je liever eerst nog het laatste kampeernieuws?

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws