Geplaatst op: 02-05-2021 Geschreven door: Sanne Koens Leestijd: 6 minuten
Kamperen met je hond: comfortabel op de camping

Kamperen met je hond: comfortabel op de camping

Wat heerlijk: jij en je gezin zijn op de camping aangekomen! Alles staat klaar, inclusief de plek voor de hond. De vakantie kan beginnen. Voor jullie hond is het alleen wel even schakelen, een nieuwe omgeving met allemaal nieuwe geluiden en geuren. Wij geven je tips voor als je gaat kamperen met je hond, zodat die zich ook op zijn gemak voelt.

De hond hoort helemaal bij jullie gezin, logisch dus dat die mee gaat op vakantie. En dat kan prima, de meeste honden hebben een groot aanpassingsvermogen. Voordat je op vakantie gaat, is een goede voorbereiding erg belangrijk. Kies bijvoorbeeld met zorg een bestemming en camping die geschikt is om te kamperen met je hond. En je kunt van tevoren je hond ook al voorbereiden met een goede training. Daarnaast zijn er handige producten die je mee kunt nemen. Meer hierover lees je in dit artikel.

Wennen aan de camping

Een handige tip voor de eerste dagen op de camping: laat hem veel slapen. Zorg voor een prettige, veilige plek in de schaduw waar weinig drukte omheen is. Dat kan een bench zijn, maar ook een plek in de schaduw bij de camper of caravan. Neem de mand mee van thuis, of een deken waar je hond graag op ligt. Dat voelt direct vertrouwd.

Wat je hond ook helpt om te wennen aan de nieuwe omgeving, is rustig verschillende rondjes over de camping lopen met de hond aan de lijn. Laat hem rustig overal aan snuffelen, zodat de geuren vertrouwder kunnen worden. Bekijk ook of er uitlaatgebieden in de buurt zijn, daar kan je hond dan direct met andere honden kennismaken en spelen.

Laat je hond wennen aan de camping door een rondje te lopen.
Laat je hond wennen aan de camping door een rondje te lopen.

Eten en drinken

Vakantie vieren betekent voor jou waarschijnlijk ook lekker eten en drinken, bijvoorbeeld genieten van lokale lekkernijen. Voor je hond is dat anders. Natuurlijk kun je je hond af en toe best wel even verwennen met iets lekkers, bijvoorbeeld een worstje van de BBQ. Maar als dagelijks voer zijn de brokken die je thuis gebruikt het beste.

Neem een voorraad van zijn vertrouwde voer mee op vakantie. Het kan namelijk zijn dat dit voer niet te koop is in de buurt van je vakantiebestemming. Ook drinken is belangrijk voor je hond. Zorg dat er elke dag vers drinkwater beschikbaar is voor je hond. Niet alleen op je vakantiebestemming, maar ook onderweg.

Voldoende beweging

Op veel campings waar honden zijn toegestaan, is het verplicht om hem aan de lijn te houden. Handig is daarvoor een lange lijn die je vastmaakt aan een grondpin. Bij een kleinere hond kan een haring ook prima werken. Met de lange lijn heeft de hond voldoende bewegingsruimte, maar kan hij niet over de camping gaan struinen. Eventueel kun je de lange lijn vastmaken aan een harnas in plaats van een halsband, zodat de nek van je hond niet te veel belast wordt.

Je kunt je hond af en toe verwennen met iets lekkers, bijvoorbeeld van de BBQ.
Je kunt je hond af en ook mee laten genieten, bijvoorbeeld van de BBQ.

Warm zeg!

Honden kunnen minder goed tegen warmte dan mensen. Dat is goed om in de gaten te houden als je gaat kamperen met je hond. Sowieso is het in de voorbereiding slim om een bestemming te kiezen die ook nog aangename temperaturen voor je hond heeft. Toch kan het in de zomer overal flink heet worden. Belangrijk is dan dat je je hond helpt om af te koelen, bijvoorbeeld met deze tips:

• Zorg altijd voor voldoende drinkwater.
• Maak een prettige slaapplek voor de hond in de schaduw. Dit kan onder de bomen, maar ook onder de camper of caravan. Of je neemt een klein tentje, speciaal voor de hond mee.
• Zoek in de buurt naar een plek waar je hond een verfrissende duik kan nemen. Houd je hond daar niet van? Misschien valt een voetenbadje meer in de smaak. Er zijn speciale honden-zwembadjes te koop.
• Er zijn koelmatjes en koelvesten te koop, die je hond helpen afkoelen.
• Ga niet op het heetste punt van de dag de hond uitlaten. Maak de langere wandelingen in de ochtend en avond, wanneer het koeler is.
• Ga je toch een rondje lopen, let dan op met asfalt en zand. Dat kan enorm heet worden, erg pijnlijk voor de voetzooltjes van je hond.
• En als laatste: laat je hond NOOIT alleen achter in de auto. In heel korte tijd kan de temperatuur enorm oplopen, levensgevaarlijk voor je hond.

Een vrolijke manier om je hond te helpen met afkoelen.
Een vrolijke manier om je hond te helpen met afkoelen.

Alleen achterlaten?

Over het algemeen is het advies om je hond niet alleen achter te laten op de camping. Het ligt natuurlijk aan je hond, maar zelfs als hij nooit blaft, kan dat anders zijn tijdens het kamperen. Het is een vreemde omgeving, met andere geluiden en geuren en daardoor kan je hond ongewenst gedrag laten zien. Daarnaast kan het flink warm worden in de camper of caravan, iets waar je hond niet goed tegen kan.

Ben je met meerdere mensen, ga dan om de beurt even weg, zodat iemand bij de hond kan blijven. Of neem je hond gezellig mee. Zeker bij mooie wandelingen in de natuur, zal hij enorm genieten!

Je eigen camper of caravan

Kamperen met je hond erbij is dus goed te doen! Nog op zoek naar een eigen camper of caravan? Op CampersCaravans.nl kun je kiezen uit een groot aanbod nieuwe en tweedehands campers en caravans. Of lees je liever eerst nog meer kampeernieuws?

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws