Geplaatst op: 28-06-2018 Geschreven door: Laurens Koster Leestijd: 3 minuten
Kampeertrend 2018: Samen een camper of caravan kopen

Kampeertrend 2018: Samen een camper of caravan kopen

Onderzoek naar de kampeertrend in 2018 toont aan dat Nederlanders die een camper of caravan willen kopen dit steeds vaker samen met iemand anders aanschaffen. Aanbieders spelen in op deze trend; het aanbod campers is in 2018 hoger dan ooit en laat een stijging zien van ruim 20% vergeleken met een jaar daarvoor. In de periode januari tot medio juni 2018 was er ook op camperscaravans.nl een sterke stijging in zoekopdrachten naar een nieuwe of gebruikte camper of caravan te zien.

Een groot deel van de Nederlanders koopt samen met vrienden of familie een camper of caravan, waarbij voornamelijk de camper populair is om in deeltijdbezit aan te schaffen. Vooral jongere mensen kopen met elkaar een camper of caravan. Onder de 30 jaar geeft 20% aan dit product samen met familieleden te kopen, met een ander gezin (15%) of met vrienden (5%).

Nieuwe kampeertrend

Onderzoeksbureau Panelwizard onderzocht in opdracht van Marktplaats het gedrag van Nederlandse kampeerders. De uitkomsten tonen nieuwe vakantietrends. Twee kampeertypes zijn in opmars: de jonge gezinnen die een caravan/camper voor de kinderen hebben aangeschaft (Family Minded: 14%) en reizigers die voor een langere periode op pad gaan om zoveel mogelijk van de wereld te zien (World Travellers: 12%). Beide kampeertypes zijn dit jaar nieuwkomers in de top vijf kampeertypes in vergelijking met hetzelfde onderzoek in 2016.

Top 5 Nederlandse kampeertypes

Met de caravan of camper op vakantie kan in allerlei vormen en maten. Daarom zijn er verschillende kampeertypes voor een caravan of camper bezitters:

  • Happy Campers (57%)– kamperen vooral omdat ze het tof vinden en willen genieten van de vrijheid.
  • Roadtrippers (28%)– deze kampeerders trekken van camping naar camping.
  • Family Minded (14%)– kamperen met de kinderen en hebben de camper of caravan daar helemaal omheen gebouwd.
  • Socials (13%)– deze kampeerders vinden het heerlijk om nieuwe vrienden te maken op de camping.
  • World Travellers (12%) – deze kampeerders gaan zo lang mogelijk op reis om zoveel mogelijk te zien van de wereld met de camper of caravan.

Waarom een camper of caravan?

De belangrijkste reden om met de camper of caravan te gaan is de zekerheid van de slaapplaats (52%) en de luxe van een eigen huisje (50%). Niet afhankelijk zijn van anderen (49%), flexibiliteit en vrijheid (48%) en tot rust komen in het buitenleven (48%) blijken ook veel voorkomende redenen om eropuit te trekken. Hoewel kampeerders op vakantie gaan voor de rust en ontspanning, levert het soms ook de nodige stress op. Nederlanders ervaren de meeste stress als ze moeten parkeren op krappe plekken (20%) of moeten rijden in smalle straatjes (12%).

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws