Geplaatst op: 06-10-2020 Geschreven door: Redactie Leestijd: 9 minuten
KABE: Zweedse topkwaliteit anno 2021

KABE: Zweedse topkwaliteit anno 2021

KABE caravans en campers staan bekend om hun extreme wintervastheid. De Zweedse fabrikant heeft indrukwekkend veel expertise op het gebied van isolatie en ventilatie en dat resulteert in kampeermiddelen die het hele jaar door zorgen voor optimaal comfort. Voor modeljaar 2021 zet KABE nieuwe standaarden in het premiumsegment.

Bijzonder aan de KABE-producten is dat wanden, vloeren en daken van zowel caravans als campers dikker zijn uitgevoerd dan andere fabrikanten doen. Dat levert een betere isolatie op. Doordat KABE bovendien kleinere ramen gebruikt, gaat er ’s winters minder warmte verloren.

Kabe topmodel Imperial 2021
Kabe topmodel Imperial 2021.

Andersom werkt dit ook: door de perfecte isolatie en de kleinere ramen dringt er ’s zomers ook minder warmte door in het interieur, waardoor KABE caravans en campers onder de volle zon juist koeler blijven dan andere merken. Uniek aan de producten van KABE is verder de standaard Alde-vloeistofverwarming, die in combinatie met de vloerverwarming zorgt voor een comfortabel verblijf onder barre winterse omstandigheden – het merk heeft een eigen klimaatkamer waarin de caravans en campers getest worden tot temperaturen van min 30 graden Celsius.

Een andere KABE-innovatie is het in eigen beheer ontwikkelde en gepatenteerde VarioVent-systeem dat zomer en winter zorgt voor optimale ventilatie in de caravans en campers van het Zweedse merk.

Kabe Ametist nieuwe kleuren zorgen voor een ruimtelijk interieur
Kabe Ametist nieuwe kleuren zorgen voor een ruimtelijk interieur.

Edelstenen

De belangrijkste serie caravans is de zogenaamde Edelstenen-serie, met namen als Ametist, Briljant, Safir, Smaragd en Diamant. Die complete serie is voor modeljaar 2021 uitgevoerd met gladde beplating. Onder de Edelstenen-serie zit de Classic, die voor 2012 is uitgerust met een nieuw design mini-hamerslag beplating voor de aluminium zijwanden.

De Classic-serie heeft dezelfde isolatie en verwarming als de andere KABE-series, met wat minder opties en een wat kortere uitrustingslijst dan de andere modellen, waardoor een gunstiger instapprijs is gerealiseerd. In de Classic-serie zitten enkele voor Nederland interessante modellen die wat kleiner en daardoor lichter zijn, plus enkele modellen met stapelbedden voor de kinderen.

Slimme details zoals draadloos opladen van gsm en tablet - in de Kabe Imperial.
Slimme details zoals draadloos opladen van gsm en tablet – in de Kabe Imperial

Voor modeljaar 2021 wordt de Classic-serie bovendien uitgebreid met drie populaire indelingen: de Classic 600 GLE B2 met twee eenpersoonsbedden, de Classic 600 TDL E2 met enkele bedden en een grote badkamer over de volle breedte van de caravan en hét verkoopsucces van KABE in 600-lengte, met een royaal tweepersoonsbed in de lengterichting: de Classic 600 XL.

Premium caravans

Andere modelseries in het luxesegment zijn de KABE Royal, die voor 2021 is voorzien van een vierpits gasfornuis met heteluchtoven, en de ruimere Hacienda-serie die met een dubbele, zogenaamde tandem-as is uitgerust. Top of the bill is de Imperial-lijn: een serie caravans uit het absolute premiumsegment, die voor modeljaar 2021 standaard is voorzien van Alde zone-verwarming waarbij de verwarming aan de voor- en achterzijde apart regelbaar is.

De Imperial heeft ook een nieuw exterieurdesign gekregen, waarbij de karakteristieke KABE huisstijlkleur rood is gecombineerd met subtiele zwarte accenten, vergelijkbaar met de campers van het Zweedse merk.

Kabe topmodel Imperial onderweg.
Kabe topmodel Imperial onderweg.

Nieuwe voor modeljaar 2021 is het nieuwe houtdecor ‘Nordic Oak’ voor alle KABE-caravans (behalve de Classic-serie) die wordt gecombineerd met lichte kleurvlakken en een nieuwe, lichte wand- en vloerbekleding die de caravans een ruimtelijker uitstraling geven. De caravans met een badkamer-indeling – de zogenaamde TDL-uitvoeringen – zijn opnieuw ontwikkeld en beschikken nu over een ruimere douchecabine met hetzelfde badkamercomfort als thuis. Ander 2021-nieuws is dat caravans uit de Royal-en Imperial-serie optioneel kunnen worden uitgevoerd met een energiezuinige Dometic-compressorkoelkast die door de dubbele scharnieren aan beide zijden toegankelijk is.

Van buscampers tot integraals

In de Zweedse regio Småland, waar de KABE-fabriek gevestigd is, worden ook de buscampers gebouwd die KABE voor modeljaar 2020 introduceerde: kampeerbussen met volledige stahoogte en een gepatenteerde manier van isoleren die de ’Van’ geschikt maakt voor alle seizoenen. De Van is optioneel zelfs leverbaar als 4×4.

De nieuwe Kabe halfintegraal Royal.
De nieuwe Kabe halfintegraal Royal.

Daarnaast produceert KABE integraalcampers, halfintegraals en een zogenaamde ‘cross-over’ (met hefbed) onder de naam Travel Master. Een aantal van die Travelmaster halfintegraals is leverbaar met een breedte van 250 cm die extra woonruimte oplevert. Daarnaast voert KABE ook de Integrated op Fiat-basis: een 7,40 meter lange integraalcamper. Sinds modeljaar 2020 bouwt KABE ook integraalcampers op Mercedes, met een AL-KO chassis: de Crown en de nog luxere Imperial die beide thuishoren in het premiumsegment.

Nieuw voor 2021 is een halfintegraal die ook op Mercedes Sprinter wordt gebouwd: de KABE Royal. Deze camper is leverbaar in twee lengten, een 780 (7,75 meter lengte, beschikbaar in vijf verschillende indelingen) en een 880 (8,78 meter lengte, twee indelingen). Voor de motorisering wordt de nieuw ontwikkelde 170 pk-viercilinder Mercedes diesel gebruikt met 9-traps automaat en voorwielaandrijving. De wagen is onder meer uitgerust met het revolutionaire Mercedes MBUX-multimediasysteem met onder meer spraakbesturing voor telefoon en navigatie. Het Heavy Duty emissiesysteem is met ingang van modeljaar 2021 standaard op alle KABE-campers.

Kabe Royal - woonlounge
Kabe Royal – woonlounge.

‘Cross-over’ met hefbed

Ook de Royal halfintegraalcamper is een zogenaamde ‘cross-over’, met een extra tweepersoonsbed dat boven het woongedeelte in het plafond is verwerkt en elektrisch omlaag zakt indien nodig. Beide camperuitvoeringen hebben een genereuze breedte van 2,50 meter die voor extra woongenot zorgt – die breedte maakt KABE uniek op de campermarkt.

Voor het slaapgedeelte gebruikt KABE spiraalmatrassen die ook nog worden uitgerust met extra dikke opdekmatrassen. De bagageruimte onder de bedden is bereikbaar via de garagedeuren in beide zijwanden van de camper. De badkamer van de KABE Royal halfintegraal is voorzien van een draaibaar spoeltoilet, een douchecabine en een wastafel met boven- en onderkast voor alle toiletspullen. De zitgroep bestaat uit een comfortabele hoekbank en een extra zitplaats die samen met de draaibare cabinestoelen een gezellige woonlounge vormt voor vijf personen.

Interieur van de nieuwe Kabe Royal
Interieur van de nieuwe Kabe Royal

De dinette kan desgewenst omgebouwd worden tot een vijfde slaapplek. Standaard heeft de Royal vier zitplaatsen met veiligheidsgordels, maar optioneel is een vijfde zitplaats met veiligheidsgordel te bestellen. Beide nieuwe Royal-halfintegraals voldoen aan alle KABE-eisen met betrekking tot het alle-seizoenen-comfort, dus met vloerverwarming tot in de cabine en met een extra verwarmingspakket met ventilator onder de bestuurders- en de passagiersstoel.

Achterkant van de Kabe Royal
Achterkant van de Kabe Royal

Verwarming met aparte zones

Op technologisch vlak speelt KABE een toonaangevende rol die al eerder werd beloond met een European Innovation Award voor het SmartD-bedieningspaneel waarmee belangrijke functionaliteiten van de camper worden aangestuurd en voor het KABE SmartVent ventilatiesysteem.

Een innovatie voor 2021 is de zone-verwarming die KABE in samenwerking met verwarmingsexpert Alde heeft ontwikkeld en die niet alleen in caravans maar ook in campers wordt toegepast. Daardoor kan het vloeistofverwarmingssysteem afzonderlijk worden aangestuurd, zodat er verschillende temperaturen kunnen worden gekozen voor de cabine, bij de zitgroep of in het slaapgedeelte – iets dat met name door winterkampeerders op prijs zal worden gesteld. De KABE zone-verwarming is met ingang van het modeljaar 2021 standaard op alle campers en in de caravans van de Imperial-series.

Kabe Royal - de rode huisstijlkleur gecombineerd met zwarte accenten
Kabe Royal – de rode huisstijlkleur gecombineerd met zwarte accenten.

Crashveiligheid

Voor modeljaar 2021 is er extra aandacht besteed aan de crashveiligheid met actieve en passieve veiligheidssystemen bij zowel de campers op basis van de Fiat Ducato als de Mercedes Sprinter. De actieve systemen moeten voorkomen dat zich een ongeluk voordoet, waarbij je bij Mercedes bijvoorbeeld moet denken aan het automatische remsysteem, ABS, regensensor, grootlicht-assistent, zijwindstabilisatie en de rijbaan-assist die de bestuurder waarschuwt als er zonder knipperlicht van rijbaan wordt gewisseld. Die extra systemen dragen stuk voor stuk bij aan extra veiligheid tijdens het rijden.

De passieve veiligheidssystemen moeten letsel zoveel mogelijk voorkomen als er onverhoopt toch een ongeval plaatsvindt. Daarbij kun je denken aan airbags, maar ook aan de stabiele campercarrosserie met verlijmde constructie, uitwendig verlengde draagbalken en bijvoorbeeld de stalen frames rondom de accu en de watertank, die voorkomen dat deze bij een aanrijding losraken. Ook is er vanaf modeljaar 2021 een nieuwe constructie van de tafel waarbij het tafelblad tijdens het rijden kan worden weggeklapt. Met dit soort innovaties is KABE koploper als het gaat om veiligheid in kampeerauto’s.

Meer informatie: www.KABE.se/nl

Al het aanbod van campers en caravans bekijken? Klik dan hier.
Ander kampeernieuws lezen? Kijk hier verder.

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws