Geplaatst op: 08-04-2021 Geschreven door: Sanne Koens Leestijd: 4 minuten
Je caravan uit de stalling: bekijk onze tips

Je caravan uit de stalling: bekijk onze tips

Met het aanbreken van het voorjaar, komen ook de kampeerkriebels weer los. Hoogste tijd dus om je caravan uit de stalling te halen. Waar moet je eigenlijk op letten als je je caravan ophaalt? Wij geven je tips.

Tijdens de winter gaan niet veel mensen kamperen. Hoewel winterkamperen steeds populairder wordt, gaan toch veel caravans de winterstalling in. En dat is een goed idee, want in een overdekte stalling is je caravan beschermd tegen alle barse weerinvloeden van de winter. En als je hem toch niet gebruikt…

Caravan in de stalling

Als het goed is, heb je je caravan goed voorbereid op de winterstalling. Dus als je je caravan uit de stalling haalt, is die nog lekker opgeruimd. Verder heb je waarschijnlijk alle apparaten uit gezet, is het watersysteem leeg en de gaskraan dicht. Volgende keer nog beter de winsterstalling in? Voor een goede voorbereiding op de winterstalling kun je deze tips bekijken.

Zin in kamperen: tijd om je caravan uit de stalling te halen.
Zin in kamperen: tijd om je caravan uit de stalling te halen.

Caravan uit de stalling

Als je je caravan uit de stalling hebt gehaald, is het slim om een aantal zaken te controleren:

De banden

Uit een steekproef van de BOVAG bleek dat veel caravans en vouwwagens verouderde banden hebben. Zeker na een paar maanden stilstand, is het dus goed om de conditie van de banden te controleren. Hoe is het profiel? Zijn de banden niet uitgedroogd? Zie je misschien scheurtjes? Hoe is de bandenspanning? Vergeet niet ook je reservewiel te controleren.

banden

Verlichting en spiegels

Werkt alles nog naar behoren? Bij de verlichting kun je het beste met twee personen goed controleren of alle lichten werken én goed zijn aangesloten. Het kan zijn dat er wel een lamp aangaat, maar de verkeerde. Communiceer dus ook welk licht aan zou moeten gaan.

Gas en water

Controleer of alle leidingen en slangen nog goed zijn. Zowel van de waterleidingen als de gasinstallatie. Kijk goed of er geen scheurtjes in de slangen zitten. Bij water merk je dat natuurlijk snel genoeg, als je het water weer laat stromen en het ergens gaat lekken. Dan is er in de winter een leiding gebarsten. Controleer trouwens ook of je nog voldoende gas hebt, zodat je tijdens het kamperen met je caravan niet zonder komt te zitten.

Gasflessen

En ook

Accu’s en batterijen: doen alle accu’s het nog? Bijvoorbeeld die van de mover? Laad alle accu’s weer op en vervang waar nodig alle batterijen.

De sloten: controleer of alle sloten nog soepel open en dicht gaan. Je kunt daar grafietpoeder voor gebruiken, mocht het wat lastig gaan.

De trekhaak: zorg dat de trekhaak goed schoon is, verwijder roest en vet. Sowieso handig om de trekhaak te beveiligen met een dopje als je hem niet gebruikt.

Schoonmaken

Hoewel je in het najaar je caravan waarschijnlijk een goed sopje hebt gegeven, is dat waarschijnlijk nu ook weer nodig. Omdat je favoriete kampeermiddel maandenlang stil heeft gestaan, is er waarschijnlijk wel een mooi stoflaagje op gekomen. Een sopje overal over en de kussens even lekker laten luchten, zodat alles weer helemaal fris ruikt. Maak ook de waterleidingen en watertank goed schoon. Dat kan bijvoorbeeld met het Tank-O3 systeem.

Klaar voor een nieuw kampeerseizoen!
Klaar voor een nieuw kampeerseizoen!

Alles gecontroleerd en weer helemaal fris? Dan kun je natuurlijk alvast al je vertrouwde kampeerspullen in gaan ruimen. Servies, pannen, lakens, handdoeken… Let er wel op dat je alle kastjes weer goed sluit, zodat alles stevig is opgeborgen als je de weg op gaat. Je caravan is weer helemaal klaar voor een nieuw kampeerseizoen!

Nog op zoek?

Op onze website kun je kiezen uit een groot aanbod caravans dat te koop staat. Maar je kunt natuurlijk ook een caravan huren. Dan kun je eens uitproberen of dit geliefde kampeermiddel iets voor jou is. Of lees nog meer kampeernieuws.

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws