Geplaatst op: 24-08-2021 Geschreven door: Redactie Leestijd: 6 minuten
HPC Hydraulics: levelers en hulpluchtsystemen

HPC Hydraulics: levelers en hulpluchtsystemen

Het Twentse HPC Hydraulics maakt de stijgende populariteit van campers van dichtbij mee. Ieder jaar groeit de onderneming met dubbele cijfers en de rek lijkt daar nog lang niet uit te zijn. Toch is de verkoop van zoveel campers daar niet de enige reden van. HPC is de ontwikkelaar van levelsystemen en hulpluchtvering die in specificaties hun gelijke niet kennen.

Steeds meer camperbezitters en camperbouwers ontdekken de voordelen van een lichtgewicht systeem dat uitblinkt in gebruiksvriendelijkheid.

HPC Hydraulics is een initiatief van Peter Olde Daalhuis. Gestart in 2004 met de verkoop van een Amerikaans merk in levelsystemen voor campers. Daar viel echter iets aan te verbeteren waarna HPC in 2009 met een vergelijkbaar product op de markt kwam maar dan zelf ontwikkeld met alle ervaring erin verwerkt die in de eerste jaren werd opgedaan. Lichtgewicht stelpoten, over-gedimensioneerd en corrosievrij.

Via een uitgebreid dealernetwerk met in alle Europese landen een importeur, volgden doorontwikkelingen, nieuwe producten zoals hulpluchtvering, activiteiten richting carrosseriebouwers en rechtstreekse levering aan camperfabrikanten elkaar in rap tempo op. Ook vandaag zit de onderneming niet stil met een primeur die dit jaar op de Caravan Salon in Düsseldorf geïntroduceerd gaat worden.

Levelsysteem voor caravans

Lichtgewicht, gunstig geprijsd en gebruiksvriendelijk zijn de eisen waar een HPC systeem aan moet voldoen. Het laatste product wat deze eigenschappen heeft meegekregen is een levelsysteem voor caravans. Een hydraulisch-elektronische lichtgewicht oplossing die tot 3 ton belast kan worden.

De meest uitgebreide set bestaat uit vier elektrische motoren die in de bestaande uitdraaisteunen gemonteerd wordt, en twee hydraulische krikken voor de dwarsas. Hiermee kun je binnen 90 sec de caravan heffen, waterpas stellen en stabiliseren. Alleen twee krikken op de as voor het waterpas stellen, of enkel de vier elektrische uitdraaisteunen om te stabiliseren is ook een mogelijkheid. De bediening van het systeem doe je met een app op je smartphone. Wanneer de accu van de caravan leeg getrokken is kun je met een handmatige noodbediening het levelsysteem nog steeds bedienen. De prijs voor al dit caravangemak ligt rond de € 3500.-

Levelsysteem voor campers

Het automatische levelsysteem van HPC kan een voertuig tot 30 ton heffen, waterpas zetten en stabiliseren zodat ongewenste bewegingen achterwege blijven. En dat allemaal zonder eindeloos bezig te zijn met oprijbokken. Het systeem van HPC heeft een aantal in het oog springende voordelen.

Gewicht

Het gewicht is daar één van. Door de krikken uit geanodiseerd aluminium te vervaardigen in plaats van staal is corrosie niet alleen uitgesloten, maar scheelt het flink in het gewicht wat een levelsysteem bijdraagt aan wat een camper weegt. Waar een ander stalen systeem zo’n 90kg weegt, blijft er bij de HPC leveler ongeveer 55kg van over. Een verschil wat een boete voor overbelading kan voorkomen.

Systeem

De bediening van het systeem heeft HPC geïntegreerd in een touchscreen. Een voordeel boven enkel een paar knoppen aangezien je een duidelijke afbeelding kan tonen om zichtbaar te maken wat het systeem aan het doen is. Foutmeldingen kunnen worden uitgelezen en het is klaar voor de toekomst, via een USB poort of Bluetooth verbinding is het mogelijk een update uit te voeren.

Naast het touchscreen is het systeem ook met een app op je smartphone te bedienen. Een extra veiligheid waarmee je buiten de camper kunt zien of het allemaal gaat zoals je wenst. En voor een gebrek aan stroom is er een noodbediening met een handpomp.

Veilig

Er is verder voorzien in de nodige veiligheidsvoorzieningen. Zonder de handrem aan te trekken werkt het systeem niet. Mocht je willen wegrijden met de krikken nog uitgeschoven volgen er waarschuwingen en kun je pas op pad gaan wanneer je de vergissing hersteld hebt.

Snel

Snel werkt het ook. Binnen 90sec sta je waterpas of ben je weer rijklaar. De voetplaten van de krikken kunnen bewegen zodat ze op een niet vlakke ondergrond toch stevig staan. Ingetrokken trekken de platen zich vast zodat het tijdens de rit niet kan gaan rammelen.

Naast comfort en gemak heeft het systeem nog een paar voordelen, door de camper schuin te zetten lopen de tanks geheel leeg en in de stalling kun je de camper heffen waarmee de banden gespaard worden. Een compleet levelsysteem van HPC heeft een prijs van rond de € 5500.-

Hulpluchtveer systemen

Iedere camperchauffeur kent het wel, haal een vrachtwagen in wanneer het waait en er ontstaan nogal wat slingerbewegingen. De standaard vering van de bedrijfswagen die als camperbasis dient is namelijk niet ontworpen om altijd met de maximale belading te rijden. Hulpluchtvering helpt dit probleem te voorkomen. Er wordt dan een luchtbalg aan de bestaande vering toegevoegd.

Het luchtsysteem van HPC is dubbelwerkend waarmee iedere balg afzonderlijk wordt aangestuurd door een luchtpomp. Hiermee wordt het rijgedrag sterk verbetert. De zijwindgevoeligheid neemt af en met meer druk op de voorwielen stuurt de camper een stuk beter. Het scheelt ook in bandenslijtage. Daarbij kun je met luchtveren de camper ook waterpas stellen mits de oneffenheid niet te groot is. Stabiliseren zoals met een levelsysteem mogelijk is kan echter niet. Daarvoor kun je de beide systemen wel combineren voor ultiem gemak en comfort op zowel de camperplaats als onderweg.

Voor meer informatie over HPC Hydraulics en dealeradressen: www.hpc-hydraulics.nl

Groot aanbod

Nog op zoek naar een nieuwe camper of caravan? Wij hebben een groot aanbod waar je uit kunt kiezen van dealers en particulieren. Of bekijk je liever eerst nog een aantal campertesten of caravantesten?

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws