Geplaatst op: 03-10-2020 Geschreven door: Redactie Leestijd: 4 minuten
Groen rijden met AdBlue

Groen rijden met AdBlue

Moderne campers maken gebruik van AdBlue-technologie om aan de nieuwste wettelijke milieunormen te voldoen. Dieselmotoren met een Euro 6d-temp certificaat hebben aanzienlijk lagere emissies dankzij AdBlue. Maar: wat is dat tovermiddel eigenlijk?

AdBlue is een vloeistof die bestaat uit gedemineraliseerd water met 32,5 procent ureum. Die vloeistof wordt tijdens het rijden in het uitlaatsysteem geïnjecteerd, tussen de dieselmotor en de katalysator. Daardoor ontstaat er een chemische reactie waarbij het giftige stikstofoxide – NOx – uit de uitlaatgassen wordt omgezet in veel minder schadelijke waterdamp en stikstof.

Diesel schoner dan benzine

Door AdBlue wordt de NOx-uitstoot verminderd met 85 procent. Hierdoor stoot een moderne dieselmotor zelfs minder stikstofoxide uit dan diezelfde auto met een benzinemotor. Op die manier wordt de uitstoot van stikstofoxide dus geminimaliseerd en door het roetfilter worden de roetdeeltjes teruggebracht tot een absoluut minimum. Daardoor zijn moderne dieselmotoren schoner dan benzinemotoren en dat wordt onderschreven door diverse wetenschappelijke onderzoeken. In vrachtauto’s wordt die techniek al toegepast sinds 2006 en vanaf 2014 is AdBlue in de personenautobranche geïntroduceerd.

Ook moderne campers met een Euro 6d-temp dieselmotor zijn inmiddels voorzien van AdBlue-technologie.
Ook moderne campers met een Euro 6d-temp dieselmotor zijn inmiddels voorzien van AdBlue-technologie.

Ook moderne campers met een Euro 6d-temp dieselmotor zijn inmiddels voorzien van AdBlue-technologie. Ze hebben daar een aparte tank voor aan boord die regelmatig gevuld moet worden. In de modellen van Fiat, Citroën en Peugeot vind je de blauwe ad-blue dop onder de dop van de brandstoftank. In de Mercedes Sprinter zit de dop onder de motorkap. Om te zien hoe AdBlue in de praktijk werkt, vergelijken we een camper op basis van de Mercedes Sprinter met eentje op basis van de Fiat Ducato.

Mercedes zuiniger dan Fiat

Campers die de Mercedes Sprinter als basisvoertuig gebruiken, hebben een AdBlue-tank van 22 liter aan boord. Bij campers op basis van de Fiat Ducato is dat een tank van 15 liter. Onderzoek door het Duitse magazine Promobil wijst uit dat de Mercedes Sprinter ongeveer 2 procent AdBlue gebruikt per liter diesel. Bij de Fiat Ducato is dat het dubbele: 4 procent.

Die percentages stroken met onze ervaringen. Bij een Fiat zul je dus vaker AdBlue moeten tanken, ook al omdat het AdBlue tankje maar 15 liter groot is. Je staat dus vaker aan de pomp dan met een camper op Mercedes-basis en dat blijkt ook in de praktijk: tijdens onze ervaringen met een Hymer BMC halfintegraal kregen we na 7.000 kilometer een seintje dat we AdBlue moesten bijvullen. Je hebt dan nog ruim 2.000 kilometer de tijd om een pomp op te zoeken.

Groen rijden met AdBlue.
Groen rijden met AdBlue.

Bij een Frankia met de Fiat Ducato als basisvoertuig kwam er al na krap 2000 kilometer een seintje dat de AdBlue voorraad bijgevuld diende te worden. Door én het grotere verbruik én de kleinere tank heb je een reikwijdte van zo’n 3.000 kilometer tegen 9.000 bij Mercedes. Voordeel van Mercedes is bovendien dat je altijd ziet hoeveel AdBlue je nog hebt. Dit terwijl je bij de Fiat moet blindvaren op de meldingen die het systeem geeft dat je moet gaan bijvullen.

Jerrycan of aan de pomp

AdBlue is verkrijgbaar bij vrijwel elk tankstation. Tenminste: in plastic jerrycans. Dan betaal je wel de hoofdprijs, want in Duitsland hebben we op die manier al eens – omgerekend – 3 euro per liter betaald, terwijl het aan de pomp zo’n 65 cent per liter kost. Meestal ben je dan aangewezen op de grotere tankstations langs de snelweg, waarbij je dan bij de vrachtwagens moet aansluiten. Net als voor brandstof geldt ook voor AdBlue dat je het voordeligst kunt tanken bij tankstation die niet aan de snelweg liggen. Dit is omdat tanken langs de snelweg nu eenmaal flink duurder is.

Een handige website om tankstations te vinden is www.findadblue.com waarvan ook een app bestaat voor je smartphone.

Groot aanbod

Nog op zoek naar een nieuwe camper of caravan? Wij hebben een groot aanbod waar je uit kunt kiezen van dealers en particulieren. Of bekijk je liever eerst nog het laatste Kampeernieuws?

 

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws