Geplaatst op: 11-02-2021 Geschreven door: Sanne Koens Leestijd: 4 minuten
Een gebruikte caravan kopen: waar let je op?

Een gebruikte caravan kopen: waar let je op?

Net als vorig jaar, gaan er ook in 2021 weer heel veel caravans verkocht worden. Het is immers een perfecte manier van vakantie vieren, helemaal in deze tijd. Lekker buiten zijn, maar toch je eigen knusse plek. Voor iedereen die dit jaar de keuze maakt om een gebruikte caravan te kopen: bekijk eens deze tips.

Er staan veel caravans te koop op onze website, maar de vraag is ook hoog. Goed dus als je weet wat voor soort caravan je wilt kopen. Dan kun je er snel bij zijn als je jouw droomcaravan op de markt ziet komen. Wist je dat je ook een zoekopdracht kunt bewaren op onze website? Je krijgt dan een melding als er nieuw aanbod is.

Gewicht van de caravan

Caravans zijn er in vele soorten, maten én gewichten. Over dat laatste gesproken: het is goed om te weten wat jouw auto aan kan wat betreft trekkracht. Het gaat je bijvoorbeeld niet lukken om met een Fiat 500 een caravan van 2000 kg te trekken. Richtlijn hierbij is een gewichtsverhouding van 75%, waarbij de lege caravan 75% weegt van de trekauto. Boven een bepaald gewicht, heb je trouwens een ander rijbewijs nodig. Daarover lees je hier meer.

Lekker buiten zijn, maar toch je eigen knusse plek.
Lekker buiten zijn, maar toch je eigen knusse plek.

Type en merk

En dan de grootte. Gaan jullie gezellig met zijn tweetjes op vakantie? Dan heb je genoeg aan een kleine caravan. Behalve natuurlijk als je ook samen wel wat meer ruimte weet te waarderen. Voor gezinnen zijn grote caravans te koop met veel slaapplaatsen. Maar je kunt je kids ook lekker laten overnachten in hun eigen tentje, lekker avontuurlijk voor ze. Je kunt leefruimte toevoegen door er een mooie, ruime voortent bij aan te schaffen.

Wat betreft merken, daarin heb je veel keuze. Dan komt het vaak neer op persoonlijke voorkeur, jouw eigen smaak. In dit artikel hebben we zes populaire caravanmerken voor je op een rijtje gezet.

ERIBA_Touring_2019
Eriba Touring, model uit 2019.

Prijs van de caravan

Wat betreft prijs is het handig als je goed op de hoogte bent van de markt. Het huidige vraag en aanbod hebben invloed op de prijs. Wil je dus een gebruikte caravan kopen? Ga dan lekker veel zoeken, bekijken en klikken op CampersCaravans.nl. Over het algemeen is de prijs van een gebruikte caravan iets hoger bij een caravanbedrijf dan bij een particulier. Dat heeft natuurlijk te maken met winstmarge, maar ook met garantie en service. Koop je bij een particulier? Vraag dan naar de onderhoudsrapporten.

Vochtinwerking

Bij het bekijken van een caravan is het goed dat je let op de vochtinwerking. Je wilt namelijk niet dat schimmel je vakantieplezier bederft. Let daarbij op de geur: bij vocht gaat het muf ruiken. Check ook de wanden en vloer op eventuele vochtplekken. Ruikt de caravan fris en oogt het interieur netjes? Kijk dan ook of alles naar behoren werkt. Probeer het kooktoestel en de kranen in toiletruimte en keuken. Open de ramen en de gordijnen. Werken die goed? Doen alle elektrische apparaten het?

Zoeken jullie een caravan voor het hele gezin?
Zoeken jullie een caravan voor het hele gezin?

Banden

Uit een steekproef van BOVAG in 2019 bleek dat bijna 30 procent van de caravans voorzien is van verouderde banden. Kans dus dat de door jouw uitgekozen, gebruikte caravan ook oudere banden heeft. Dat heeft niet alleen met het profiel te maken. Ook al is het profiel namelijk nog voldoende, toch is het goed om banden elke zes jaar te vervangen. Controleer de profielen dus, maar vraag ook bewijs van de laatste keer dat de banden van de caravan zijn vervangen.

Er is nog veel meer te zeggen als je een gebruikte caravan gaat kopen. Bijvoorbeeld over onderhoud, keuring en garantie. Daarover lees je hier meer.

Benieuwd welke caravans er nu te koop staan? Bekijk hier het huidige aanbod caravans.

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws