Geplaatst op: 21-01-2023 Geschreven door: Redactie Leestijd: 5 minuten
Ecobat Accu’s Specialisme in een betrouwbare stroomvoorziening

Ecobat Accu’s Specialisme in een betrouwbare stroomvoorziening

Thomas Edison, de bekende Amerikaanse uitvinder, ontwikkelde rond 1900 de eerste accu’s voor grootschalige productie. Hij was daarmee ook de ‘founding father’ van Ecobat, een onderneming die de honger van de aan elektriciteit verslaafde mensheid stilt. Daar horen ook heel wat camper en caravanbezitters bij, voor wie een lange autonomie vaak van groot belang is. Ecobat heeft de juiste merknamen en soorten in het programma om voor gebruik op de camping of onderweg, de perfecte accu te leveren. 

In 1969 richtte Henk van Oosten samen met zijn compagnon Frans een handelsbedrijf op voor accu’s, Hefra genaamd. Het bleek een groot succes. Leo, de zoon van Henk, nam vervolgens al op jonge leeftijd het bedrijf van zijn vader over. Dit maakt Hefra tot een echt familiebedrijf en dat merk je aan alles. Hefra, tegenwoordig opererend onder de naam Ecobat, is een speler van wereldformaat. Met locaties in Rotterdam, Wormerveer, Antwerpen en een distributiepunt in Heeg is het bedrijf niet meer weg te denken uit de accu-branche. De voortdurende groei is mede te danken aan moederbedrijf EcoBat, waarvan Hefra sinds 2012 een onderdeel van is. Ecobat levert een uitgebreid accu-programma aan de vakhandel. Dat zijn de grote merken zoals Varta, Optima, Trojan, Exide of C-tek. Ook de eigen merken VMF en WILCO zijn a-labels met vele toepassingsmogelijkheden.

Verschillende soorten

Belangrijk is om van een accubank de juiste omvang te bepalen. Wat is er allemaal aanwezig, hoeveel verbruikt het en hoe lang staat het aan. Het totaal van deze energiebalans levert een hoeveelheid watt per uur (Wh) op die, vermenigvuldigd met een veiligheidsmarge, het benodigde vermogen aanwijst. Maar de juiste accu bepaal je niet alleen aan de hand van het gewenste vermogen, maar ook met het feitelijke gebruik in gedachten. Een motor starten is iets anders dan een koelkast laten draaien. 

Varta Startaccu’s

Zolang als er accu’s bestaan is de focus van Varta gericht op energieopslagapparatuur. Na 130 jaar is dit nog steeds de kernactiviteit. “VARTA Accumulatoren GmbH” uit Berlijn bestaat namelijk al sinds 1904 en is daarmee één van de bekendere merknamen in het leveringsprogramma van Ecobat. Al in 1896 kon VARTA bewijzen waar hun batterijen toe in staat waren. Tijdens een Noordpoolexpeditie van Fridtjof Nansen doorstonden de batterijen met succes extreme temperaturen van -50 graden. En als je denkt dat een expeditie naar de ijzige koude van de Noordpool de grootste uitdaging was. De camera van Neil Armstrong tijdens de maanlanding in 1969 werkte op batterijen van Varta onder een temperatuur tussen de +130 en -160 graden. Best een uitdaging. Varta startaccu’s zijn dan ook een begrip in een auto, camper, boot of vrachtwagen. Want wanneer een motor elektrisch gestart wordt vraagt dit een kortstondige maar grote hoeveelheid stroom van de batterij. Zodra de motor loopt wordt er door de dynamo geladen en heeft de accu verder niet meer zoveel te doen. De range die dit kan bestaat uit de Black Dynamic, Blue Dynamic en de Silver Dynamic series, leverbaar in verschillende types en Ah niveaus. Verder biedt Varta nog AGM deep cycle accu’s en normale deep cycle accu’s. Uitermate geschikt  voor Marine en Camper toepassingen.

VMF Equipment accu’s

Voor alle apparatuur in een camper of caravan die een constante stroomvoorziening nodig hebben, levert Ecobat VMF Equipment accu’s. Deze worden volgens ISO normering gefabriceerd met de modernste productietechnieken. VMF omvat een complete lijn van geheel gesloten, dus werkelijk onderhoudsvrije, deep cycle accu’s op basis van strekplaten en calcium-technologie. Door de hoge bedrijfszekerheid en veiligheid zijn VMF accu’s niet alleen geschikt voor de veeleisende camperaar maar ook voor andere toepassingen waar betrouwbaarheid en veiligheid van vitaal belang zijn zoals bij reddingsmiddelen of noodvoorzieningen. 

CTEK acculaders

De levensduur van een accu wordt ingekort wanneer deze niet vaak genoeg volledig wordt opgeladen. Zonnepanelen of de dynamo staan te kort in hun werk om dit met name bij een gelaccu goed te volbrengen. Belangrijk is om een accu minstens eens per maand volledig op te laden met een goede, op het accutype toegesneden lader. Het brede assortiment CTEK-laders van Ecobat is uitermate geschikt voor het in conditie houden, opladen en onderhouden van alle soorten accu’s. Het verhaal van CTEK begon zo’n 20 jaar geleden in het dorpje Vikmanshyttan. De Zweedse uitvinder Bengt Wahlqvist ontwikkelde hier een acculader die gebruikmaakte van elektronische pulstechnologie. Dankzij deze technische expertise zag ’s werelds eerste slimme acculader het levenslicht. Sinds 1997 is het productassortiment aanzienlijk uitgebreid om te voldoen aan de eisen voor toepassingen in tal van sectoren. CTEK’s wereldwijde aanwezigheid en reputatie op het gebied van kwaliteit en innovatie in batterijbeheer, maken van deze laders de beste keuze om de accu’s in een camper of caravan in topconditie te houden 

Voor meer informatie en dealeradressen:
www.hefra.nl
www.ecobat.nl

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws