Geplaatst op: 09-04-2023 Geschreven door: Redactie Leestijd: 5 minuten
De ultieme reisbestemming: Perigord, Dordogne

De ultieme reisbestemming: Perigord, Dordogne

Vakantiegebied la Dordogne – Perigord

De Dordogne is een rivier met het zuidwesten van Frankrijk als stroomgebied. Vanuit het Centraal Massief baant de waterloop zich een weg langs vele mooie plaatsen naar de Atlantische Kust. Het is ook de naam van een Frans departement waar vele vakantiegangers hun bestemming vinden. Fietsen, wandelen, kanoën, tuinen en grotten bezoeken zijn een paar voorbeelden van wat er te doen is tijdens een rondreis door het gebied of een vakantie vanaf een vaste plek.

De Dordogne komt voort uit de Dorde en Dogne. Deze ontspringen in het Centraal Massief. Het gebied staat vooral bekend om de 1000 kastelen. Het is dan ook een streek met eeuwenoude dorpjes en vele kleurrijke marktjes waar de geur van streekgerechten je zintuigen prikkelt. Slenter maar eens door de oude binnenstad van Périgueux, Bergerac of bezoek het Kasteel van Beynac. Overal overheerst de geur van verse tijm, wilde knoflook en rozemarijn.

De natuur in de Dordogne is ronduit prachtig. Het afwisselende landschap is een lustoord voor veel vogelsoorten en nodigt uit tot het maken van lange wandel- of fietstochten. Daarnaast is de lage waterstand met uitdagende stroomversnellingen in sommige delen van de rivier, bij uitstek geschikt om te kajakken. Vanaf Souillac en Bergerac is dit het geval, verder naar het westen, vanaf St. Pierre-d’Eyraud is het water weer wat dieper en zijn er boottochten mogelijk met grotere gemotoriseerde vaartuigen.

De Dordogne wordt ook vaak de Périgord genoemd. Per gebied gelden kleuraanduidingen. De Périgord Blanc dankt deze naam aan de lichte kalkplateaus die hier voorkomen. De Périgord Noir slaat op de donkere bossen in dit gebied waar je truffel kunt vinden. Iets waar de streek bekend om staat. De Périgord Pourpre heet zo om de druiven en de wijn die hier verbouwd wordt. En tenslotte de Périgord vert, je raad het al, het groenste gebied.

 

 

Druipsteengrotten

In het kalksteen van de rotsformaties in de Périgord Blanc zijn vele grotten ontstaan met prachtige druipsteenformaties. De belangrijkste druipsteengrotten van de Dordogne zijn de Grotte du Grand Roc in Les Eyzies de Tayac, de Grotte de Villars, de grotten van Mazange en de Gouffre de Proumeyssac. 

Ook een bezoek waard zijn de grotten met prehistorische tekeningen: de bekendste is de Grot van Lascaux bij Montignac. Hier vindt je rotstekeningen die dateren van 15.000 v. Chr. Door het vele bezoek na de ontdekking van de grotten in de jaren 40, worden de historische vondsten bedreigd met schimmels en algen en is toegang niet altijd mogelijk. Andere prehistorische tekeningen zijn te zien in de Grotte de Rouffignac, de Grotte de Font-de-Gaume en de grotten van Combarelles.

Kajakken op de Dordogne

De Dordogne is een mooie rivier om te kajakken. Over een lengte van 170 kilometer is het prima te bevaren. Hoewel de meeste kanovaarders er een dagexcursie van maken vanaf bijvoorbeeld de plaats Souillac richting Beynac, is het ook mogelijk in 10 dagen de gehele lengte stroomafwaarts te peddelen, vanaf Argentat tot Mauzac. Je vaart dan langs historische kastelen en dorpjes. En wanneer het wel wat ruiger mag, kom dan vóór het hoogseizoen naar de Dordogne. De rivier is dan een stuk uitdagender. Tal van verhuurbedrijven bieden kanohuur voor een halve of een hele dag inclusief vervoer terug naar de plaats waar je van wal gestoken bent. 

 

Périgueux

Hoewel de natuur zich overal uitbundig presenteert is in de omgeving van de plaats Périgueux een smaragdgroen heuvellandschap te vinden. Hier is het voor wandelaars goed toeven door immense wouden van geurige zeedennen, zomereiken en kastanjes. Ook de stad zelf mag je niet overslaan. Een Romeins amfitheater, de Tour de Vésone en de Tour Mataguerre, de Cathédrale Saint-Front, de ruïnes van Château Barrière en het Hôtel Salleton zijn aantrekkelijke bezienswaardigheden.

Culinaire ontdekkingsreis

Het middeleeuwse Sarlat-la-Canéda straalt een melancholieke dromerige sfeer uit, die je uitnodigt om te genieten van de uitbundige Franse keuken. In de Dordogne is het eten en drinken iedere dag een culinaire ontdekkingsreis. Probeer een heerlijk gerecht, zoals de beroemde magret de canard du Périgord, een omelette aux cepes of een cassoulet. Drink er een glas Pécharmant bij, één van de 13 beroemde wijnen uit deze wijnstreek

 

Wandelen, fietsen, zwemmen en kajakken. de Dordogne is een fantastisch gebied om lekker actief bezig te zijn terwijl er je niets in de weg staat om dat na te laten. Hoewel het een populaire vakantiebestemming is kun je van de rust minstens net zo goed genieten.

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws