Geplaatst op: 30-09-2020 Geschreven door: Redactie Leestijd: 3 minuten
De Paalberg eerste Koninklijke camping van Nederland

De Paalberg eerste Koninklijke camping van Nederland

Dat Recreatiepark de Paalberg dit jaar 100 jaar bestaat, is al een feestje waard. Het is een van oudste campings van Nederland. En een camping van kwaliteit blijkt wel, nu het vakantiepark ook nog het predicaat ‘Koninklijke hofleverancier’ heeft ontvangen.

Op 17 september onthulde de burgemeester van Ermelo, André Baars, het wapenschild dat hoort bij het predicaat Koninklijke hofleverancier. En daarmee is de Paalberg het eerste recreatiepark in Nederland dat met recht mag zeggen koninklijk te zijn. Dat had nog wel wat voeten in de aarde, zoals te lezen op De Stentor. Directeur Coen van den Broek vertelt dat zowel het bedrijf als de familie van den Broek volledig binnenstebuiten werd gekeerd.

100 jaar kamperen

Recreatiepark de Paalberg is bijna het oudste recreatiepark van Nederland. Het park werd in 1920 opgericht door de nieuwe protestantse club ‘Amsterdamse Maatschappij voor Jongemannen’, kortweg AMVJ. Deze Amsterdammers hebben dit park groot gemaakt door het organiseren van vele zomerkampen op de hei met sport, spel en cultuur. In 1920 ging de eerste paal in de grond. Dit deel van de hei staat bekend als De Paalberg, het hoogste punt.

De Paalberg bestaat 100 jaar.
De Paalberg bestaat 100 jaar.

In het archief van het park zijn nog oude foto’s en ansichtkaarten te vinden. Jeugd sliep in houten barakken wat tevens decor was voor de gekste rollenspellen. Als snel werd er een eetzaal, watertoren en winkel op het terrein bijgebouwd. Dankzij de werkverschaffing in de crisisjaren graven werklozen een enorme kuil bij de Paalberg. In 1935 gaat het Ermelose zwembad open en dat is meteen een groot succes.

Vanaf de jaren vijftig groeide het park met jaarplaatsen voor caravans en chalets. Vanaf de jaren zeventig ook met toeristische plekken. Het park wordt door de jaren heen steeds meer gemoderniseerd. Nog altijd verblijven meerdere generaties uit families op dit park. Het is een fijne plek met veel herinneringen. Men kent elkaar.

Op 17 september onthulde de burgemeester van Ermelo, André Baars, het wapenschild dat hoort bij het predicaat Koninklijke hofleverancier.
Op 17 september onthulde de burgemeester van Ermelo, André Baars, het wapenschild dat hoort bij het predicaat Koninklijke hofleverancier.

Respect en bewondering

Vader Gert van den Broek, eigenaar van het park sinds 2012 kijkt naar de prestatie met een mix van respect en bewondering. “Ik vind het zo bijzonder dat het park al die honderd jaar al gasten ontvangt. De locatie trekt als een magneet mensen aan. Ik ben daar zelf met mijn zoon Coen van den Broek nog maar relatief kort bij betrokken. Ik kijk er daarom met respect naar. Dit is groter dan wij zijn.”

Het familiebedrijf zal de komende jaren blijven investeren in het park zodat nog vele generaties jaarrond kunnen blijven genieten van deze bijzonder mooie plek.

Meer weten? Kijk op depaalberg.nl

Nog op zoek naar een nieuwe of gebruikte camper of caravan? Bekijk hier het huidige aanbod. Of lees het laatste kampeernieuws.

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws