Geplaatst op: 25-01-2022 Geschreven door: Laurens Koster Leestijd: 5 minuten
CaraControl: het mobiele internet der dingen

CaraControl: het mobiele internet der dingen

Ongeveer alles wat schakelt kun je tegenwoordig op afstand bedienen. Van verlichting en verwarming tot het alarm of de inhoud van de gasflessen. Steeds vaker is dit met een appje van de fabrikant uit te lezen en in te stellen. CaraControl voegt hier veel aan toe. Met dit netwerk voor campers voorkom je een wirwar aan app’s op je telefoon, alles en meer is centraal aan te sturen of uit te lezen met één enkele app, ook wanneer je niet in de buurt van je camper bent.

CaraControl, met tandheelkunde heeft het uiteraard niets te maken, is een product van Leisure Telematics. Een ontwikkelaar en producent van innovatieve telematicasystemen. Voornamelijk gericht op de auto- en maritieme industrie. In 2008 was het eerste product een FuelTrack-systeem om gegevens zoals motoruren, brandstofniveau of storingen, op afstand te monitoren. FuelTrack werd een commercieel succes wat in 2016 leidde tot de CaraControl unit. Een universele smart home-oplossing die is ontworpen om in vrijwel elke camper, nieuw of al wat ouder, toe te passen.

Alles onder controle

Verlichting, verwarming, airco, warm-water, accu’s, alarmsystemen, gas-detectoren of de inhoud van de gasflessen, de lijst is eindeloos. Met de CaraControl-app kun je al deze systemen in een caravan of camper op afstand bedienen en bewaken. Zo kun je bijvoorbeeld de verlichting in-en uitschakelen maar ook dimmen. En de thermostaat van de boiler, kachel of de airco op de gewenste stand zetten. Wel zo prettig om bij terugkomst van een wandeltocht een ideaal leefklimaat in te stappen.

Informatie over de status van de zonnepanelen, accuspanning en het niveau van de tanks kun je op de app ook aflezen. Een serviceaccu leegtrekken gaat dus niet zomaar. CaraControl zelf is daarin niet verantwoordelijk voor een te lage accuspanning. Met zo’n 50 milliampère stroomverbruik heeft het systeem een minimale impact op de huishoudaccu. Dichtbij verloopt de communicatie via bluetooth, ben je niet in de buurt van de camper, dan komt de verbinding via het LTE-M netwerk tot stand.

LTE-M staat voor long term evolution for machines. Het is één van de technologieën die tegen laag energieverbruik dataverkeer op lange afstand mogelijk maakt tussen apparaten en het internet. De voordelen van LTE-M is dat het geschikt is voor uiteenlopende mobiele en spraaktoepassingen. Het is energiezuinig, batterijen gaan meer dan 5 jaar mee. En met een groter bereik in gebouwen dan standaard telefoonverbindingen geeft dit netwerk een betere ontvangst dan vergelijkbare lange afstandsnetwerken.

Handige extra’s

CaraControl biedt nog een paar handige extra’s, zoals een nivellering-assistent die je laat zien of alles waterpas staat. Of een geïntegreerde GPS-tracker waarmee het bedje voor de nacht, ook na een gezellige avond elders, altijd weer terug te vinden is. Met het complete pakket is er meteen ook een beveiligingssysteem geïnstalleerd, tot 16 draadloze deur- en raamsensoren kan de CaraControl monitoren. Wanneer het alarm afgaat, krijg je een push-bericht. Dat alarm is ook een 120 decibel sirene om dieven af te schrikken of om je wakker te maken voor dit onheil. Een Keyless-Go-kaart maakt het gebruiksvriendelijk. Deze ‘Welkom-thuis-functie’ schakelt automatisch het beveiligingssysteem en de verlichting, wanneer de kaart detecteert dat je binnen een bepaalde straal van de camper bent. Gedoe met codes is niet nodig.

CaraControl

Draadloos gasmeetsysteem

Een gasmeetsysteem behoort ook tot de mogelijkheden. Dit biedt een nauwkeurige inhoudsmeting van twee gasflessen, het type gasfles maakt niet uit. Een optioneel gasmeetpad geeft van de fles de inhoud aan.  Maar een onverhoopt gaslek wordt ook geregistreerd.  Wanneer er een gassensor is gemonteerd kan het systeem dit automatisch detecteren en de luchtafzuiging aanzetten.

Compatible met nieuwbouw en retro-fit

In de wat nieuwere caravans en campers kunnen sommige apparaten al worden bediend via een eigen fabrieks-app. CaraControl neemt dit ook op in het huishoudelijke netwerk zodat er één overzichtelijk dashboard ontstaat. Het centrale kastje communiceert via een kabel of met infrarood, zoals de afstandsbediening van de TV. Het beïnvloedt de werking van de aangesloten apparaten niet en, niet geheel onbelangrijk, het tast de eventuele fabrieksgaranties niet aan. Als universele toepassing is CaraControl geschikt voor iedere caravan of camper en voor alle daarin geïnstalleerde apparatuur.

De CaraControl-set koop je rechtstreeks bij Leisure Telematics in Rotterdam of bij de aangesloten dealers die ook voor inbouw kunnen zorgen. Het starterspakket kost € 665.- Omdat het een modulair systeem is kun je dit altijd nog verder uitbreiden. De CaraControl app is gratis beschikbaar voor iOS en Android.

Meer informatie, online verkoop en dealeradressen: Leisure Telematics

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws